Ezgi Mola, kadın cinayetlerine sessiz kalmadı
Ezgi Mola, kadın cinayetlerine sessiz kalmadı
Ertan Saban açtı ağzını yumdu gözünü
Ertan Saban açtı ağzını yumdu gözünü
Hasan Can Kaya’dan örnek davranış
Hasan Can Kaya’dan örnek davranış
İstanbul'un göbeğinde taciz dehşeti: Tutuklandılar
İstanbul'un göbeğinde taciz dehşeti: Tutuklandılar
5 Ekim 2024 Cumartesi - 09:26

Antalya'da uykulu sürüşü önleyecek proje

TEKNOFEST'in bu yılki yapay zeka temalı Lisans Öğrencileri Akademik Konferansı'na (TUAC) seçilen projelerden biri, bilgisayar mühendisi Zeynep Sena Tatlı'ya ait. Tatlı, sürücülerin uykulu veya uyanık hallerini gerçek zamanlı tespit edebilen bir model oluşturdu.

Antalya da uykulu sürüşü önleyecek proje
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye'de 2018'den bu yana düzenlenen ve milyonlarca gencin teknoloji projelerinin yarıştığı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali (TEKNOFEST) kapsamında, Türk-Alman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nden bu yıl mezun olan Zeynep Sena Tatlı'nın uyku nedenli trafik kazalarını önleyici projesi, yapay zeka temalı IEEE Lisans Öğrencileri Akademik Konferansı'na (TUAC) seçildi. Mercedes Benz Türk'ün bilgi teknolojileri bölümünde de çalışmaya başlayan Zeynep Sena Tatlı, EAR Diyagramları ve Evrişimli Sinir Ağlarının (CNN) Modelleri ile Gerçek Zamanlı Sürücü Uykululuk Tespiti başlıklı çalışmasında, göz açıklık oranı EAR (Eye Aspect Ratio- Göz açıklık değeri) zaman grafikleri üzerinden sürücülerin uykulu veya uyanık hallerini gerçek zamanlı tespit edebilen bir model oluşturdu.

TRAFİKTEKİ CİDDİ GÜVENLİK RİSKİ

Uykulu sürüşün tüm dünyada trafikteki ciddi güvenlik riski olduğuna dikkati çeken Zeynep Sena Tatlı, hem Türkiye hem de diğer ülkelerde sürücülerin uyuması nedeniyle her yıl binlerce trafik kazası ve binlerce yaralanma ve ölüm olayı yaşandığını belirtti. Tatlı, "Projenin amacı, gerçek zamanlı olarak uykulu sürüş tespitinin yapılması ve sürücülere uyarı verilmesi. Bunu gerçekleştirmek için öncelikle gözler takip edilerek EAR hesaplanmıştır. Bu değer, gözün konumunun tespitinin ardından gözün ne kadar açık olduğunu ifade eden bir formül ile hesaplanmıştır. Bu değer sayesinde kişinin göz kırpma davranışları, gözün kapalı ya da açık olduğu anlar gözlemlenebilmektedir" dedi.

DOĞRULUK ORANI YÜZDE 90'IN ÜSTÜNDE

Ardından bu değerlerin saniyelik olarak gerçek zamanlı bir grafiğe dönüştürüldüğünü, göz açıklık oranının zaman içerisindeki değişimiyle oluşan desenlerin incelendiğini anlatan Tatlı, "Çalışmada bu grafikler, belli zaman aralıklarında saniye başına parçalar halinde kaydedilerek göz açıklık değerinin zamana göre oluşturduğu desenleri ifade eden yeni bir veri seti oluşturulmuştur. Derin öğrenme mimarilerinden biri olan Evrişimli Sinir Ağlarının güçlü desen öğrenme becerisi sebebiyle projede kullanılmıştır. Birkaç farklı sinir ağı mimarisi oluşturulup, EAR zaman grafik parçalarından oluşan veri seti ile eğitilmiştir. Eğitimler sonucu eğitilen modeller doğrulama veri seti ile yüzde 90'ın üstü (yüzde 96) doğruluk oranı göstermiştir" diye konuştu.

ÜÇ FARKLI UYARI VERİYOR

Daha sonra en iyi performansı gösteren model seçilerek uyarı mekanizması kurulduğunu belirten Tatlı, "Bu yapıda sürücülerin göz hareketlerinin oluşturduğu desen ile birlikte yorulmaya başladıklarında sürüşe devam etmemeleri konusunda uyarılması hedeflenmiştir. Sürücüye farklı sınıflandırmalar sonucu 'sürüş güvenli', 'mola vermen iyi olur' ve 'sürüşü durdurmalısın' şeklinde 3 farklı uyarı verilmektedir. Burada daha önce eğitim veri setine katılmamış videolar üzerinde test yapılmıştır. Sürücünün uykulu olduğu videolar üzerinde kısa bir süre sonra 'mola' ve 'sürüşü durdur' uyarılarının verildiği, oluşturulan modelin göz açıklığının zaman içerisinde oluşturduğu desenden kişinin uykulu olma ihtimalini bulabildiği görülmüştür" dedi.

UYKULU SÜRÜŞÜ TESPİT EDİYOR

Bu proje için uykulu ve uyanık durumlarını gerçekçi olarak yansıtan açık kaynak bir video veri seti kullanıldığını dile getiren Tatlı, "Bu videolar kişilerin kendini uyanık ve uykulu hissettikleri anlarda telefon ve bilgisayar gibi cihazlarla çektikleri videolardan oluşmaktadır. Bu sayede göz açıklık değerleri gerçek durumlar üzerine hesaplanmış ve zaman içerisinde oluşturduğu değişimler de gerçekçi olarak incelenmiştir. Projede göz açıklık değerlerinin zamanla oluşturduğu desene bakılmasıyla sürücünün uykulu olduğu durumu, doğal göz davranışlarına bakarak tespit edildiği öngörülmektedir. Çünkü uyanık olunan durumda zaman içerisindeki göz açıklık dengesi daha sabitken uykulu durumda değerlerin ani değişimi ile belirgin desenler oluşabilmektedir. Bu sayede uykulu sürüş durumu göz açıklık değerlerinin zaman içerisindeki değişimi ile tespit edilmekte ve sürücünün uykulu olabileceği durumu erkenden tespit ederek uykulu sürüşün önüne geçmeyi hedeflemektedir" diye konuştu.

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)

 
19 ilde 'Narkoçelik-42' operasyonu
 
Ezgi Mola, kadın cinayetlerine sessiz kalmadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da aranan 152 şüpheli yakalandı
ANTALYA'da, aranan şüphelilere yönelik düzenlenen operasyonda 152 kişi yakalandı.
Geleneksel kortej Antalya caddelerinde
ALTIN Portakal’ın, seyirciyle sanatçıları buluşturan geleneksel korteji ...
Antalya'da küçüklere hayvan sevgisi
KONYAALTI Belediyesi, hayvanları koruma haftası sebebiyle çocuklara yönelik ...
 
Başkan Uysal: Bugünün siyasetçileri 1974 ruhunu anlasın
MURATPAŞA Belediye Başkanı Ümit Uysal, KKTC ziyaretinde Kurucu Cumhurbaşkanı ...
Aspendos'ta 'Hollywood' gecesi
ANTALYA Devlet Senfoni Orkestrası (ADSO) 2024-2025 konser sezonunu 'Hollywood ...
Antalya'da 'baba' dehşeti!
ANTALYA'nın Alanya ilçesinde Hüseyin Ünal (74), tartıştığı oğlu Hasan ...
 
'MATSO olarak eğitime katkı vermeye devam ediyoruz'
MATSO Başkanı Seydi Tahsin Güngör, TOBB, MATSO ve Milli Eğitim iş birliğinde ...
Muratpaşa'dan yaşlılar için yoga etkinliği
MURATPAŞA Belediyesi, Dünya Yaşlılar Günü'nde Falez Yaşlı Evi'nde ruhsal ...
Akdeniz Üniversitesi Rahim Nakli Kongresi’ne ev sahipliği yapacak
AKDENİZ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, İsveç’te gerçekleştirilen ...
 
Dursun Gündoğdu
CHP öz evladına sahip çıkmıyor
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Rüşvet ve yolsuzluk
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Alman Yeşiller‘in çöküşü
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva