İki kuzen silahlı kavgada can verdi
İki kuzen silahlı kavgada can verdi
Antalya'da kamyonette sıkışan sürücüyü itfaiye kurtardı
Antalya'da kamyonette sıkışan sürücüyü itfaiye kurtardı
İran, Nasrallah’ın ölümü konusunda İsrail ve ABD’yi suçladı
İran, Nasrallah’ın ölümü konusunda İsrail ve ABD’yi suçladı
Altın Koza'da ödüller verildi
Altın Koza'da ödüller verildi
13 Temmuz 2023 Perşembe - 10:55

Antalya'da üniversite- sanayi iş birliği sera sistemlerine çağ atlattı

Üniversite-sanayi iş birliği, ülkemiz örtü altı tarımsal üretiminde ürün çeşitliliği ve verimlilik artışı sağlayacak yeni bir ürünün geliştirilmesini sağladı.

Antalya da üniversite- sanayi iş birliği sera sistemlerine çağ atlattı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Antalya Organize Sanayi Bölgesi sanayicileri ile Akdeniz Üniversitesi akademisyenleri, sera teknolojileri alanında yeni bir inovasyona imza attı. Tasarım Çelik firmasının kurucu ortakları Fatih İncir ve Cenani Yılmaz ile Akdeniz Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ferhat Erdal, ülkemiz örtü altı tarımsal üretiminde ürün çeşitliliği ve verimlilik artışı sağlayacak inovatif bir projeyi, başarıyla hayata geçirdi. Üniversite-Sanayi İş Birliği Programı kapsamında geliştirilen Öngerilmeli Betonarme Direklerin Sera ve Örtü Sistemlerinde Uygulanması Projesi ile örtü altı tarım faaliyetlerinde ürün çeşitliliği ile birlikte yüzde 30’a yakın verimlilik artışı sağlanacağı aktarıldı. 

YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ

Projenin içeriği ile ilgili bilgi veren Antalya OSB Yönetim Kurulu Üyesi ve Tasarım Çelik Firması Kurucu Ortağı Fatih İncir, “İklim değişikliği tarımda yüzde 70’lere varan rekolte düşüşlerine neden oldu. Kaybın telafi için Akdeniz Üniversitesi’ndeki hocalarımız ile geleneksel sera sistemlerinde kullanılan çelik yapılara alternatif olacak öngerilmeli betonarme direklerin inovasyonu üzerine çalışmaya başladık. Ekonomik olduğu kadar verimlilik artışına yol açacak bir sistem geliştirmek amacıyla başlattığımız proje, üniversite-sanayi iş birliği programı kapsamında TÜBİTAK tarafından da desteklendi. Yaptığımız fizibilite çalışmalarında, ürettiğimiz öngerilmeli betonarme direklerin sera kurulumlarında yüzde 60’lara varan bir maliyet avantajı sağladığı görüldü. Avrupa’nın birçok ülkesinde benzer uygulamalarını gördüğümüz bu sistemi, teknolojiyi ön plana çıkararak, yüzde 100 oranında yerli ve milli olacak şekilde inove edip tarım sektörünün hizmetine sunuyoruz” dedi. 

YENİ NESİL MUZ VE AVAKADO BAHÇELERİ

9 metre uzunluğa sahip öngerilmeli betonarme direkler üretebildiklerini ifade eden Doç. Dr. Ferhat Erdal, “Geleneksel seraları, yeni nesil seralara dönüştürerek hem maliyet avantajı, hem verimlilik artışı hem de ürün çeşitliliği sağlayacak bir ürün geliştirdik. Üretimine başladığınız 9 metrelik betonarme direkler sayesinde geleneksel seralara oranla çok daha yüksek yeni nesil sera kurumları yapılabilecek, bu yükseklik örtü altı üretime yeni tarım ürünlerinin eklenmesine imkan sağlayacaktır. Örneğin, geleneksel sera sistemleri, ağaçlarının yüksekliği nedeniyle muz ve avakado gibi ürünlerin örtü altı üretimine imkan sağlamazken, geliştirdiğimiz öngerilmeli betonarme direkler sayesinde avakado ve muz bahçeleri örtü altına alınabilecek, böylelikle bu ürünler kışın yaşanacak don olaylarından yazın ise güneşin zararlı etkilerinden korunarak verimliliğin %30 oranında artması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. 

ÖRTÜ ALTI ÜRETİM ARTACAK

Türkiye’deki örtü altı üretimin Avrupa ülkelerine oranla çok düşük olduğunu aktaran Cenani Yılmaz, “Yaptığımız araştırmalarda, Avrupa ülkelerinin tarımsal üretimde, yüzde 70 oranlarında örtü altı sistemleri tercih ettiğini gördük. Türkiye’de ise bu oran yüzde 15 dolaylarında. Ülkemizin tarımsal üretim kapasitesini artırmanın örtü altı üretimden geçtiği düşüncesi ile çalışmalarımıza başladık. Örtü altında yetiştirilebilecekken, geleneksel seraların fiziki ve teknik yetersizlikleri nedeniyle açık alanlarda yetiştirilmek zorunda kalınan tüm tarımsal ürünlerin örtü altına alınmasını sağlayacak bir model ortaya koymayı başardık” şeklinde konuştu. 

İLK KUTLAMA BAŞKAN BAHAR’DAN

Tasarım Çelik firmasını ziyaret ederek geliştirilen yeni sistem hakkında bilgi alan Antalya OSB ile Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Bahar, “Sera teknolojileri alanında köklü bir dönüşüme yol açacak çok önemli bir inovasyona, büyük bir başarıya imza attı sanayicilerimiz. Üniversite-sanayi iş birliğinin ülkemize sağlayacağı katma değeri de gözler önüne seren bir çalışma oldu. Antalya OSB ve ATSO yönetimi olarak sonuna kadar akademisyenlerimizin ve sanayicilerimizin arkasındayız. Emeği geçen, katkı koyan herkese teşekkür ediyor, kutluyorum” diye konuştu. 

UNIVERSITE- SANAYI IS BIRLIGI, ULKEMIZ ORTU ALTI TARIMSAL URETIMINDE URUN CESITLILIGI VE VERIMLILIK ARTISI SAGLAYACAK YENI BIR URUNUN GELISTIRILMESINI SAGLADI.(FERHAT ERDAL-FATIH INCIR)(FOTO:ANTALYA-DHA)

 
Antalya’nın Önderleri Kepez’de
 
Eğirdir Huzurevi bocce takımı iddialı başladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya’nın Önderleri Kepez’de
Antalya Kanaat Önderleri Platformu’nu belediye meclis salonunda ağırlayan ...
Antalya'da feci şekilde hayatını kaybetti!
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde annesini ziyaret ettikten sonra yola çıkan ...
Antalya'da 2 hektarlık kızılçam ormanı yandı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde çıkan orman yangınında 2 hektarlık kızılçam ormanı zarar gördü.
 
Antalya için Meteoroloji'den uyarı geldi
ANTALYA'da sıcak ve kuru havanın 6 gün etkili olacağı belirtilerek, bu ...
Antalya'da orman yangını
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde öğle saatlerinde çıkan orman yangını, ekiplerin ...
Antalya HayatPark'ta özel çocuklara özel gün
KONYAALTI Otizm Gönüllüleri ile bir araya gelen Konyaaltı Belediye Başkanı ...
 
Antalya'da Başkan Siğinç'ten hem veda, hem merhaba
İki meslek örgütüne başkanlık yapmakta olan InCity Dergisi İmtiyaz Sahibi ...
Antalya'da sıcak hava bunalttı
ANTALYA'da hava sıcaklığının 37 dereceye çıkması ile sahillerde yoğunluk ...
Antalya'da jandarma 68 kilo eroin ele geçirdi
ANTALYA'da jandarma ekiplerinin yaptığı operasyonda 68 kilo 200 gram eroin ...
 
Dursun Gündoğdu
Değirmenin suyu nereden geliyor?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva