Açılış konuşmasını TFF Başkanı Mahmut Özgener'in yaptığı seminerde, yeni şiddet yasası, Bursaspor'un başarıya giden yoldaki sırrı, futbol sezonunun plan ve periyotlanması, teknik direktörlükte liderlik ve karizma konulu oturumlara yer verildi.
Türkiye Futbol Federasyonu tarafından her iki yılda bir organize edilen Uluslararası Teknik Direktör Gelişim Semineri, Antalya'da başladı. Birçok ünlü teknik adamın katıldığı seminere, 600'e yakın teknik direktör katıldı. Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, A Milli Takım Teknik Direktörü Guus Hiddink, Bursaspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, Büyükşehir Belediyespor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, Trabzonspor Futbol Koordinatörü Özkan Sümer, MHK Başkanı Oğuz Sarvan ile UEFA Hakem Komitesi Üyesi ve MHK Danışmanı Jaap Uilenberg, Trabzonspor Teknik Direktörü Şenol Güneş de gelenler arasındaydı.
TFF BAŞKANI MAHMUT ÖZGENER: "BU SEMİNER HAYATİ ÖNEME SAHİP"
TFF Başkanı Mahmut Özgener yaptığı konuşmada seminerin hayati öneme sahip olduğunu ifade etti. Özgener, "Tüm teknik sorumlularımız en büyük yükü taşıyan bireyler. Tüm dünyada olduğu gibi en sevilen spor dalı olan futbolun en önemli aktörlerisiniz. Tribünlerde ve ekranlarda milyonlarca seyircisi olan bu güzel oyunda keyfi belirleyensiniz. Çocuklarımızı yetiştiren ve hazırlayan da sizlersiniz. Türk futbolunun marka değeri Türk teknik adamı ile birlikte yükselecek. Bu ülke için hep beraber gelişecek ve kazanacağız. Sizlerin başarısı futbolumuzun da başarısı olacak" dedi.
DAHA FAZLA KİŞİNİN FUTBOLA KATILIMINI SAĞLADIK
Türkiye Futbol Federasyonu olarak teknik direktörlerin kendilerini geliştirmeleri için iyi imkanlar sunmayı ana öncelik olarak belirlediklerini söyleyen Özgener, "Sayısız futbol organizasyonları teknik adamlarımız için daha çok çalışma alanı oluşması anlamına geliyor. Rekor bütçeyi eğitim ve ARGE'ye ayıran TFF başkanı olarak bu çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğimizi söylemek isterim. TFF sadece Milli Takım'ın başarısına endeksli bir kurum olmaktan çıkarmaktayız. Bu sezon uygulamaya koyduğumuz bölgesel amatör lig ve A2 ligi bu kapsamdaki yeniliklerden biri. Gençlik geliştirme ilklerimize de her gün yeni kategoriler ekleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı ve GSİM ile yürüttüğümüz okul futbol organizasyonlarımızı çeşitlendiriyoruz. Bu lig ve organizasyonların en önemli amacı ülkemizin her bölgesinde daha fazla kişinin futbola katılımını sağlamak. 2 yıl önce göreve geldiğimizde 200 bin olan lisanslı futbolcu sayısını 500 bin'e çıkarmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Futbol teknik eğitim merkezinde de yılda 12 bin yıldız adayını yetiştireceğiz" şeklinde konuştu.
EĞİTİM SİZLER İÇİN DE ÖNEMLİ
Eğitimin her alanda olduğu gibi teknik adamların gelişimi için de önemli bir unsur olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Mahmut Özgener, "Eğitim hayatın her alanında olduğu gibi sizlerin gelişiminde de en önemli unsur. TFF artık UEFA standartlarında eğitim verecek konuma geldi. Üniversite ve akademisyenlerle geliştirilen projelerle birlikte eğitimin kalitesi ve niteliği arttı. Bunlarla birlikte talimatlarımız da güncelleşti. Kulüplerimize oyuncu izleme antrenörü istihdam etme zorunluluğu getiriyoruz. Özellikle doğu ve güneydoğuda ilk kez açılacak bölgesel kurslar çok önemli bir gelişmedir. Eğitimin kurslara ve belli periyotlara sıkışmadan sürekli hale getirilmesi için zengin içerikli e-portal kullanıma açılacak. Tüm bilgi, video ve dökümanlar burada olacak. Kulüplerdeki ofislerinizden ve evlerinizden kolaylıkla ulaşabileceksiniz. Birikim ve yeteneğiniz tek bir sınavla sınanmayacak daha geniş bir zaman diliminde gerçekleşecek" diye konuştu.
PROFESYONEL FUTBOLCULAR DA DÜŞÜNÜLDÜ
Profesyonel futbolcuları da düşündüklerinin altını çizen Özgener, "Profesyonel futbolcularımızı da düşünüyoruz. Bu futbolcularımızın futbol hayatı bittikten sonra başka alanlarda da hizmet vermeyi amaçlayarak, profesyonel yöneticilik eğitimi yapacağız. İleride teknik adamlık yapmak isteyen futbolcularımız da e-öğrenme ile eğitim alabilecek. Milli Takımların oyuncu ve havuzunu kapsayan ligleri de kapsayacak şekilde TFF bünyesinde Futbol Genel Direktörlüğü kuruldu ve başına sayın Ersun Yanal'ı getirdik. Futbol ekolü oluşturmak için öncelikle ortak dil oluşturmak ve bunun çalışmasına başlamak, böylece futbolun bilimle kucaklaştığı yapıda hayata geçecek. Alt yapı teşviki ile de teşvik verilecek olan kulüplerde Türk antrenörünün çalışma alanı genişleyecek. Antrenör ihracatımız arttıkça sizler aynı zamanda kültür elçimiz de olacaksınız" dedi.
ERSUN YANAL BİLGİLENDİRDİ
Dünya futbolunda bugün Türkiye'nin yerini önemsediğini ve genç nüfusun futbolda önemli pozisyon aldığını vurgulayan TFF Futbol Genel Direktörü Ersun Yanal, sistemli çalışma başlattıklarını belirtti. Yaptıkları çalışma ve programlar ile ilgili sunum yapan Yanal, projelerle ilgili teknik adamları bilgilendirdi.