Başvuru süreçlerinin tamamlandığını belirten İl Müdürü Bilgin, hedeflerinin en az 2 bin kişi olduğunu açıkladı.
Antalya ile birlikte Konya, Isparta, Burdur, Afyonkarahisar ve Karaman'ın sorumluluk sahası içine alan Antalya Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin yıl sonu değerlendirme toplantısı Sea Life Otel'de yapıldı.
Yıl sonu değerlendirme toplantısında Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzm. Dr. Arif Kapuağası, Türkiye genelinde 22 bin kişinin organ nakli bekleme listesinde yer almasına karşın 100 bine yakın hastanın organ nakline ihtiyaç duyduğunu söyledi. Türkiye'de organ ve doku nakli uygulamalarında dünya standartlarında operasyonlar gerçekleştirilmesine karşın kadavradan nakil sayısının çok düşük olduğunu kaydeden Dr. Kapuağası, İspanya'da her 100 beyin ölümü sonrasında 85 donör ortaya çıkarken Türkiye için bu rakamlarının her 100 kişi ortalamasında 23'lere kadar gerilediğini kaydetti. Buna rağmen canlıdan yapılan nakillerde Türkiye'nin dünya birincisi olduğunu dile getiren Dr. Arif Kapuağası, "Burada da akrabaya bağış var ama akraba dışına bağış yok" dedi.
'REKOR ALTÜST OLACAK'
İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Antalya'da bu yıl şubat ayında düzenleyecekleri organizasyonla 1 saatte en fazla organ bağışı Guinness Dünya Rekoru'nu kırmayı hedeflediklerini söyledi. Rekorun, 15 Aralık 2011 tarihinde 1 saat içinde 321 bağışla Londra'da olduğunu belirten Bilgin, "Guinness'e başvurumuzu yaptık. Nasıl yapabileceğimiz konusunda yönerge geldi" dedi. İl Müdürü Bilgin, tam günü belli olmamakla birlikte şubat ayının son haftasında Kepez Arena Spor Salonu'nda rekor denemesini gerçekleştireceklerini belirterek, rekoru 2 binin üzerinde kişiyle kırmayı hedeflediklerini kaydetti. Adem Bilgin, bunun için spor salonunda 20- 30 arası bilgisayarlı bankolar oluşturulacağını ve barkot sistemiyle rekor denemesini gerçekleştireceklerini belirtti.
ORGAN NAKLİNDE 2012 NASIL GEÇTİ?
Antalya ve Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi'nin sorumluluk sahasında 2012 yılının değerlendirildiği toplantıda yapılan sunumlardan elde edilen verilere göre geçen yıl bölgede 181 beyin ölümü vakası gerçekleşti. Bu beyin ölümlerinden ancak 45'in yakını donör olmayı kabul ederken 136 aile organ nakli için "Hayır" cevabı verdi.
Antalya'da 2012 yılında 104 beyin ölümü gerçekleşirken 31 donör organlarıyla başka kişilere hayat verdi. Konya'da 35 beyin ölümü vakasına rağmen 3 donör, Isparta'da 22 vakaya karşılık 9 verici, Burdur'da 9 beyin ölümüne karşın 1 donör, Karaman'da da 5 beyin ölümü vakasına rağmen 1 verici oldu. Afyonkarahisar'da ise 6 beyin ölümüne rağmen hiçbir aile organları bağışlamak istemedi.
Bölgede en fazla beyin ölümü tespit edilen ilk 10 hastane arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi, hastanede gerçekleşen 25 beyin ölümünden 9'unu, Antalya Eğitim Araştırma Hastanesi 21 vakadan 6'sını ve Isparta Devlet Hastanesi de 10 beyin ölümü vakasından 7'sinin donör olması için aileleri ikna etmeyi başardı. Antalya Atatürk Devlet Hastanesi'nde ise yıl içinde 7 beyin ölümü gerçekleşirken hiçbir hasta yakını organ nakli konusunda ikna edilemedi.
Toplantıda bölgede organ bağışının ret nedenleri üzerine bir sunum yapan Organ Nakil Koordinatörü Hatice Yeniçerioğlu, çalışmasında toplumsal inanışlar kadar sağlık çalışanlarının tutum ve davranışlarıyla birlikte hastanelerin fiziki şartlarının da kadavradan yapılan nakil sayılarının düşüklüğünde etkili olduğunu gösterdi.
'CİNAYETTEN YARGILANABİLİRİZ'
Bölge Koordinasyon Merkezi'nin 310 katılımcıyla yaptığı Beyin Ölümü Anket Çalışması'nın sonuçları da yıl sonu değerlendirme toplantısında açıklandı. Merkezin sorumluluk sahasında hekimler arasında yapılan anket çalışmasının sonuçlarına göre hekimler beyin ölümü tespitine yönelik mevzuatla ilgili endişe yaşıyor. "Yasal dayanağımız yok. Bir gün cinayetten yargılanabiliriz" diyen hekimlerin yüzde 4.5'inin beyin ölümünün bilimsel olarak kesin ölüm olup olmadığına yönelik soruya, "Katılmıyorum ve kesinlikle katılmıyorum" diye cevap vermesi dikkat çekti. Aynı soruya 19 hekim de "Kararsızım" yanıtı verirken "Ölen hastanın hekimi olarak beyin ölümü belgesini imzalamakta etik bir sorun yoktur" önermesine hekimlerin 33,1'i "Kararsızım, Katılmıyorum ve Kesinlikle Katılmıyorum" cevabı verdi. Anket çalışmasına katılan 310 hekim, "Kadavra organlarının ulusal sistem içinde dağıtımının tamamen adil olduğuna inanıyorum" önermesine yüzde 47 oranında "Kararsızım" yanıtı verdi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)