Antalya'da yeni yılın ilk haftasında günde ortalama 25 kişinin sigarayı bırakmak için Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki Kanser Erken Tanı ve Teşhis Merkezi'ne bağlı Sigara Bırakma Polikliniği'ne başvurduğu belirtildi. Polikliniğe geçen yıl 4 bin 361 kişinin başvurduğu, bunlardan 3 bin 527 kişinin tedavi edildiği kaydedildi.
TEDAVİYE ANKETLE BAŞLANGIÇ
Uzun yıllar sigara içtikten sonra bırakma kararı alan tiryakiler, poliklinikte görevli 2 doktor ve bir hemşire tarafından tedavi ediliyor. Polikliniğe başvuran kişiler ilk etapta kaç yıldır sigara kullandığı ve sigarayı bırakma kararı hakkında soruların yer aldığı anketi dolduruyor. Hastalar hakkında tedavi sürecinin belirlenmesine yönelik doktorlara bilgi veren anket, hastanın poliklinikteki özel dosyasında saklanıyor.
SU İÇMELİ VE SPOR YAPMALI
Poliklinikte kayıt işlemlerini tamamlayanlara, Dr. Dilek Coşkun tarafından sigaranın zararları hakkında bilgi verildikten sonra tedavi süreci belirleniyor. Hastalarla yüz yüze görüşen Dr. Coşkun, sigara içme hissini azaltmak amacıyla ilacın da kullanıldığı tedavide, tiryakilere bol su tüketmeleri ve spor yapmaları tavsiyesinde bulundu. Sigarayı bırakmak için tedaviye başlayan 46 yaşındaki Şirin Örnek de 28 yıldır günde ortalama bir paket sigara içtiğini ve sağlığı açısından bırakmak istediğini söyledi.
SERTİFİKALI KUTLAMA
Poliklinikte tedavisi süren kişiler daha sonra ayda bir kez polikliniğe gelerek, doktorları tarafından takip ediliyor. Tedavisini aksatmadan sürdüren hastalar da sigarayı bıraktıktan sonraki 6'ncı ayında sertifika ile ödüllendiriliyor. Poliklinikte görevli doktor Zekiye Özdemir'den 'Ben Sigarayı Bıraktım' yazılı sertifikasını alan Nuray Uyanık, sigarayı bırakmakla doğru bir karar verdiğini belirtti.
SİGARA BIRAKMAYI DÜŞÜNENLERE TAVSİYE
Dr. Dilek Coşkun, tedavi için polikliniğe başvuran tiryakilere, ilk olarak sigaraya veda etmek için kendilerine 10 günlük süre tanımalarını ve bu süreçte azaltarak sigara içmelerini önerdiklerini ifade etti. Kişilere 10 günlük süreçte beraberinde çay kahve gibi içecek olmadan açık alanlarda sigara tüketmelerini ve bu süre sonunda sigara bırakma tarihini kesinleştirmeleri uyarısı yapan Dr. Coşkun, tedavide kişilere ilaç desteği sağlandığını da dile getirdi.
İLK YIL ZOR
Dr. Coşkun, sigarayı bırakma sürecinde nikotinin etkilerini en aza indirmek amacıyla günde 1 saat spor yapılması ve nikotin yetersizliği nedeniyle ağız kuruluğunu engellemek için bol su tüketilmesini önerdi. Bağımlılık tedavisinde ilk 1 yılın zor bir süreç olduğunu ve bu süreçte kişilerin tekrar sigaraya başlama olasılığının yüksek olduğunu dile getiren Dr. Coşkun, sigaraya ödenen para gibi bir yıl boyunca kişilerin para biriktirip tedavi sonunda kendilerine hediye almaları çağrısı yaptı.
AYDA 1000 KUTU İLAÇ
Antalya Eczacı Odası Başkanı Kerem Zabun da sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçların kent merkezindeki eczanelerde her ay ortalama yaklaşık 1000 adet satıldığını kaydetti. Zabun, bitkisel ürün adı altında aktarlarda satılan ve yan etkileri kesinleşmemiş ürünleri kullanmamaları yönünde vatandaşları uyardı.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)