Antalya Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren 52 yat firmasının 2002'den bugüne kadarki süreçte mavi sularla buluşturduğu ultra lüks yat sayısı 211'e ulaştı. Sektör, aralarında Tony Schumacher, Arap şeyhleri ve zengin işadamları ile Rus, Avrupalı ve ABD'li zengin işadamlarının bulunduğu müşterilere yapılan ultra lüks yat satışlarından 423 milyon dolarlık girdi sağladı.
2011 yılında 7 metreden 43 metreye kadar değişik boylarda 16 yat üretildiğini kaydeden Antalya Serbest Bölge A.Ş. (ASBAŞ) Genel Müdürü Zeki Gürses, dünya genelinde baş gösteren ekonomik krize rağmen 2012 yılında yat üretiminde artış yaşandığını açıkladı. Gürses, 0- 23 metre arası 8, 24- 39 metre arası 12 ve 40 metre üstü 4 olmak üzere toplam 24 yatın 2012 yılında sahiplerine teslim edileceğini söyledi. Gürses, bu yatlardan 100 milyon dolara yakın değerdeki 8 süper yatın denize indirildiğini, 5'inin ise sahiplerine teslim edildiğini kaydetti.
Dünyada yat sektörü kan kaybederken Antalya Serbest Bölgesi'nin ön plana çıktığına değinen ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, şöyle devam etti:
"Tuzla ve Bodrum geriliyor. Onlar bu süreci sıkıntılı geçirirken Antalya üzerine artılar koydu. Boylar artırıldı. Seri üretim yapan İtalya, ABD gibi dünyada ilk sıraları alan yat üreticileri ciddi anlamda ekonomik sıkıntıdalar ve bazıları kapandı. Antalya'da sektör sipariş üzerine üretim yaptığı için yurtdışındaki rakipleri ile aynı riskleri taşımıyor. Ayrıca hem kaliteli hem de maliyet avantajı yakaladığı için Antalya tercih ediliyor. Bugün yine dünya geneli bir kriz olsa dahi Antalya Serbest Bölge etkilenmez. Buradaki kümelenmede alıcı için çok önemli bir güven unsuru."
KÜMELENME GÜVEN VERİCİ
Zeki Gürses, tanıtım ve reklam anlamında Serbest Bölge'de faaliyet gösteren firmaların yurt dışında fuarlara katıldığını belirtti. Gürses, "Bizim için en güzel reklam, ürettiğimiz yatlar, referansımız. Bunlar da görüldüğü zaman ilgi artıyor. Bir de bölgemizin organize bir bölge olması, üretici sayısının fazlalığı güven veriyor. Aynı zamanda burada bir iç disiplin, açık alanda üretim yaptırılmaması, çevre düzenine önem verilmesi özellikle yurt dışı yatırımcılar ve alıcılar için önemli bir artı değer" diye konuştu.
TÜRKİYE'NİN ÖNCÜSÜ
Gürses, Antalya Serbest Bölgesi'ndeki sektörün hızlı gelişimi ve ağırlıklı yurt dışından talep almasının Türkiye'de mevcut yat yapım merkezlerinin gelişmesi ve yeni yat üretim merkezlerinin oluşması için de çok önemli rol oynadığını açıkladı. ASBAŞ'ın yatta ağırlık üretiminin yüzde 80'inin kompozit olduğunu belirten Genel Müdür Zeki Gürses, yat sektöründe 1500 kişinin çalıştığını, bölgede bakım onarım faaliyetlerinin de büyük aşama kaydettiğini söyledi
BU YIL DENİZE İNEN SÜPER YATLAR
Vicem Yatçılık'a ait 46 metre kompozit. Peer Gynt Yatçılık'a ait 36 metre çelik- kompozit. Peri Yatçılık'a ait iki adet 37 metre ve bir adet 41 metre kompozit. 3E Yatçılık'a ait bir adet 32 metre kompozit. Dragos Yatçılık'a ait bir adet 36 metre çelik-kompozit. Alya Yatçılık'A ait 29 metre kompozit.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)