Büyükşehir Belediyesi, Kent Tarihi ve Tanıtımı Dairesi Başkanlığı'nın yürütücüsü ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı'nın (TÜDAV) ortağı olduğu 'Antalya'nın Deniz ve Kıyılarının İklim Değişikliğine Adaptasyonu' konulu AB Projesi kapsamındaki çalıştayda, 35 kurumdan 75 katılımcı yer aldı. Çalıştayda Antalya'da iklim değişikliği turizm, arkeoloji, mühendislik bilimleri, halk sağlığı ve biyoçeşitlilik ele alındı.
POTANSİYEL ÇÖZÜMLER TARTIŞILDI
Genel hedefi Antalya'nın deniz ve kıyılarının iklim değişikliğine karşı risk yönetimi stratejisinin hazırlanması olan 2 yıllık proje kapsamında gerçekleştirilen çalıştayda, farklı kurum temsilcileri ve uzmanlar tüm gün boyunca iklim değişikliğinin etkileri, getirdiği sorunları ve potansiyel çözümleri tartıştı. Uzman sunumlar ile başlayan çalıştayın oturumlarında STK temsilcileri, akademisyenler, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri temsilcileri, ilgili kamu kurumları ve sektör temsilcileri karışık gruplar halinde çalıştı.
Oturumlarda iklim değişikliğinin bölgeye olası etkilerinin ortaya çıkartılması, yaşanabilecek zorluklar, fırsatlar ve tehditler masaya yatırıldı. Kurum temsilcileri ve katılımcılar kendi uzmanlık alanları ile ilgili oluşturulan tematik çalışma gruplarında mevcut durum, potansiyel riskler, endişeler ve önerilen öncelikli alanlar hakkında tartışmalar yaptı.
RİSK RAPORLARI HAZIRLANACAK
Çalıştay sonucunda yapılan değerlendirmelerle öncelikli ihtiyaçların belirlenerek risk değerlendirme raporları hazırlanmasına karar verildi. Ayrıca iki yıl sürecek proje kapsamında ortak çalışmalar yürütebilmek amacıyla çalıştayda kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, başta turizm olmak üzere özel sektör ve üniversiteleri sürece dahil edecek mekanizmaların oluşturulmasına da karar verildi.
ANTALYA, (DHA)