Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM), Madde Kullanımıyla Mücadele Büro Amirliği tarafından yapılan araştırmaya göre kentte madde bağımlılığında ailesel sebepler başta geliyor. Kişisel sebepler, merak, arkadaş etkisi ve çevre faktörleri başı çekiyor. Kişinin eğer kişilik sorunu varsa maddeye başlama eğilimi fazla oluyor. Ayrıca Antalya'da göç etkisi, çevreye uyum sağlayamama gibi nedenler de etkili olabiliyor. Bir haftalık, 10 günlük tatil gibi kısa süreliğine kente gelen gençler, farklı bir yaşam tarzı özentisine kapılıp uyuşturucu maddeye yönelebiliyor. Ayrıca madde bağımlısı olan arkadaşını kurtarma derdine düşen gençler de, bir süre sonra bu maddeyi kendileri kullanıp, kendilerini bataklığın içinde bulabiliyorlar.
HER SEFERİNDE DAHA FAZLA
Uyuşturucu veye uyarıcı madde kullananlar kısa sürede bağımlısı oldukları maddeyi her kullanışında bir öncekinden daha fazla dozajda alıyor. Akciğer ve kalpte hasarlara yol açan esrar maddesi beyne zarar verdiği için kullanan kişi okuduğu bir kitabı kısa süre sonra unutabiliyor. Eroin maddesi bağımlıları gibi fizyolojik olarak kriz yaşamasalar da maddeyi almadıkları zaman huzursuzluk yaşıyorlar. Bu yüzden de çalıştıkları işte ya da eğitim gördükleri okullarda başarısız oluyorlar.
MADDE BAĞIMLILARI SUÇ MAKİNESİ GİBİ
Madde bağımlıları uyuşturucu madde parası için her türlü yola başvuruyor. Aids, kalp krizi, hepatit, kanser, böbrek yetmezliği gibi hastalıklarla iç içe yaşayan bağımlılar, cinayet, gasp, fuhuş, hırsızlık ve terör suçlarına karışabliyor. Yapılan araştırmaya göre, sadece madde kullanmaktan hakkında işlem yapılan kişilerin suç kayıtlarına bakıldığında yüzde 75'inin 'hırsızlık' suçuna karıştığı, sabıka kayıtlarında 50'e yakın suç dosyası bulunan madde bağımlılarının olduğu anlaşılıyor.
8 YILDA 104 KİŞİ ÖLDÜ
Antalya Valiliği'nden yapılan İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurulu toplantısında ise açıklanan rakamlara göre:
Antalya'da 2007 yılından bugüne kadar 104 kişi madde bağımlılığı nedeniyle yaşamını yitirdi. İstanbul'dan sonra madde bağımlılılğı nedeniyle ölüm oranı en yüksek il sıralamasında yer alan Antalya'da, 2007 yılında 8, 2008'de 6, 2009'da 18, 2010'da 15, 2011'de 5, 2012'de 25, 2013'de 18 ve 2014 yılının ilk 9 aylık döneminde 9 kişi yaşamını yitirdi. Diğer yandan kentte meydana gelen narkotik suçlarla ilgili 2014'ün ilk 9 aylık döneminde 1035 olay meydana geldi. Bu olaylarla ilgili 1669 kişi gözaltına alınırken 281'i tutuklandı.
AMBAUM'DA RANDEVULU SİSTEME GEÇİLDİ
Antalya'da uyuşturucu madde bağımlılarının yatarak ve ayakta tedavi edildiği Akdeniz Üniversitesi'ndeki Alkol ve Madde Bağımlılılğı Araştırma ve Uygulama Merkezi'de (AMBAUM) talebi karşılayamaz hale geldi. Tedavi için AMBAUM'da yoğunluk meydana gelmesi üzerine poliklinik hizmetlerinde de Eylül ayından itibaren randevulu sisteme geçildi.
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA) -