GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
13 Aralık 2022 Salı - 12:02

Antalya Mimarlar Odası'ndan sel açıklaması

Mimarlar Odası Antalya Şubesi, Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşanan sel felaketiyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, “Doğal olay olan sağanak yağmurun ve diğer doğa olaylarının afete dönüşmesi, bilimi dışlayan politikalar sonucu ödenen bedeldir” denildi.

Antalya Mimarlar Odası ndan sel açıklaması
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Türkiye’nin birçok bölgesinde meydana gelen sel felaketlerinde olduğu gibi Antalya’nın Kumluca ve Finike ilçelerinde de büyük maddi zararın yaşandığının belirtildiği açıklama şöyle:

“Felakette bir kişinin yaşamını yitirdiğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayız. Yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Selden zarar gören vatandaşlarımıza da geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Doğal bir olay olan yağmurların, ülkemizde ranta dayanan, bilim dışı imar politikaları ve rant amaçlı yok edilen orman alanlarının, sonuçta nasıl bir felakete dönüştüğünü bir kez daha gözler önüne sermiştir. Rantı değil, bilimi ön planda tutan çağdaş kentlerde sadece yolları yıkayan yağışlar, ülkemizde büyükşehirlerden, en küçük yerleşim alanlarına kadar tüm yaşam alanlarımızı afet bölgesine dönüştürmekte, can ve ciddi ölçüde mal kaybına ve dolayısıyla büyük maddi zararlara neden olmaktadır.”

‘RANTA DAYALI PLANSIZ VE ÇARPIK KENTLEŞME’

Bilimi dışlayan, ranta dayalı plansız ve çarpık kentleşmeye işaret edilen açıklamada, “Yetkililerce yapılan açıklamalarla sorumluluk yine doğaya yüklenmemeli, sermayenin rant beklentileri ile neden olduğu küresel ısınmanın getirdiği iklim değişikliği sonucu olan yoğun yağış gerekçe gösterilmemelidir. Her kuvvetli yağış sonucu benzer manzarayla karşı karşıya kalınıyorsa, felaketi sadece yağış miktarı ile açıklamak doğru ve gerçekçi değildir. İklim değişikliğiyle birlikte daha sık ve yakın aralıklarla yaşanan bu gibi doğa olayları karşısında gerekli önlemler alınmadığı sürece, çok daha acı sonuçlarla karşı karşıya kalacağımızın bilinmesinde yarar görülmektedir.Küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliği bir gerçektir. Ancak yaşanan sel afetlerini, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile açıklamak yeterli değildir. Yaşanan sel afetlerinin temel nedenleri, iklim değişikliği yanında, bilimi dışlayan ranta dayalı plansız ve çarpık kentleşme, yetersiz altyapı ile merkezi ve yerel yönetimlerin kentleri ve doğayı rant alanları olarak görmesinin bir sonucudur” ifadeleri yer aldı.

‘EN BÜYÜK KAYIPLAR DEPREM VE SELLERDE’

Türkiye’de yaşanan sel afetlerinin depremlerden sonra en büyük kayıplara neden olan afetler olduğunun da vurgulandığı açıklamada, şöyle denildi: “Doğa döngüsü içinde meydana gelen doğa olaylarının afete dönüşmesi, insanın doğa ve doğal denge üzerine yaptığı müdahalelerin sonucudur. Yerleşim yerlerinin jeolojik yapısı, topoğrafyası ve iklimiyle uyumlu kentleşme olmaması ve geçmişte yaşanan tecrübelerden ders alınarak yerleşim yerleri için bir afet risk yönetimi plan ve stratejisinin oluşturulmaması, bu gibi afete neden olan felaketlerle karşılaşılması kaçınılmazdır. Yerleşim yerlerinin özelliklerinin doğurabileceği tehlikelere karşı bilimin ve tekniğin imkanları doğrultusunda gerekli önlemleri almak mümkündür.Yerleşim yerlerinin riskleri belirlenerek önlenmesi ve zararlarının en aza indirilmesi çalışmalarına öncelik vermek afet yönetiminin temeli sayılmasına karşın, ülkemizde hakim olan anlayış, afet sonrası kriz yönetimi ve yardımlar ile zarar görenlerin yanındayız, yaraları saracağız, sorunları çözeceğiz vb. gibi basın açıklamalarıyla sınırlı kalmaktadır.”

NELER YAPILABİLECEĞİ SIRALANDI

Neler yapılabileceğini ve beklentilerini sıralayan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, şu önerilerde bulundu:

“Yapılması gereken, sadece afete maruz kalan yerleşim yerleri değil, tüm yerleşim yerleri ile ilgili sağlıklı altyapı politikaları geliştirilerek, akılcı yatırımlarla bir an önce uygulanmalıdır. Bu konuda üniversitelerin, ilgili meslek odalarının ve konunun uzmanlarının bilgi ve birikimine başvurulmalı, merkezi ve yerel yönetimler görevlerini yerine getirmeli, önlem alması gereken merciler harekete geçerek altyapı yatırımlarını kamusal yarar doğrultusunda toplumun hizmetine sunmalıdır. Ülkemiz son yıllarda afet üstüne afet yaşamaktadır. Yaşadıklarımız doğa ile barışık olmayan politikaların acı sonuçlarından başka bir şey değildir. Doğayla inatlaşarak atılan her adım karşımıza afet olarak çıkmaktadır. Daha büyük afetler yaşanmaması için bugüne kadar sürdürülen ranta dayalı kentleşme anlayışı ve politikaları terkedilmeli, yeterli altyapılı ve doğayla barışık kentler inşa edilmelidir. Kent yönetimleri, belediye imkânlarını rant ve siyasi çıkarlar için değil, kentin ihtiyaçları için kullanmalıdır. Mimarlar Odası olarak, bilimi yok sayan anlayışın can ve mal güvenliğini tehdit ettiğini bir kez daha hatırlatarak, yerel ve merkezi tüm yöneticileri kentleşmeden imara, yapılaşmadan afet sonrası planlamaya, yapı denetimden kentsel altyapıya kadar her alanda, üniversiteler ve ilgili meslek odalarını dışlamak yerine birlikte çalışarak, bilimin ve tekniğin yol göstericiliğinde, afet zararlarının yaşanmadığı, sağlıklı, yaşanabilir yerleşimler oluşturmaları, kentlerimiz ve kentlilerimiz adına beklentimizdir.”

 
Antalya'da selin yaraları sarılıyor
 
Bakan Bilgin: EYT çalışmasını aralık sonuna kadar bitiririz
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen 1 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Zeynep 13 Aralık 2022 Salı 16:55

Mimarlar odasından nokta atışı bir açıklama. Kentler bu hale gelirken biz de diyoruz ki bu ülkenin hangi mimarı mühendisi bu projeye imza atmış. Atmış ise bu odalar neden ayaklanmamış. Sağlık hata veya suçlarında neredeyse ameliyathane basan halk, şehir suçlarında neden ayaklanmamış. Şimdi bu zararı devlet ya da sigorta şirketleri değil, mimarlar odası ödesin.

Yorumu oyla      0      0  
TANJU 13 Aralık 2022 Salı 12:31

aynı mimarlar odası muratpaşada kayı tur binasına neler yapmış ranta dayalı gördük duyduk ne konuşuyorsunuz siz hala

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'da selin yaraları sarılıyor
ANTALYA'nın Kumluca ve Finike ilçelerinde yaşanan sel sonrası hasar tespit ...
Jandarma uyuşturucu tacirlerine göz açtırmıyor
ANTALYA'nın Muratpaşa ilçesinde piyasaya uyuşturucu madde süreceği belirlenen ...
200 yıllık evin çatısından Osmanlıca kayıt defteri çıktı
ANTALYA'nın Finike ilçesinde, narenciye başta olmak üzere tarım işi yapan ...
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sel mağduru ile telefonda görüştü
İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ...
Bakan Soylu: 101 kişi gözaltına alındı
İÇİŞLERİ Bakanı Süleyman Soylu, ekim ayında yapılan Uluslararası Sanal ...
Araç şarampole devrildi, sürücü yaralandı
ANTALYA'nın Serik ilçesinde şarampole devrilen hafif ticari aracın sürücüsü yaralandı.
 
Avrupa'ya 10 milyon dolarlık Noel çelengi
HRİSTİYAN dünyasının en önemli bayramı Noel için Antalya, Isparta ve Burdur'un ...
Bakan Soylu sel bölgesinde...
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kumluca'da selden etkilenen sera ve iş ...
Antalya'da hortum, seralara zarar verdi
ANTALYA'nın Serik ilçesinde oluşan hortum, 10 dönüm çilek serasına zarar ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva