Antalya’da neden ‘Hayır’ çıktığı ile ilgili dün lokal bir değerlendirme yapmıştım. O yazıyı aşağıdaki linki tıklayarak okuyabilirsiniz.
Şimdi sadede gelelim ve dün yazdıklarımın, yani turizm ve tarım sektörünün dışındaki unsurları da bir bir sıralayalım.
Genel olarak neden ‘Hayır’ denildi;
Antalya’da da tüm Türkiye’deki vatandaşlar gibi, bu değişikliğin özgürlük alanlarını daraltılacağına ilişkin seziler yoğunlaştı.
Antalyalı söz konusu anayasa değişikliğinin Atatürk’ün kurduğu cumhuriyeti derinden etkileyeceğini düşündü. Ve sıranın bir gün, ‘Laiklik’ gibi meselelere gelip dayatılacağı hissine kapıldı.
‘Eyalet’ sistemi ile Türkiye’nin bölüneceğini, kürtlere özerk bölge verileceği kanısı uyandı. Cumhurbaşkanı ve başbakan dahil, tüm AKP’li söz sahibi kişilerin sert söylemleri insanları ürküttü.
CHP’nin ve sosyal medyanın ‘Tek adam’ sloganı tuttu.
Yine dünkü gibi meseleye lokal olarak bakacak olursak;
Antalya’da işsizlik arttı, Rus uçağının düşürülmesinden bugüne kadar geçen sürede ekonomi hiç nefes alamadı.
Hem devlet, hemen yerel yönetimlerde particilik, kayırmacılık had safhaya ulaştı.
AKP’ye üye olmayan, ‘Hamili kart sahibi yakınımdır’ kartviziti ile dolaşmayan iş alamadı, kapıdan sokulmadı.
Yerel basından bir kaçı hariç tamamına yakını AKP’nin yayın organı haline getirildi.
AKP direkt medyaya el attı. Bir yerel televizyon kanalı alınmak istendi, sonradan vazgeçildi, sözleşme bozuldu. Televizyon kanalı zor durumda kaldı, o televizyon artık yok.
Sonra başka bir muhalif kanala kanca atıldı. Birileri devreye sokuldu, paralar bulundu ve kanal alındı. Bu kanalın alınmasında kimler devreye girdi, paralar hangi kaynaklardan sağlandı, zamanla bu da açığa çıkar.
Kısaca, tüm Türkiye’de bu işler nasıl yürüyorsa, Antalya’da da o yapılmaya başlandı. Dolayısıyla AKP içinde buna gönlü razı olmayanlar ile olaylara ‘Vurun abalıya’ mantığı ile bakanlar arasında bir çekişme yaşandı, yaşanıyor.
Parti yönetimi, milletvekilleri, belediye başkanları arasında gruplaşmalar başladı. Saflar sıklaştırıldı.
Misal; bir ilçe belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanından sonra toplantılara gitmeyi ve ondan sonra kürsüye çıkmayı kendisine ilerisi için bir ‘Çıkarım’ olarak gördü.
Geçtiğimiz seçimlerde veya referandumlarda olduğu gibi görevlendirmeler yapılmadı. ‘Anayasa paketini o daha iyi anlatır’ diye başkası düşünülmedi, ‘Bizim adam’ diye kötü anlatan tercih edildi.
Antalya’yı ‘Evet’ pankartlarıyla resmen boğdular…
Resmi araçlar, korumalar, şaşaalı konvoylar geri tepti.
Halk aslında Antalya’da sadece Anayasa değişikliklerini değil, işte bunları da oyladı ve ‘HAYIR’ dedi.
ANTALYA 'HAYIR' DEDİ ÇÜNKÜ-1