Bu sabah Antalya'da düzenlenen 'Şafak Operasyonu' ile ilgili bilgi veren İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, operasyonun Türkiye genelinde eşzamanlı yapıldığını söyledi. Bu operasyonların daha çok 'Türkiye Huzur, Güven 1-2-3-4-5' adları ile yapıldığını hatırlatan Celal Uzunkaya, “Operasyonlar iki aşamalı yürütülüyor. Biri kamuya açık yerlerde, diğeri kapalı yerlerde yapılıyor. Türkiye genelinde bu uygulamalara 65 ile 75 bin civarında, bazen 90 bin rakamlarını da bulan görevlilerin katıldığı uygulamalar yapıldı. Oldukça olumlu sonuçlar da alındı. Toplumun duyarlılığını artırmak, kurallara uyma, çevrenin rahatsız edilmesini önleme gibi asayişin, huzurun, güvenin tesisi noktasında katkısı oldu" dedi.
Bakanlığın son uygulaması sonucu, uyuşturucu madde kullanımı ile alakalı olarak dün geceden itibaren her ilde önceden belirlenen hedeflere yönelik operasyonel uygulamalar gerçekleştirildiğini ifade eden Celal Uzunkaya, şöyle konuştu:
“Bu uygulama doğrultusunda ilimizde de daha önce bu işin ticaretini yapan, daha çok bu işte alana dönük faaliyet yürüten kişilere yönelik 39 hedefe operasyon yaptık. Toplam 39 hedef, 36 adreste olacak şekilde ki, bazıları karı-koca, baba-oğul olduğu için 39 hedef, 39 adres olarak belirlendi. Bakanlık Türkiye genelinde yapılan çalışmanın sonuçlarını basınla paylaşacaktır. İlimizin kötü şöhreti olan Zeytinköy'ü var. Burası, geçtiğimiz günlerde sayın Bakan'ın koordinesinde Ankara'da yapılan uyuşturucu ile ilgili toplantıda da özellikle gündeme getirildi. İlimizde de maalesef 1-2 yaygın alan var. Sık sık vatandaşlardan haklı olarak şikayetler geliyor. Parklarda, bahçelerde, sokaklarda uyuşturucu kullanan insanlara yönelik uygulamalar yapıyoruz. Narkotimleri artırdık. Araç ve kullandıkları donanımları da artıracağız. Motosikletli, yaya narkotimlerimiz ile narkotim köpekleri ve diğer birimlerimizin de desteğiyle, diğer toplumsal sorunlarda olduğu gibi uyuşturucu konusunu da asgariye indirecek çalışmalar devam edecek."
TRAFİK HAFTASI DA KULLANIYOR
Antalya'da Karayolu Trafik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen törende konuşan İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, trafik konusunda önemli uyarılarda bulundu.
Karayolu Trafik Haftası kutlamaları kapsamında Antalya Konyaaltı ilçesinde Emniyet Müdürlüğü Uncalı Sosyal Tesisler Şehit Mehmet Topalca Toplantı Salonu'nda haftanın açılış töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Mehmet Kurdoğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, İl Jandarma Komutanı Yusuf Kelleli, polisler ve öğrenciler katıldı. Törende konuşan Celal Uzunkaya, Karayolu Trafik Haftası'nın 6-14 Mayıs tarihleri arasında toplumsal duyarlılığı içeren etkinliklerle kutlandığını söyledi.
Türkiye'nin en önemli ve değişmez sorunlarının başında gelen trafik güvenliği konusunda toplumsal bilincin artırılmasının önemine değinen Celal Uzunkaya, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl 1 milyon 500 bine yakın insan trafik kazalarında hayatını kaybediyor. 15-19 yaş grubu gençlerin ölüm nedenleri arasında trafik kazaları birinci sırada, 10-14, 20-24 yaş gruplarında ise ölümlerde ikinci sırada yer alıyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde trafik kazası sonucu ölümler bilinen tüm ölüm nedenleri arasında üçüncü sırada yer alıyor" dedi.
Sürücü ve araç sayısında artış yaşandığını dile getiren Celal Uzunkaya, “Antalya'da 2006 yılında 567 bin 500 olan araç sayısı, 10 yıl sonra yüzde 72'lik artışla 977 bin 227 ulaşmıştır. Aynı dönem içinde 403 bin olan sürücü sayısı yüzde 85.5 artışla 750 bine ulaşmıştır. Kent genelinde 2016 yılında olay yeri itibariyle alınan verilerde, 54 ölümlü trafik kazası, 6 bin 250 civarında yaralamalı kaza meydana gelmiştir. Bu kazalarda 70'i olay yerinde olmak üzere, 180 kişi hayatını kaybetmiştir. Hastanede tedavi görenlerin vefat etmesiyle rakamın 200'e yaklaştığını görüyoruz. Kaza yerindeki ölümler kadar, bir katı kadar kişinin hastanede öldüğünü görüyoruz. 8 bin 500 kişi de yaralanmış veya sakat kalmıştır" diye konuştu.
2016 ve 2017 yılının ilk 4 aylık verilerinin birbirine çok yakın olduğunu kaydeden Celal Uzunkaya, “2016 yılında ilk 4 ayda 2 bin 761 kişi, 2017 yılında 2 bin 624 kişi yaralandı. Yaralı sayısında yüzde 6'lık düşüş görülüyor. Ülkemizde ortalama her yıl 10 bin kişinin öldüğünü, 300 bin kişinin de yaralandığını biliyoruz. 2016 yılında ülke genelindeki trafik kazalarında 7 bin 300 kişi öldü, 304 bin insan yaralandı. 10 bin civarında insanın her yıl ölmesi, 10 bin nüfuslu bir ilçenin her yıl yok olması anlamına geliyor. 300 bin kişinin yaralanması da orta ölçekli bir kentin topyekün yaralanması ve sakatlanması olarak görmek lazım" dedi.
Kolaycı, kaderci, teslimiyetçi anlayışın yanlışlığından yakınan Emniyet Müdürü Uzunkaya, sözlerine şöyle devam etti:
“Her yıl trafik kazalarında 25-30 milyar TL servetin heba olduğunu görüyoruz. Yıllık yatırım bütçesinin yarısına eşdeğer bir rakam. Ortadaki ölüm ve maddi kayıp bir araya alındığında ortada bir yıkım ve bir trafik terörünü görebiliriz. Bir ülke ne kadar gelişmişse gelişsin trafik kazalarının tamamı önlenemez. Kazaların en aza indirgenmesi için kamuya ve özel sektöre, STK'lara, üniversitelere, sanatçı ve sporculara önemli görevler düşmektedir."
Denetimlerin etkili ve cezaların toleranssız yapılması halinde trafik sorununun çözülebileceği gibi bir yanlışın olduğunu ifade eden Celal Uzunkaya, “Böyle bir yanlış kanı var. Trafikle sorumlu kurumlar görevlerini yapmış olsa, trafik sorunu kalmaz diye düşünen pek çok insan var. Sorunun çözümünde en büyük payın, toplumsal bilinç ve eğitimle aşılabileceği veri var. Alt yapı, yol, teknoloji, çevre düzenlemesi iyileştirmelerin payı ise yüzde 20-25 diliminde, yüzde 20'lik bölüm ise denetim ve cezayı içeren alan olduğu belirtilmiş" dedi.
Öğrencilerin okulda öğrendiği trafik kurallarını sokakta göremediğini ya da ailesi tarafından o kuralların uygulanmadığını gördüğünü aktaran Celal Uzunkaya, konuşmasını şöyle tamamladı:
“Çelişkiler içinde trafikle tanışan neslin sağlıklı bir trafik kullanıcısı olmasını istiyoruz. İsteğimizde çelişki var. Doğumdan ölüme kadar uyulması gereken kurallar var. Türkiye'de bir de karayolundaki trafik yükünün dağıtılması gerekiyor. Yük ve yolcu taşımasını, hava, kara deniz ve demir yoluna dengeli dağıtmalıyız. Antalya'da yol ve otopark alanı büyümemesine rağmen araç sayısında artış var. Eski alışkınlıklarını devam ettiren bir de sürücü potansiyelimiz var. Trafikte sevgi, saygı hoşgörü yok. Başka yerde gösterdiğimiz toleransı, trafikte göstermiyoruz. Hala yollarımızda, sol şeritte büyük araçlar seyrediyor. Bunun değişmesi için hepimize görevler düşüyor."
Konuşmaların ardından protokol tarafından öğrencilere Polirobot Oyun Seti hediye edildi. Ardından, sosyal tesislerin bahçesine çıkan protokol üyeleri, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kente gönderilen Emniyet Kemeri Simülasyon aracına bindi. Protokol üyeleri ayrıca kurulan mini futbol sahasında, 1 promil alkol alan kişinin nasıl gördüğünü gösteren özel üretim gözlüğü takarak topa vurmaya çalıştı.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA) -