Tunus, Mısır ve Libya’da yaşanan devrimler “Sıra Fas’a gelir mi?” sorularını akıllara getirmiş, ancak Fas Kralı 6’ncı Muhammed, 500 milyon dolarlık sosyal yardımlar ve anayasa değişikliği sayesinde isyan hareketini başlamadan bitirmeyi başarmıştı. Fas, Kral’ın temmuzda yetkilerinin büyük bölümünü devretmesiyle sonuçlanan anayasa değişikliğinin ardından dün ilk kez sandığa gitti.
Her yerde aynı yöntemler
Tunus’ta Zeynel Abidin Bin Ali’nin devrilmesinin ardından İslamcı parti Ennahda’nın büyük çoğunlukla iktidara gelmesi, Fas’ta da benzer bir zafer amaçlayan Adalet ve Kalkınma Partisi’ni heveslendirmişti. Fas’ın AKP’si seçime çok sıkı hazırlandı. Kendilerini ‘Ilımlı İslamcı’ diye tanımlayan AKP’nin üyeleri Fas’ta ayak basmadık yer bırakmadılar. Kral’ın da destek verdiği ‘laikler’ ise 8 partinin birleşmesi sonucu oluşturulan ‘Demokrasi Cephesi’ ile AKP’nin karşısına çıktı. Partinin 395 sandalyeli meclisteki 47 olan sandalye sayısını iki katına çıkartacağı tahmin ediliyor. Yeni anayasayla Kral’ın istediği partiye hükümet kurma görevini verme hakkı kaldırıldı. Bu nedenle Kral’ın seçimi kazanana bu görevi vermesi gerekiyor. Bu da AKP lideri Abdullah Benkirane’nin başbakanlığı anlamına gelecek.
Ne yapacak?
57 yaşındaki fizik öğretmeni Benkirane, Fransız basınına verdiği röportajda “Fas’ta bizim iktidara gelişimiz adeta bir sel dalgası gibi olacak” ifadesini kullanmıştı. Fas AKP’sinin gündemi eskiden alkol yasağı ve başörtüsüne özgürlüktü. Ancak son dönemde bunları geri plana atarak yolsuzluk, eğitim ve işsizlik sorunlarıyla mücadeleye yoğunlaştı. Buna rağmen seçim kampanyasında yine alkol satışına kısıtlama getirilmesi, homoseksüelliğe karşı çıkışlar, gazetelerden ‘toplum ahlakına aykırı ve kadını cinsel obje olarak gösteren’ fotoğrafların çıkarılması ve gençleri ahlaksızlığa yönlendirdiği iddia edilen müzik festivallerinin yasaklanması gibi unsurlar da kullanıldı.