Kaliforniya Üniversitesinden araştırmacılar, uykunun acıları silmedeki etkisi üzerine önemli bir çalışma yaptılar. Gönüllü deneklerini iki gruba ayırarak, her iki gruba da üzücü görüntüler izleten bilim insanları, bu esnada deneklerin tomografilerini çekerek, beyinlerinin hangi bölgelerinin faaliyete geçtiğini gözlemledi.
Her iki gruba da aynı görüntüler yaklaşık 12 saat sonra tekrar gösterildi ve yine beyin tomografisi çekildi.
Gece uyuduktan sonra görüntülere yeniden bakanlarda, beynin duygularla ilgili bölümündeki faaliyetin, diğer deneklerdekinden az olduğu, buna karşılık bu grupta beynin rasyonel düşünmekle ilgili bölümünün faaliyetinin daha yüksek olduğu tespit edildi.
Bilim adamları, REM uykusundaki kimyasal değişikliklerin bu sonuca yol açtığını tahmin ediyor. REM uykusunda, stresle ilgili olan noradrenalin hormonu oranının önemli ölçüde düştüğü biliniyor.
Hapı da çıkacak gibi
Yine Kalifornia Üniversitesi’nden Prof. David Glanzman ve ekibi bir süre önce PKM adlı bir proteinin tatsız anılarla hafıza arasında bağlantı sağladığını ortaya çıkarmıştı. Böylece kötü anıları unutmak için bir hap geliştirilebileceği sonucuna varılmıştı. Deniz salyangozları üzerinde yapılan ilk deneyler PKM proteininin salgılanması engellendiğinde deneklerde strese bağlı oluşan pek çok anının silindiğini göstermişti. Buluş, Alzheimer hastalığı ve hafıza kaybı yaşayanlar için de umut veriyor.
(Hürriyet)