11 Ekim'e kadar devam edecek festivalin açılış resepsiyonuna katılan konukları, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Dağıstanlı karşıladı. Konukların karşılanması 50'nci festivalin Ulusal Uzun Metraj yarışması jüri Başkanı Türkan Şoray'ın gelişine dek devam etti.
Antalya protokolünün ve kentin önde gelen isimlerinin katıldığı geceye Eşref Kolçak, İzzet Günay, Süleyman Turan, Ahmet Mekin, Göksel Arsoy gibi Yeşilçam'ın emektarlarının yanı sıra, Arda Kural gibi sinemanın yeni yüzleri katıldı.
İbrahim Kendirci'nin sunuculuğunu yaptığı gece, Altın Portakal Mapping Show'la başladı. Otelin Konyaaltı sahiline bakan cephesinin 3 boyutlu sinema perdesine dönüştüğü şovda, Altın Portakal'ın 50 yıllık tarihinden fotoğraf kareleri yansıdı. Şovun sonunda 27 Eylül günü hayata veda eden Tuncel Kurtiz'in fotoğrafı 'Unutmayacağız' yazısıyla yansıdı ve geceye katılanlar dakikalarca alkışlayarak Kurtiz'i andı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, gecede yaptığı konuşmada, "Özel bir yılda Türkiye'nin en uzun soluklu sanat festivalinin ev sahipliğini yapma şerefi, onuru belediye başkanı olarak bana isabet ettiği için heyecan duyuyorum" dedi. Konuşmasına 4 gün arayla hayata veda eden Türk sinemasının unutulmaz ismi Tuncel Kurtiz ve yazar Turgut Özakman'ı anarak devam eden Başkan Akaydın, "Bizim için çok büyük bir acı oldu. Saygıya anıyoruz" dedi.
Başkan Akaydın, yarım asrı geride bırakan Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde bu yıl temel hedefin Türk sinemasının son 50 yılına damga vuran, Altın Portakal'a emeği geçen herkesi, festivalin mimarlarını anmak, onurlandırmak ve taçlandırmak olduğunu kaydetti. Büyükşehir Belediye Başkanı Akaydın, "Sinema sanatının, sinema kültürünün barış, sevgi dolu selamlarını buradan Antalya halkı adına da göndermek istiyorum" diye konuştu.
50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nin açılış resepsiyonu, Kübalı grupların dans gösterisiyle devam etti. Gece dakikalar süren havai fişek gösterisi ve Kübalı müzik gurubunun konseriyle ilerleyen saatlere kadar devam etti.
Kırım için gözyaşı
KIRIM Tatarlarının 1944 sürgününü konu alan ilk film Haytarma'nın Türkiye prömiyeri, 50'nci Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışma dışı gösterimle yapıldı.
Antalya Kültür Merkezi (AKM) Perge salonunda gösterilen filmi izlemek için Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden Kırım Tatarları Antalya'ya geldi. Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Başkan Yardımcısı Murteza Esenkal başta olmak üzere İstanbul, Kocaeli, Eskişehir, Konya'dan Kırım Tatar derneklerinin çok sayıda temsilcisi salonda yer aldı. Sürgünü yaşayan isimlerden ve 'Kırım Tatar Milli Hareket emektarı' addedilen Ayşe Seytmuratova da filmin gösterimi için Antalya'da olan isimler arasındaydı.
Yöresel kalpakları ve Kırım bayraklarıyla filmi izleyenler filmin sonunda gözyaşlarına hakim olamadı. Seytmuratova'nın konuşması salonda ayakta alkışlandı. Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları'nın 1944 yılında yaşadıkları sürgünü anlatan film, Altın Portakal Heykelciği ile ödüllendirdi. Haytarma filminin genel yapımcısı Lenur İslamov, sadece festivalde filmi göstermek amacında olmadıklarını belirterek, "Türk seyircisinde heyecan uyandırmak, ona 20'nci yüzyılın büyük facialarından biri olan Kırım Tatar sürgününü anlatmak ve Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar diasporasına tarihi vatanlarıyla bağlarını kaybetmemeleri çağrısında bulunmaktır" diye konuştu.
Yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Ahtem Seytablayev'in üstlendiği Haytarma'da Rus ve Ukraynalı oyuncularla birlikte Kırım sürgününü yaşamış birçok kişi de rol aldı. 87 dakikalık film, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı madalyasına layık görülen Kırım Tatar avcı pilotu Amethan Sultan'ın hayatı ve Kırım Tatarlarının 18 Mayıs 1944'de Stalin tarafından sürgün edilmesini konu alıyor.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)