Alanya'ya yerleşerek kendilerine yeni bir hayat kuran yabancılar, Türk kültürüne ayak uydurmak için dil ve yemek kurslarına gidiyor. Özellikle Türk yemeklerine hayran kalan yabancılar, beğendiği yemekleri evlerinde yapabilmek için kursların yolunu tutuyor.
Alanya’da 15 yıldır Old House Restorant'ı işleten Çağlar ve Beate İşözen çifti Danimarka, Norveç, İsveç, Hollanda, Belçika ve Almanya'dan ilçeye gelerek yerleşen yabancılara yönelik yemek kursu düzenliyor. Evli yabancı çiftlerin özellikle ilgi gösterdiği kursta, yaklaşık 500 yabancıya Türk mutfağından 350 ana mönü ile 220 çeşit salata ve meze öğretildi. Restoranda 25 TL’ye yemek dahil kurs gören yabancılar, yemeklerin nasıl yapıldığını dikkatle izliyor ve not alıyor. Yemek yapmanın inceliklerini en ince ayrıntısına kadar uygulamalı öğrenen yabancılar, mutfakta keyifli vakit geçiriyor.
EVDE KENDİLERİ PİŞİYOR
Kendilerini 'Yeni Alanyalılar' olarak adlandıran yerleşik yabancılar, kursta özellikle Türk mutfağına özgü pancar, lahana sarması, sigara böreği, kadınbudu köfte, karnıyarık, imambayıldı, bulgur pilavı, kısır, çiğ köfte, tas kebabı, kuru fasulye ve pilav gibi yemekleri uygulamalı öğreniyor. Kursta sevdikleri yemekleri de yapmayı öğrenen yabancılar, hem Alanya'daki evlerinde hem de ülkelerinde yaptıkları Türk yemeklerini çocuklarına ve torunlarına tattırıyor.
YOĞUN İLGİ VAR
Yabancı misafirlerin Türk mutfağından oldukça keyif aldığını belirten restoran işletmecisi Çağlar İşözen şunları söyledi:
"8 yıldır ilçede yerleşik yaşayan yabancılara yemek yapmayı öğretiyorum. Özellikle Alman, Hollandalı, Amerikalı, Norveç ve İskandinav ülkelerinden gelen yabancılar mutfağımıza çok meraklı. Kursiyerler beğendikleri yemekleri söylüyor ve birlikte yapıyoruz. Öğrettiğimiz her yemek için 25 TL alıyoruz. Kursiyerler kendileri için hazırlanan bu yemekleri daha sonra afiyetle yiyor. Bir anlamda hem yapmayı öğreniyor, hem de yemek yiyorlar. Kurs boyunca yaklaşık 500 kişiye yemek yapmayı öğrettik" dedi.
ÇİFTLER KATILIYOR
Kursa katılanlardan Danimarkalı Else Marie Meell, "Türk yemekleri çok güzel ve lezzetli. Eşimle birlikte kursa katılıyoruz. Şu ana kadar 150’ye yakın meze ve Türk yemeği öğrendik" dedi.
Danimarkalı Mogens Birkeholm ise, en çok çiğ köfte ve tas kebabını sevdiğini söyledi. Eşi Linda ile birlikte kursa katıldığını belirten Birkeholm, "Yaptığımız Türk yemeklerini Danimarka’daki dostlarımıza ve yakınlarımıza da tattırıyoruz" diye konuştu.
Mustafa SERTER / ALANYA(Antalya), (DHA) -
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
||||||||||||
Koç 21 Mart - 20 Nisan
|
||||||||||||
|
||||||||||||
|
||||||||||||