AKDENİZ Üniversitesi Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı, Engelliler Eğitim Kültür Sağlık Spor Vakfı, Antalya Down Sendromlular Derneği, Sosyal Yardımlaşma Topluluğu ile Akdeniz Gönüllüleri işbirliğinde 'Herkes Farklı, Herkes Eşit' sloganıyla 'Down Sendromu Hakkında Bilgilendirme' konulu söyleşi gerçekleşti.
Toplantıya, down sendromlu çocuk, genç, yetişkinler, aileler, tıp fakültesinden hocalar ile öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Eğitim Kültür Sağlık Spor Vakfı Antalya Şubesi ve Antalya Down Sendromlular Derneği Başkanı Gülcan Ay, down sendromlu gençlerin her işi yapabilecek yeteneğe sahip olduklarını hatırlattı. Ay, şöyle devam etti:
"Vakıf ve dernek olarak, İŞKUR'un da desteğiyle engelli bireylerimizin engelleri aşmalarını sağlayacak, onlara istihdam yaratacak projeler üretip hayata geçiriyoruz. Projelerimizden biri de mesleki 'Satış Reyon Görevlisi Kursu' oldu. İyi bir eğitimle yeterli hale gelebilen gençlerimiz, kursta tüm yeteneklerini ortaya koydu, son derece başarılı oldular. Her biri farklı işyerlerinde çalışıp para kazanacak, ailelerine yük olmaktan kurtulacaklar."
ANNELER ÇOCUKLARINI ANLATTI
Anneler, down sendromlu çocuklarıyla yaşadıkları sıkıntıları, onlarla geçirdikleri 24 saati, mutluluğu, toplumun down sendromlu çocuklara bakış açısını anlattı. Neşeli, güler yüzlü ve sempatik hareketleriyle dikkat çeken down sendromlu gençler de ailelerinin kendilerine verdiği önemi, fedakarlıklarını, sağladığı imkan ve sevgiyi dillendirdi, "Normal insanlardan çok fazla bir farkımız yok. Çalışmak, evlenip yuva kurmak istiyoruz" dedi.
PROFESÖR TAÇOY UYARDI
Anneleri ve çocukları dinleyen Çocuk Genetik Uzmanı Prof. Dr. Şükran Taçoy, hamilelik dönemindeki farkındalığın önemi üzerinde durdu. Prof. Dr. Taçoy, "Bu konuda iki basamak var. Birincisi, çocuk doğmadan önce anne karnında down sendromlu olduğunu fark etmek, ikincisi de çocuk doğduktan sonra erken farkına varıp, nelerin yapılması gerektiği üzerinde durmak. Toplumumuz, geç de olsa bu konuda aydınlanmaya başladı" dedi. Prof. Dr. Taçoy, kurucuları arasında yer aldığı Döşemealtı İlçesi'ndeki Türkiye'nin ilk ve tek Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi'ne övgü yağdırdı.
ANNELER DİMDİK DURMALI
Prof. Dr. Şükran Taçoy, dünyada 7 milyardan fazla insanın yaşadığını, her 700-800 kişiden birinin down sendromlu olduğunu hatırlattı. Down sendromluların yüzde 50'sinde kalp rahatsızlığı olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Taçoy, ailelerin bilgilendirilmesinin, bilinçlendirilmesinin önemi üzerinde de durdu. Prof. Dr. Taçoy, "Bazı anne-babalar, down sendromlu çocukları dünyaya gelince, daha sonra da vefat edince 'Ne yapalım? Allah verdi, Allah aldı' diyor. Son derece yanlış bir düşüncedir. Yaşayan çocuklarımız için özel eğitimci şart. Bu çocuklarımızı topluma kazandıracak olan anneler ve öğretmenlerdir. Down sendromlu çocuk anneleri dimdik durmalı, birbirlerine destek olmalı" diye konuştu. Prof. Dr. Taçoy, devletin de yeterli eğitim ve destek vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Yusuf DEMİR/ANTALYA, (DHA) -