Türkiye Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Derneği'nin düzenlediği 23'üncü Ulusal Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi, Antalya'nın Manavgat İlçesi'nin turistik beldesi Kılızağaç'ta devam ediyor. 11 Mayıs'ta başlayan ve pazar günü sona erecek kongreye 1200'e yakın hekim ve fizik tedavi uzmanı katılıyor.
Kongre Başkanı Prof. Dr. Resa Aydın, günlük yaşamın stresi içinde insanların ağrı algısının yükseldiğini belirterek, "Ağrılarınızı hafife almayın" dedi. Yükselen ağrı algısıyla bel, boyun, sırt ağrılarında tedavinin geciktiğini belirten Prof. Dr. Aydın, 3 ay ve daha uzun süre devam eden ağrıların kronikleşme eğilimi gösterdiğini ve zor bir tedavi sürecinin hastayı beklediğini söyledi.
Ağrı oluştuğu dönemde doktora başvurmanın önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Resa Aydın, özellikle kadınların kronik ağrıları daha şiddetli yaşadığını söyledi. Erkeklerin en azından maç izleyerek rahatlama sağladığını belirten Prof. Dr. Aydın, kadınlarının sorunlarını ifade etme güçlüğünün kronik ağrılara neden olduğunu ifade etti.
Kadınlarda sıklıkla görülen; yaygın kas ağrıları, yorgunluk, bitkinlik ve uyku bozukluğu ile seyreden 'fibromiyalji' sendromunun bir hastalık olup olmadığını dahi tartışmalı bir konu olduğunu aktaran Prof. Dr. Resa Aydın, fibramiyaljin mükemmeliyetçi kadınların hastalığı olduğunu söyledi. Tedavide hastaya bütüncül bir yaklaşımın uygulanması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Aydın, fibramiyali teşhisi konan kişinin gündelik hayatını değiştirmesi gerektiğini ve 'mola' vermeyi alışkanlık haline getirmesi gerektiğini ifade etti. Prof. Dr. Resa Aydın, aerobik egzersizin endorfin salgılamasına neden olduğunu ve fibramilayji hastalarına önerildiğini belirterek, "45 dakika ağır, kaslarının üçte ikisini çalıştıran bir aerobikle ortaya çıkan endorfin salgısının ağrı kesici etkisi var" dedi.
ELLE TEDAVİ TEMELE OTURUYOR
Kongre Başkanı Prof. Dr. Resa Aydın, doğu tıbbında kabul gören bel çekme, boyun çekme gibi elle tedavi yöntemlerinin artık bilimsel bir temele oturmaya başladığını söyledi. Batı tıbbında yeri olmayan elle tedavi yöntemlerinin tıp kabul etmese dahi hastalar tarafından kullanıldığını kaydeden Prof. Dr. Aydın, "Elle tedavi yöntemleri doğru ve uygun hastaya uygulandığında çok olumlu sonuç veriyor" diye konuştu.
LOKOMAT TATLISES'E UMUT OLABİLİR
23'üncü Ulusal Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Kongresi'nde ayrıca 'yürümeyi yeniden öğretin cihaz' 'lokomat'ın da tanıtımı yapıldı. Lokomat, yürüme yeteneğini kısmen ya da tamamen kaybetmiş olan hastalara yeniden yürüme yeteneği kazandırmak için kullanılıyor. Robot, tedavi sırasında olaşturduğu simülasyonla normal yürümede beyne giden uyarıların aynısını tedavide de gönderiyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Tunç Alp, robotun en büyük özelliğinin de bu noktada ortaya çıktığını söyledi. Klasik, egzersiz tedavi yöntemlerinde hastada bu algıyı yaratmanın mümkün olmadığını kaydeden Prof. Dr. Alp, Türkiye'de özel ve resmi 9 fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde lokomat bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Tunç Alp, robotik tedavinin Sosyal Güvenlik Kurumu'nun geri ödeme sistemi içinde bulunmadığını kaydetti.
Antalya'da tanıtımı yapılan lokomattan Almanya'da tedavisi süren İbrahim Tatlises'in yattığı klinikte de bulunuyor. Münih'teki klinik, yürüme yeteneğini kaybeden hastaları yürütmek için bu robottan kullanıyor.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)-