CNN TÜRK'te Adli Bilimler Uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy'un hazırlayıp sunduğu Suç ve Delil programı Sekizinci Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ı son gören ve kısmi tahnit sayılabilecek işlemi uygulayan ekibin içinde yer alan Şifa Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz, öğrencilerine kendi bedenini bağışlayan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yakup Tuna ve İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Osman Celbiş katıldı.
Yaklaşık 3,5 saat süren programa Prof. Dr. Osman Celbiş'in anlattıkları damgasını vurdu. khaber.com.tr'nin haberine göre, Prof. Dr. Osman Celbiş, Prof. Dr. Sevil Atasoy'un sorusu üzerine bir otopsinin nasıl yapıldığını bütün detaylarıyla anlattı. Bu sırada Prof. Atasoy, Prof. Celbiş'e kendisini en çok etkileyen otopsiyi sordu.
DİRİ DİRİ TOPRAĞA GÖMÜLMÜŞTÜ
Prof. Dr. Osman Celbiş soru üzerine konuşmakta zorlandı. Bir süre sessiz kalan Celbiş, gözleri dolmasına rağmen kendisini topladı ve zor da olsa konuşmaya başladı. Ancak Celbiş, önce sadece "Medine" diyebildi.
Medine Memi, Adıyaman'ın Kahta ilçesindeki evlerinin bahçesinde bulunan kümeste, toprak altında bulunmuştu. 16 yaşındaki Medine Memi'nin cesedi oturur vaziyetteydi ve elleri bağlıydı. Erkeklerle konuştuğu gerekçesiyle dedesi ve babası tarafından öldürüldükten sonra kümeste kazılan çukura gömüldüğü iddia edilmişti. Ancak Medine'nin cesedi üzerinde yapılan inceleme, talihsiz kızın diri diri gömüldüğünü ortaya çıkarmıştı. İşte o otopsiyi yapan ekibin içinde yer alan Prof. Dr. Osman Celbiş Medine Memi'nin otopsisini anlatırken zorlandı. "Benim de 17 yaşında bir kızım var" diyen Prof. Dr. Celbiş, Medine Memi'nin otopsi masasında çekilen fotoğrafının dışında hiç bir fotoğrafının olmadığını söyledi. Töre cinayetlerini 'Elalem ne der cinayetleri' olarak tasvir eden Celbiş, çocuk ve şehit otopsilerini anlatırken de duygulu anlar yaşadı.
ŞEHİT OTOPSİSİ EN ZOR OTOPSİLERDEN BİRİ
Şehitlere otopsisinin en zor otopsilerden biri olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osman Celbiş, küçük bir yara sonucu şehit olan askerler için "Çok acı çekmiş midir. Çabuk ölmüş müdür?" diye ailelerinden mektuplar aldığını ve bu durumun kendisini çok yaraladığını söyledi. Celbiş şöyle konuştu: "Haberlerde bile insanlar görmedikleri halde acı çekiyorlar. Şehit olanların büyük çoğunluğu genç insanlar ve biliyorsunuz ki sizi korumak için gitmiş insanlar. Bu yüzden bizim için çok zor."
ÖZAL'IN BEYNİNE TAHNİT YAPILMADI
Programın en çarpıcı bölümlerinden biri de Turgut Özal'ın beyninin neden sağlam kaldığı konusuydu. Prof. Dr. Mustafa Sarsılmaz kısmi tahnit denilebilecek işlem sırasında Özal'ın beynine bu işlemin yapılmadığını açıkladı.
ÖZAL'IN BEYNİ PROFESÖRLERİ SUSTURDU
Bu açıklama üzerine beynin neden sağlam kaldığı üzerine tartışma başladı. Ancak programa katılan profesörler şaşkınlıklarını gizleyemedikleri bu konu hakkında net bir açıklama yapamadılar. Prof. Dr. Sevil Atasoy ise, bir biyokimya uzmanı olduğunu bilerterek yüzde 80 oranında yağ içeren miyelin tabakasının beynin sabunlaşmasını sağladığını böylelikle çürümeden koruduğunu açıkladı.
ÖZAL'DAN ALINAN ÖRNEKLER SAKLANSIN
Prof. Dr. Osman Celbiş Suç ve Delil'de çok önemli bir ayrıntıyı daha izleyicilerle paylaştı. Prof. Dr. Celbiş, Turgut Özal'dan alınan örneklerde bir şey bulunsun ya da bulunmasın bu örneklerin mutlaka saklanması gerektiğini söyledi. İleride tıptaki gelişmeler ışığında bu örneklerin yeniden çalışılmasının mümkün olacağını belirten adli tıp hocası numunelerin saklanmasının son derece önemli olduğunun altını çizdi. (DHA)