Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Türk-İş Ocak ayı açlık ve yoksulluk sınırı raporu yayımlandı. Raporda, devletin resmi verilerine göre her beş kişiden birinin yoksul olduğu, asgari ücret artışının günde 1 simit tutarında olduğu dönemde halkın ilgisinin ve tartışma konusunun, ağırlıklı olarak bir televizyon dizisinden hareketle, geçmişteki yaşantı biçiminin olduğu savunuldu.
Türkiye’deki bireylerin yüzde 18.08’ini oluşturan 12 milyon 751 bin kişinin devletin resmi istatistik kurumunun hesaplamasına göre yoksulluk sınırının altında yaşadağı ifade edilen raporda, hesaplamaya esas alınan yoksulluk sınırının bir kişi için, geçerli olan asgari ücretin üçte ikisi oranında olduğu vurgulandı.
-“4 KİŞİLİK AİLE İNSANCA YAŞAMAK İÇİN GÜNLÜK 95 TL HARCAMALI”-
Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır bir geçim düzeyini sağlayabilmek için yapması gereken günlük harcamanın bugün yaklaşık 95 TL olduğu ve bu rakamın geçerli asgari ücretin neredeyse 4.5 katına çıktığı vurgulanan raporda, “Asgari ücrete yapılan zammın üçte biri yılın ilk ayındaki fiyat artışları sonucu çalışanların cebinden alınmıştır” denildi. Ailenin sadece mutfak harcaması için yapması gereken harcama tutarının geçen yıla göre 58.54 TL artış gösterdiği belirtilen araştırmada, toplam harcama tutarının ise son bir yılda 190.7 TL arttığı ifade edildi. Türk-İş’in verileri temel alındığında Ocak 2011 ayı itibariyle “mutfak enflasyonu”ndaki değişim şöyle gerçekleşti:
“Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.30 oranında arttı. Gıda enflasyonunda 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 7.21 oranında gerçekleşti. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11.68 olarak hesaplandı.”
-SÜT FİYATI 1.35 TL İLE 2.25 TL ARASINDA DEĞİŞİKLİK GÖSTERDİ-
Türk-İş, gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan bazı ürünlerin fiyatlarında Ocak 2011 itibariyle gözlenen değişimi belirledi. Buna göre araştırmada süt, yoğurt, peynir grubunda; peynir ve yoğurt fiyatının genelde değişmediği ifade edilirken, bazı süt ürünlerinde artış görüldüğü belirtildi. Marketlerde süt fiyatlarının ise 1.35 TL ile 2.25 TL arasında değişiklik gösterdiği dile getirildi. Yaş sebze-meyve ağırlıklı ortalama fiyatının önceki aya göre aynı kaldığı vurgulanan raporda, fiyat ortalamasının 2.40 TL olarak hesaplandığı belirtildi. Sebze ortalama kilogram fiyatının biraz artışla 2.60 TL’ye, meyve ortalama kilogram fiyatının ise biraz azalışla 1.97 TL’ye gerilediği belirtilen araştırmada, ekmek, pirinç, un, makarna gibi ürünlerin bulunduğu grupta; bu ay bir fiyat değişikliğinin tespit edilmediği vurgulandı.