GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
9 Eylül 2021 Perşembe - 11:31

AÜ, günlük 1000 PCR testi yapıyor, 1 saatte sonuç veriyor

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nin Covid-19 için özel oluşturulmuş laboratuvarlarında, Covid-19 şüphesiyle başvuran vaka sayılarına bağlı olarak günlük 1000 hastanın testleri sonuçlandırılabiliyor.

AÜ, günlük 1000 PCR testi yapıyor, 1 saatte sonuç veriyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

AÜ Hastanesi laboratuvar çalışanları, Covid-19 teşhisini sağlayan PCR testlerini sonuçlandırabilmek için yoğun bir mesaiyle çalışıyor. 2020 Mart ayından beri Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış bir laboratuvarda deneyimli bir ekip ile çalıştıklarını belirten Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Covid-19 Laboratuvar Sorumlusu Prof. Dr. Derya Mutlu, günlük 1000 test kapasiteleri olduğunu ve cihazın dolum oranına göre 1 saate kadar sonuç alabildiklerini söyledi.

DENEYİMLİ BİR EKİBİZ

Sağlam bir altyapıya ve deneyimli bir ekibe sahip olduklarını söyleyen Prof. Dr. Derya Mutlu, uzun süredir başarılı bir şekilde organ nakli hastalarına hizmet vermelerinin bu alandaki çalışmalarında da etkili olduğunu söyledi. Prof. Dr. Mutlu, "Organ nakli hastalarına çalıştığımız testler ile temelde prensipleri aynı. Cihazları kullanmada sonuçları değerlendirmede aynı yaklaşımlar kullanılıyor. Bu konuda oldukça tecrübeli bir ekibiz. Bunun yanında bize 2 haftada ya da ayda bir dış kalite kontrol örnekleri gelir. Bu örnekleri biz çalışır sisteme yükleriz. Bu bakımdan da ulusal anlamda sürekli kontrol altındayız" dedi.

YENİ BİR CİHAZ DAHA ALINDI

Çalışma kapasitelerini sürekli olarak geliştirdiklerini ifade eden Prof. Dr. Derya Mutlu, şunları söyledi:

"Aralık ayında yeni bir cihaz daha satın aldık, Isısal Döngü Cihazı (Thermal Cycler). Bu cihaz Sars Covid'in genomunun küçük bir parçasını defalarca kez çoğaltıyor ve miktarı konusunda tahmin yürütmemizi sağlıyor. Bu cihazla ile beraber kapasitemiz daha da arttı. Yine çalışan personel sayımızı artırdık. Laboratuvarlarımızın çeşitli yerlerinde deneyim edinmiş ve kısa eğitimlerle özel oluşturulan bir ekip ile çalışma yapıyoruz. Burada çalışmak biraz özel bir durum çünkü virüsün en yoğun bulunduğu burnun ve ağzın arka kısmından aldığınız materyal oldukça bulaştırıcı. Bu yüzden biyogüvenlik açısından çok özenli davranmak gerekiyor. Ayrıca sonuçlar sadece hastanemizdeki hekimlere değil, İl Sağlık Müdürlüğü'ne de bildiriliyor ve ulusal verilere yansıyor. Enfekte kişilerin karantina süreçleri, enfekte bireylerin temas kurduğu durumlar bu veriler üzerinden belirleniyor. Bu bakımdan özel dikkatli ve titiz bir çalışma gerektiriyor."

KİTLER SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR

Yeni çıkan mutasyonlara yönelik kitlerin de sürekli güncellendiğini belirten Prof. Dr. Mutlu, “Hem örnekleri topladığımız hem de çalışmaları yaptığımız kitlerimiz, malzemelerimiz Sağlık Bakanlığı tarafından bizlere temin ediliyor. Sağlık Bakanlığı bu konuda titiz çalışıyor. Saptama için kullandığımız kitler sürekli olarak güncelleniyor. Ayda, iki ayda bir kullandığımız kitler geliştiriliyor. Çünkü virüsler evrimleşme süreci en hızlı olan yaşayan organizmalar" dedi. Prof.Dr. Mutlu, İngiltere, Güney Afrika, Brezilya ve Delta (Hindistan) varyantını tespit eden kitlerin olduğunu da belirtti.

SON HAFTALARDA DÜŞÜŞ VAR

Vakaların yaz sezonu çok artığını, bu dönemde günlük 800-1000 teste kadar çıktıklarını belirten Prof. Dr. Mutlu, "Turizm sezonunu yavaşlaması, temasın azalması sebebiyle şuan sevindirici bir haber olarak iki haftadır ılımlı bir düşüş var. Örneğin 6 Ağustos Pazartesi günü 469 örnek çalışıldı. Ancak şimdi de okulların açılması sebebiyle tekrar artma riski var. Bu sebeple aşılanma, sosyal mesafe, hijyen kuralları, maske kullanımı gibi bulaşı engelleyecek önlemler çok önemli. Çünkü sadece aşılanmanın da bulaşıcılığı engellemediğini biliyoruz artık. Hepsinin birlikte olması şart. Salgının sonunu getirebilecek ya da salgının hızını yavaşlatabilecek tek faktör bu gibi görünüyor" şeklinde konuştu. Son olarak aşı çağrısında bulunan Prof. Dr. Derya Mutlu, “Aşılanmayı istemeyen kişilerin bilimsel bir gerekçeleri yok, kişisel tercihlerini kullanıyorlar ama buna kişisel tercih demek biraz zor çünkü aşı sadece bireyi değil yaşadığı toplumu ve tüm dünyayı ilgilendiriyor. Aşımı olmak istemiyorum demek topluma karşı sorumluluğunuzu yerine getirmemektir. Çünkü aşısız bireyler yeni mutasyonların ortaya çıkma olasılığını arttırıyor" diye konuştu.

AKDENIZ UNIVERSITESI (AU) HASTANESI'NIN COVID-19 ICIN OZEL OLUSTURULMUS LABORATUVARLARINDA, COVID-19 SUPHESIYLE BASVURAN VAKA SAYILARINA BAGLI OLARAK GUNLUK 1000 HASTANIN TESTLERI SONUCLANDIRILABILIYOR. LABORATUVARDA INGILTERE, GUNEY AFRIKA, BREZILYA VE DELTA (HINDISTAN) VARYANTINI TESPIT EDEN KITLER DE VAR.(FOTO:ANTALYA-DHA)

ANTALYA,(DHA) 

 
Antalya'da bir eve kaçak içki baskını
 
Manavgat'ta otele sahte içki operasyonu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Antalya'daki sağlık çalışanları bu haberi bekliyordu
Antalya'da koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında İl Umumi Hıfzıssıhha ...
Antalyalı polis koronavirüs kurbanı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde koronavirüs tedavisi gören polis memuru ...
Sahtekarlığın yeni versiyonu
İstanbul'da sahte aşı kartı düzenlendikleri tespit edilen 3'ü hemşire 6 kişi gözaltına alındı.
 
Pandemi de unutkanlık arttı
Nöroloji Uzmanı Dr. Özlem Aksoy Özmenek, Pandemi döneminde nöroloji polikliniklerine ...
Uğur, yaşama tutunamadı
ANTALYA'daki 4,5 yaşındaki SMA hastası Uğur Kanat, yaşam mücadelesini ...
Kanseri yendi, 'Arayın nasıl yendiğimi anlatayım' diye telefonunu verdi
İZMİR'de meme kanserini yenip, sağlığına kavuşan Neslihan Ergin (39), ...
 
Antalya'da dikkat çeken veri...
TTB Pandemi Çalışma Grubu üyesi Güçlü Yaman, Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı ...
'Aşılar halkın yüzde 90'ının hastaneye yatışını önledi'
ENFEKSİYON Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, ...
Bakanlık açıkladı; Antalya ilk 10'da...
SAĞLIK Bakanlığı 'Günlük Kovid- 19 Tablosu' verilerini açıkladı. Son 24 ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva