ATSO'nun 2021-2024 Stratejik Planı, yönetim kurulu başkanı Davut Çetin tarafından, meclis başkanı Süleyman Özer ve yönetim kurulu üyesi Cihangir Deniz'in katılımıyla açıklandı. 2021-2024 dönemi stratejik planının Antalya ekonomisini geleceğe hazırlamak açısından önemli olduğunu belirten Davut Çetin, ATSO'nun ana teması kültür ve sanat ile kent merkezini canlandırmak olan 2013-2016 stratejik planı kapsamında Antalya Kültür Sanat'ı ve ATSO Kaleiçi Evi'ni yaptıklarını, ana teması endüstri 4.0 ve inovasyon olan 2017-2020 stratejik planı kapsamında ise Antalya 4.0 projesinin hazırlandığını, e-oda yatırımları yapıldığını ve İnovatso'nun kurulduğunu hatırlattı.
ANTALYA EKONOMİSİ YÜZDE 13 KÜÇÜLDÜ
Oda olarak gelecek vizyonunu çizerek Antalya'yı ve üyelerini dönüşüme hazırlamaya gayret ettiklerini belirten Çetin, “Antalya ekonomisi 2020 yılında yakın tarihin en zor dönemini yaşadı. Sorunlar, sıkıntılar halen devam etmektedir. Pandemi 2020 yılında Antalya ekonomisini yüzde 13 oranında küçülttü. Yüzde 1.8 büyüyen Türkiye ekonomisine göre küçülme yüzde 15 oldu. Antalya ekonomisi ciddi kan kaybetti. 2016'da dış turizmde yüzde 45 düşüş, 2020'de yüzde 78 düşüş, turizmle birlikte turizme bağlı bütün sektörleri sarstı. Halen birçok sektörümüz kısa çalışma ödeneği ve kredi yapılandırması gibi desteklere ihtiyaç duyuyor" dedi.
PANDEMİNİN ETKİLERİ DEVAM EDECEK
Yaraların sarılması için bu yıl ve önümüzdeki yılların kurtarılması gerektiğine işaret eden Çetin, “Bu nedenle pandemiden güçlü bir çıkış yapmalıyız ve her sektörde bu yönde stratejiler geliştirmeliyiz. Pandeminin etkileri bu yıl ve 2022 yılında da devam edecektir. Pandemi dijitalleşmeyi hızlandırmış, tüketici tercihlerini değiştirmiştir. Dünyada tüketiciler çevrenin korunmasına, sağlıklı yaşam-sağlıklı gıdaya çok daha fazla dikkat etmeye başlamıştır. Ayrıca 'Pandemi bitecek dertler bitecek' diye bir durum yoktur. Ekonomide, ticarette pandemiden önce de yapısal sorunlar vardı. Bizim artık Antalya ekonomisinin bünyesini daha güçlü hale getirmemiz gerekmektedir" diye konuştu.
DİJİTAL VE YEŞİL DÖNÜŞÜM
Dünyada ticaretin kurallarının değiştiğini ve yeniden yazıldığının dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Çetin, dünya ekonomisinin 'dijital dönüşüm' ve 'yeşil dönüşüm' olarak artık iki ayak üzerinde ilerlediğini kaydetti. Nasıl bir Antalya istediğimize karar verilmesi gerektiğini belirten Çetin, “Gelecek nesiller için ekonomik, sosyal ve çevresel sürdürülebilir ilkesini benimseyen bir Antalya. Dijital ve akıllı teknolojilere uyum sağlamış bir turizm ve tarım sektörü. Endüstri 4.0 teknolojilerine yatırım yapan, dijital dönüşümü başarmış bir sanayi sektörü. Akıllı kent olarak öğrenen, öğreten ve işbirliği yapan, dijital ve akıllı müşteriye deneyim sunan, dijital ticarete uyum sağlamış bir ticaret sektörü yolunda birlikte ilerlemeliyiz" dedi.
PLANDA 5 DÖNÜŞÜM BAŞLIĞI
Bu Antalya'yı gerçekleştirmenin herkesin ortak sorumluluğu olduğuna dikkati çeken Çetin, stratejik planın dönüşümle ilgili beş başlığını şöyle sıraladı:
“Antalya'nın doğal, tarihi, kültürel hazinelerinin ve değerlerinin korunmasından, markalarının geliştirilmesine, turizm, tarım ve ticaretinin sürdürülebilir gelişmesi, beşeri sermayesi, kent estetiği ve kültürünün geliştirilmesi, tüm kıymetlerinin geleceğe taşınmasından hep birlikte sorumluyuz. 2021-2024 Stratejik Planımız bu çerçevede 'Dönüşümü birlikte yönetmek: Ağ Ekonomisi' sloganıyla tasarlandı. 'Dijital dönüşüm', 'Çevreci dönüşüm', 'Yaratıcı dönüşüm', 'Özgün ve kimlikli yerel ekonomi dönüşümü' ile 'Sosyal ve kurumsal dönüşüm' başlıklarını beş stratejik eksen, ağ ekonomisini veya işbirliği ağları modelini stratejik araç olarak belirlemiştir."
ALTINCI BAŞLIK SEMBOL ESER
Stratejik plan döneminin Cumhuriyetimizin 100'üncü yılı olan 2023'e denk gelmesi nedeniyle ayrı bir önem taşıdığını kaydeden Davut Çetin, “Cumhuriyetimizin 100'üncü Yılı Eseri, tarihimize, Cumhuriyete aynı ruh ve heyecanla sahip çıktığımızı, Cumhuriyetimizi kuran ve bugüne getiren atalarımıza ve gelecek kuşaklara karşı sorumluluğumuzun bilincinde olduğumuzu yansıtan sembol eser olacaktır. Antalya'nın bir sembol esere ihtiyacı var ve Türkiye geneli açılacak bir proje yarışması ile bu sembol eser belirlenebilir" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |