Çetin, Türkiye'nin görünür tarihte ilk 10 ekonomi arasına girmesini de "Artık hayal" olarak nitelendirdi.
ATSO'nun Ağustos ayı meclis toplantısının gündemini, terör olayları ve ekonomideki olumsuz tablo oluşturdu. ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar başkanlığındaki toplantıya ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, yönetim kurulu ve meclis üyeleri katıldı.
Mecliste üyelere seslenen ATSO Başkanı Çetin, yakın tarihimizin en zor zamanları ve olağanüstü günler yaşandığına dikkati çekti. Başkan Çetin, her gün asker ve polis cenazelerinin geldiğini, sadece onların ocaklarına değil, bütün yurda, yüreklere ateş düştüğünü söyledi. Asker ve polisin kahramanca mücadele verdiğini belirten Çetin, terör örgütünün bazı ilçelerde uzun süredir önemli hazırlık yaptığını, halkı da çatışmanın içine çekmeye çalıştığını iddia etti. Böyle bir ortamda öfkeden kaçınmak, her zamankinden daha fazla akılla, serinkanlılıkla davranmak gerektiğine işaret eden Çetin, "Terör örgütünün amacının halkı çatışmaya çekmek, etnik bölünme yaratmak olduğunu unutmamak, bu hataya düşmemek zorundayız. Haklı tepkilerimiz galeyana dönüşmemeli, sorunu daha da büyütecek hal almamalıdır. Özellikle milyonlarca turiste ev sahipliği yapan Antalya'da herkes daha dikkatli olmak durumundadır" dedi.
ÇİN BORSASININ BALONU PATLADI
Terör yürekleri yakarken, ekonomide de moral bozan gelişmeler yaşandığına değinen Çetin, Türkiye'nin kendi yapısal sorunlarına, Çin ekonomisindeki yeni bir küresel fırtınanın eklendiğini söyledi. Ekonomisi yavaşlayınca Çin borsasındaki balonun patladığını, bunun küresel mali panik halini aldığını anlatan Çetin, "Bu fırtına gösteriyor ki, artık hem mali kriz hem de küresel durgunluk riskleriyle karşı karşıyayız" uyarısında bulundu.
EKONOMİDE 2015'İ KAYBETTİK
Türkiye'de Şubat ayında başlayan seçim sürecinin hala sonuçlanamadığı ve böylece ekonomide 2015 yılının kaybedildiğine işaret eden Çetin, 2016 yılının da kaybedilme riski bulunduğunu söylerdi. Ciddi kararlar alacak bir hükümet olmayacağını dile getiren Başkan Çetin, "Seçimden sonra da uzlaşma olmaz ise, Türkiye'de demokrasinin geleceği sorgulanır hale gelir. Ekonomik duruma ilişkin yorum yapmak istemiyorum. Çünkü olumsuz bir şey söyleyip beddua almaktan korkuyorum" diye konuştu.
KORKUTAN VERİLER
Başkan Çetin, kötü gidişata ilişkin bazı rakamları da şöyle paylaştı:
"İşsiz sayısı geçen yıla göre 250 bin arttı. Perakende ticarette yıllık artış yüzde 6.4 oranıyla enflasyonun altında. Reel sektör güven endeksi ve tüketici güven endeksi 2012 yılından bu yana en düşük düzeyde. Kredi ve kart borcunu ödeyemeyen kişi sayısı geçen yılın ilk 6 ayında 692 binden 733 bine çıktı. Geçen yıllardan kalanlarla birlikte 2.5 milyon kişi kredi ve kart borcunu ödeyememiş durumda. Yılın ilk 6 ayında karşılıksız çek sayısı geçen yıla göre yüzde 83 artış göstererek 7 binden 13 bine çıktı. Karşılıksız çek tutarında artış ise yüzde 15 düzeyinde. Protestolu senet tutarında yüzde 28 artış gerçekleşti."
'İLK 10 EKONOMİ ARTIK HAYAL'
TL'nin dolar karşısında son bir yılda yüzde 40'a yakın, sadece son bir ayda yüzde 11 civarında değer kaybettiğini belirten Davut Çetin, 180 milyar dolar döviz açık pozisyonu olan reel sektör için dolarda her artışın borç maliyetini artırdığını söyledi. Ayrıca, dövizdeki artışın ihracat ve turizmi artırmıyorsa ülkenin fakirleşmesine neden olduğuna değinen Çetin, "Nitekim bu dolar kuruyla şu anda kişi başına gelirimiz 10 bin dolarlardan 8 bin dolarlara düşmüştür. Türkiye'nin görünür tarihte ilk 10 ekonomi arasına girmesi artık hayal, çünkü mevcut yerini bile korumakta zorlanmaktadır" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -