Çünkü bahane uydurmanın, kabul görecek bir yanı kalmaz. Örneğin toplantıya geciktiniz ve hemen bir bahaneye sarıldınız – “ Özür dilerim lastiğim patladı” en klasik bahane ; ya da “ Yolda kaza vardı” veya “ Trafik o kadar yoğundu ki ….” .Bunların hiçbirisi toplantıya katılanları bekletmiş olduğunuz gerçeğini değiştirmez. Yola daha erken çıksaydın. Bunu yapsanız ne kaybedersiniz ki ? Sorun kendinize bunu ! … Evet. Cevap toplantı salonunun önünde bir iki dakika beklemek mi ? Başınıza ne gelir ki ?
Bazen de yaptığımız yanlışları doğuşumuzdan içimizde olan ve ölene kadar da sürecek birer süreçmiş gibi adlandırıyoruz . Bunların en popülerleri ;
1- Çok sabırsız biriyimdir ,
2- Her şeyi hep son ana bırakırım,
3- Çok fevri bir yapım var,
4- Ajandamı planlayamıyorum,
5- Yakınlarım hep önemsiz şeylere fazla takıldığımı söyler .
Mutlaka bunlardan birisini ya da birkaçını kullanmışsınızdır. Kendi kendimize yaptığımız bu olumsuz genellemelerin bir çoğu bize daha çocukluğumuzdan bu güne geliyor olabilir. Aslında bir çoğunun geçerliliği bile yok olabilir. Ama bunlar kafamızda yer eder ve sonradan el altında bulunan ve kısa yollar ile ulaşılabilecek “ Bahane” olarak ağzımızdan çıkıverir. Bu durumun tehlikelidir. İletişim içerisinde bulunduğumuz toplumla aramızda ki bağların zayıflamasına sebep olur. Ve öyle bir an gelir ki bu bahanelere artık kendimizde inanmaya ve daha da kötüsü ona göre davranmaya başlarız.
Ben bu duruma kendimi örnek gösterebilirim; Uzun zamandır İngilizcemi ilerletmek için bir kursa yazılmak istiyordum. Ama bu dönem başlıyorum kesin dediğim an hemen kafamın bir köşesinde hazır bulunan bahaneler bana hatırlatma olarak gelmeye başlıyordu ;
– “ Dur şimdi ; şu taksitler bir bitsin de !”
_ “ Kış geçsin , bahar dönemine kaydolursun ; bu yağmurda , çamurda işin mi yok ?”
Ve daha şu an aklıma gelmeyen benzer bahaneler. Bu durum her zaman pozitifte kalmayı seçen insanlar için içeriden birinin negatife çekme çabası gibidir. Bazen bir şey seçtiğiniz olumlu ve pozitif duruşun tam tersini kulağınıza fısıldar . İşte bu tamda geçmişten gelen sizin ürettiğiniz bahaneden başka bir şey değildir. Sakın ha kulak asmayın !
Ben bu bahanelere kulak asmamaya başladığımda çabamın sonucunun hep olumlu ve pozitif olduğunu gördüm / görüyorum.
Kendi kendinize bahane uydurmaya son verebilirseniz ( dışardan yardımsız J ) , her konuda gelişim elde edeceğiniz kesindir.
Mehmet Nuri ILDIZ