ATSO'nun Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Süleyman Özer'in başkanlığında, meclis üyelerinin katılımıyla çevrimiçi olarak gerçekleşti. ATSO Başkanı Davut Çetin, oda faaliyetleri, ekonomi ve gündeme yönelik değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında pandeminin devam ettiğine dikkat çeken ATSO Başkanı Çetin, "Covid-19 salgınında ülke olarak 18'nci ayını geride bırakıyoruz. Günde halen 28 bin vaka sayısı, 250 civarında can kaybı açıklanıyor. Virüs hayatımızdan 2 yıla yakın bir zamanı çaldı, halen 1 yıla yakın devam edeceği söyleniyor. Önümüz kış, havalar soğuyacak, kapalı mekanlarda bulaş artacak. Kapanmak istemiyorsak aşıyı artırmalıyız, kurallara uymalıyız" dedi.
100 YIL İÇİN SİMGE PROJE
ATSO tarafından Manavgat yangını için açılan ayni yardım kampanyasının ve yardımların gelmeye devam ettiğini belirten ATSO Başkanı Çetin, gelen yardımların bölgeye ulaştırıldığını söyledi. Cumhuriyetin '100'ncü Yılı Simge Eseri Projesi' fikir yarışmasına başvuru süresinin uzatıldığını hatırlatan ATSO Başkanı Çetin, "Biz Atatürk'e ve Cumhuriyete borçlu bir kentiz. Yüzüncü yıl bizim nesil için en önemli yıldönümüdür. Güzel bir eserle hem tarihimizi anmak hem de Antalya'ya bir değer katmak istiyoruz. En iyi 10 fikre 5'er bin lira ödül vereceğiz. Bu fikirleri dikkate alacağız, ayrıca yerel yönetimlerle, sivil toplum kuruluşlarıyla, basınla birlikte bir çalıştay yapacağız, onların önerilerini de alacağız. Sonra makul bir projeyi hep birlikte seçeceğiz. Bu yarışmaya herkes katılabilir. 15 Ekim'e kadar başvuru yapılabilir" dedi.
İLÇELERE 140. YIL HEDİYESİ
ATSO olarak temsilciliklerinin bulunduğu ilçelere yönelik bir çalışma başlattıklarını, ilçelerden alınan aidatı bölgeye yatırım olarak geri vermek gibi bir politiklarının olduğunu belirten ATSO Başkanı Davut Çetin, "Gelecek yıl odamızın kuruluşunun 140. yılını kutlayacağız. 140. yıl vesilesiyle ilçelerimize yatırıma devam edeceğiz. Bu konuda yönetim kurulu olarak ilçelerimizde kaymakamlarımızla, belediye başkanlarımızla, temsilcilerimizle, üyelerimizle konuşarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. İlçelerimizin ticaretine, kültürüne, turizmine destek olacak projeler yapacağız" diye konuştu.
GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR
Ekonomide ana gündem konusunu; enflasyon, girdi maliyetleri, konut fiyatları ve kira artışlarının oluşturduğunu, bütün sektörlerde girdi maliyetleri artışının devam ettiğini belirten Başkan Çetin sözlerini şöyle sürdürdü:
"Girdi maliyetleri dünyada artıyor, son dönemde dünya çapında petrol ve doğal gazda fiyatları da arttı. Türkiye'de enflasyonun nedeni küresel girdi fiyatları ve dövizdeki artışıdır. Biz demiri, gübreyi, plastiği, elektrik malzemesini, otomobil girdisini dövizle alıyoruz. Dolar üç yıl önce 4 liraydı, geçen yıl 6 liraydı, şimdi 8,5 lira. Dünyada dövizin en fazla arttığı, yani milli paranın en fazla değer kaybettiği ülkeler arasındayız. Son aylarda tam döviz durdu derken Merkez Bankası sabredemedi ve sürpriz faiz indirimine gitti, ayrıca indirime devam edeceğini göstermiş oldu. Beklentileri bozmak yerine iki ay daha bekleyip 2 puan indirim yapsaydı, bu kadar dalgalanma olmazdı."
ÖZEL YURTLARA TEŞVİK BİR ÇÖZÜM OLABİLİR
ATSO Başkanı Çetin, son dönemde kira artışlarının özellikle öğrencileri çok zorladığını, öğrenci sayısının artmasına rağmen son 23 yılda yurt yapımının azaldığına dikkat çekti. "Dolayısıyla durum kolay değil" diyen Başkan Çetin, "Antalya'da öğrenciler için belediyeler ve diğer kurumlar yardımcı olmaya çalışıyorlar. Özel yurtlara teşvik bir çözüm olabilir. Kent merkezinde otel ve pansiyonlarda öğrencilerin kalması için destek verilebilir. Umarım ki sorun daha fazla büyümez, kış gelmeden durum iyileşir" yorumunu yaptı.
Kira artışına neden olan maliyetleri sıralayan ATSO Başkanı Çetin, sözlerine şöyle devam etti:
"Fiyatlar ve kiralar neden artıyor, elbette bir sebep maliyetlerdir. Komitemiz yazmış, tonu 3.240 TL olan demir 6.600 TL olmuş, metreküp fiyatı 165 TL olan hazır beton 350 TL olmuş. Ülkemizde her yıl ortalama 800 bin ve 1 milyon arasında daire üretilmesi gerekiyor. 2014 ve 2017 döneminde aşırı üretim yapılmış, arkasından 2018'de döviz krizi gelmiş, daire sayısı 2019'da 325 bine düşmüş, 2020'de 547 bin olmuş. Bu yıl talep var, ama maliyetler üretimi engelliyor, yine de 6 ayda 328 bin daireye başlanmış. Aslında 2019'da bugünkü sorunun geleceği görülmeliydi."
TURİZMDE 6.8 MİLYONU GEÇTİK
Konuşmasında turizm sektöründeki gelişmelere de değinen ATSO Başkanı Davut Çetin, şunları kaydetti;
"Turizmde 6.8 milyon ziyaretçiyi geçtik, İngiltere geç de olsa yeşil ışık yaktı ve ilk turistler geldi. Turizm için hep birlikte risk aldık, fedakarlık gösterdik ve bir canlanma sağladık, ama 2019'un yarısındayız. Çarpmaya, bölmeye, şu kadar artış oldu demeye gerek yok.
Turizmde yüzde 200 artışa rağmen Antalya 2019'un yarısında, dolayısıyla sıkıntı devam ediyor. Maalesef bizim gündemimiz ekonomi, ama ülkenin gündemi siyaset. İster Covid olsun, ister sektörel sorun olsun, ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu kışı atlatırsak gelecek yıl daha iyi olacak, Avrupa'da birçok ülke kendi içindeki yasakları kaldırdı. Aşı oranı yükselen ülkeler rahatlıyor, dolayısıyla 2022 sezonu çok daha iyi olacaktır. Ama bu kış hem turizm hem diğer sektörler açısından zor olacak. Turizmde KDV indiriminin devam etmesi, kredilerin ertelenmesi ve vergi-prim borçları için yeni kredi verilmesi talepleri gelmektedir ve bu talepler haklıdır."
ANTALYA,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |