ATB'nin kasım ayı meclis toplantısı yapıldı. Meclis toplantısında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, 1 Kasım seçimleri sonrası önceki gün kurulan 64'üncü hükümeti kutladı. Yeni kabinede yeniden Dışişleri Bakanı olarak görev alan Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nu da kutlayan Çandır, görevinin ülkeye, kente ve kendisine hayırlı olmasını diledi. Başkan Çandır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'ten de tarımdaki sosyal güvenlik sorunlarına merhem olacak politikalar beklentisinde olduklarını açıkladı. Küresel ölçekte ve Türkiye'de yıllardır birikmiş sorunlar nedeniyle, bir sarmalın içerisinde kalındığını anlatan Çandır, bu sarmaldan çıkmak için milletin yeni hükümet ve meclise önemli bir fırsat verdiğini kaydetti.
ÖNÜMÜZDEKİ ZOR 10 YIL
Dünyadaki ekonomik gelişmelerin, önümüzdeki on yılda, geçmiş on yıla oranla daha az gelişme göstereceğimize ve zoru işaret ettiğini kaydeden Çandır, bu nedenle enerjimizi başta ekonomi olmak üzere, hukuk ve eğitim gibi birikmiş sorunlara harcamak gerektiğini söyledi. Çandır, "Çünkü gelecek on yıldaki gelişmeler, bize bu ve benzeri alanlardaki iyileştirmelerimiz için geçmişteki kadar yardımcı olmayacaktır. Yeni yürütme ve yasama döneminde birçok alanda beklentilerimiz ve taleplerimiz olmasına rağmen ATB olarak önceliğimiz ekonomi, bu kapsamdaki tarımsal üretim ve ticarettir" dedi.
ÜRÜN BAZLI TARIMSAL DESTEK
Tarımsal destek ve teşviklerin son 13 yılda, 80 milyar TL gibi ciddi bir boyuta geldiğini ama tarım topraklarında ve tarımda çalışan sayısındaki kayıplara ne yazık ki engel olamadığını açıklayan Ali Çandır, "Yani tarımdaki destek ve teşvikler hedeflerine ulaşamamış, attığımız taş hedefe ulaşmamış, kurbağayı ürkütmemiştir" dedi.Başkan Çandır, tarımda ilk olarak destek ve teşvik mekanizmalarının yeniden ele alınması gerektiğini söyledi.
ASGARİ ÜCRET ENDİŞESİ
Asgari ücret ve vergi artışının da bu dönem gündemlerinin ana konusu olduğuna işaret eden Çandır, "Yapılan bir araştırmaya göre, 1300 TL'lik asgari ücret, ilk etki itibariyle işverene yaklaşık 18 milyar liralık bir ek yük getirmektedir. Kıdem tazminatı ve asgari ücret dışındakiler de cabası. Bu rakam, ülkemizdeki 1 milyon işletmenin en büyük 1000'i dışındaki 999.000 işletmenin yıllık toplam karına eşit. Bu da göstermektedir ki asgari ücret artışının ilk etkisi doğrudan KOBİ'lere olacaktır. KOBİ'ler tasfiye riski ile karşı karşıya kalacaktır. Önerimiz, bu ek yükün kamu tarafından karşılanması yönündedir" dedi.
KÜMESLERİ KAZLARI YOLMA YÖNTEMİ
KDV oranlarında artış olacağına ilişkin bir tedirginlik olduğunu da belirten Çandır, böyle bir artışın özellikle tarım ürünlerinde üretici ve ticaret erbabını önemli ölçüde zorlayacağını ve kümesteki kazları yolma yöntemi olduğunu kaydetti. 1950'li yıllardan kalma ve artık günümüzdeki dijital olanaklarla açıklanması mümkün olmayan damga vergisinin yarattığı faydadan çok ekonomik engel oluşturan bu verginin ortadan kaldırılmasının zorunlu hale geldiğine de işaret etti.
TROPİK İKLİM UYARISI
Türkiye'nin iklimi konusunda da uyarıda bulunan Çandır, subtropik iklimden tropik iklime geçilmesine sadece 1.5 derece kaldığını kaydetti. Antalya'nın yakın bir gelecekte tropik bir iklime sahip olabileceğine değinen Çandır, "Böyle bir değişim ise kentimizi bir anda çölleşme riskiyle yüz yüze getirecektir. Dolayısıyla kentimizle, bölgemizle ve ülkemizle ilgili politikalar ve kararlar üretirken, bunların sürdürebilirliği ve kapsayıcılığı asla göz ardı edilmemelidir" diye konuştu.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -