ÖZELLEŞTİRME İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından özelleştirme kapsamına alınan, 2010 yılında yapılan ilk ihalede alıcı bulamayan Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (AKEDAŞ), 12 Kasım tarihli ihale sonucu satıldı. AKEDAŞ'ın yüzde 100 hissesini 546 milyon dolarlık teklifle Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu aldı. Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan, 1 milyon 670 bin abone sayısı ile Türkiye'nin 5'inci büyük, 7.2 milyar kilowatt/saat elektrik tüketimiyle 6'ncı büyük şebekesi olan AKEDAŞ'ın özelleştirilmesi tepkiyle karşılandı.
HARAÇ MEZAT SATILDI
CHP İl Başkanı Devrim Kök yaptığı yazılı açıklamada, 'AKP zihniyeti peşkeşlerine bir yenisinin daha eklendiğini' belirtirken, AKEDAŞ'ın haraç mezat satıldığına vurgu yaptı. 2010 yılındaki ihalede verilen en yüksek teklifin 1 milyon 165 milyon dolar olduğunu hatırlatan Devrim Kök, "Süreç içerisinde rakamların çok yüksek olduğu, bu rakamlarla bu işin olamayacağı yönünde psikolojik olarak kamuoyu oluşturulmaya çalışılmıştır. 3 milyar dolardan aşağı değer biçilmeyen Akdeniz EDAŞ 546 milyon dolara, yani en masumane şekliyle değerinden 6' da 1'ine satılmıştır. Bu sürece kılıf hazırlayanları, bu sürece ortak olanları, kamuoyunun vicdanına sunuyoruz" ifadelerini kullandı.
KAMU VİCDANI YARALANMIŞTIR
Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı İlhan Metin ise bir önceki ihaleye göre çok düşük fiyatla sonuçlandığını belirterek, şöyle dedi: "İlk ihalede en yüksek teklif 1 milyon 165 milyon dolardı. Yaklaşık iki yıl sonra aynı dağıtım bölgesi için en yüksek teklif 546 milyon dolar seviyesine kadar düştü. İlk ihaledeki en düşük teklifin yarısına bile ulaşılamamıştır. İki ihale arasında bu denli büyük bir fark olması hiçbir ekonomik parametre ile açıklanamaz. ÖİB ve hükümet, çöken özelleştirme programına suni teneffüs yaptırmak için 'damping ihaleleri' düzenlemesi ile tarihe geçmiştir."
"Hükümet, özelleştirme sürecini her türlü ekonomik parametreden de bağımsız olarak sürdürmek istemektedir. Henüz iki yıl geçmeden ilk ihalede oluşan rakamların yarı yarıya düşmesi akıl almazdır. Kamu vicdanı yaralanmıştır. Bu şartlar altında ihale düzenlemek ve bu ihalede oluşan rakamlara göre elektrik dağıtım bölgelerini devretmek açıkça kamu zararı doğuracaktır. EMO olarak, yıllardır mücadele etmeye çalıştığımız özelleştirme çalışmalarının her şeye rağmen bu kadar duyarsızca tamamlanmaya çalışılmasını kabul edemeyeceğimizi ve söz konusu ihaleleri yargıya taşıyacağımızı kamuoyuna duyururuz."
ARADAKİ FARK KAMUOYUNA AÇIKLANMALI
AKEDAŞ'ın özelleştirmesine tepki gösterenler arasında Antalya Kent Konseyi de yer aldı. Konsey Başkanı Semanur Kurt, elektrik, telefon ve su gibi hizmetlerin özelleştirilmesini doğru bulmadıklarını belirtirken, "Bu hizmetler ülkenin çok stratejik hizmetleridir. Ülke güvenliği açısından da önem arz etmektedir. AKEDAŞ'a ilişkin yapılan ilk ihale ile ikinci ihale arasındaki rakam farkının topluma çok iyi anlatılması gerekir. Bu açığın ileride milletten 'zam' olarak telafi edilmesi kabul edilemez bir durumdur. Bu bir kamu hizmetidir. Halkın doğrudan temel ihtiyacıdır. Kamuoyunu doğru bilgilendirme ve inandırıcılık açısından kamuoyuna bu rakamdaki düşüşün açıklanması gerekmektedir" diye konuştu.
ZAM OLARAK YANSIMAMALI
Tüketiciyi Koruma Derneği Antalya Şube Başkanı Abdullah Özçulcu ise AKEDAŞ'ın ilk ihaleye göre daha ucuza satılmasının vatandaşa 'zam' olarak yansıyacağı endişesi taşıdıklarını ifade etti. Özçulcu, "Bu farkın vatandaşa zam olarak yansımasından korkarız. Aradaki farkın zam yoluyla telafi edilmesi düşüncesine kesinlikle karşıyız. Zam değil kayıp kaçak oranlarına yönelik hizmetlerin artırılmasını bekliyoruz. Zaten AKEDAŞ'ın hizmetleri tüketicilerin en çok şikayet ettiği konuların başında geliyor. Abonelik, açma-kesme gibi işlemlerden dolayı oldukça fazla şikayet var, şikayetsiz geçen gün yok. Öncelikle bunların çözülmesi lazım" diye konuştu.
İlk ihale 2010'da yapıldı
AKEDAŞ'ın satışı için 2010 yılında da ihale yapılmış, ihaleyi 1 milyar 165 milyon dolarlık teklifle Park Holding kazanmıştı. Ancak Park Holding, 10 milyon dolarlık teminatı yakarak 31 Mayıs 2011'de ihaleden çekilmişti. En iyi ikinci ve üçüncü teklifleri veren AKSA ile MMEKA ise ÖİB tarafından 'başka yerde dağıtım ihaleleri aldıkları' gerekçesiyle veto edilmişti. 1 milyar 128 milyon dolar ile dördüncü en iyi teklifi veren Enerjisa ve 1 milyar 100 milyon dolarla beşinci en iyi teklifi veren EMKAT'ın da teminatlarını yakarak çekilmesi üzerine ihale iptal edilmişti.
Özgür ÖZTÜRK/ANTALYA, (DHA)