Sadık Badak, Antalya ve ilçelerinde geçen hafta meydana gelen fırtına ve yağmurda zarar gören tarım alanlarını inceledi. Finike'de yağmur nedeniyle debisi yükselen dereye düşerek yaşamını yitiren Turgut Soydaş'ın ailesine taziye ziyaretinde de bulunan Sadık Badak'a, Finike Belediye Başkanı Ak Partili Kaan Osman Sarıoğlu, AK Parti İlçe Başkanı Ömer Esen, Büyükşehir Belediyesi Finike Koordinatörü Necati Bahçeci ve partililer eşlik etti.
'4 İLÇEDE ZARAR BÜYÜK'
Burada basına açıklama yapan Milletvekili Badak, geçen haftaki fırtına ve yağmurlarda Antalya'nın 11 ilçesinde zarar oluştuğunu söyledi. Yapılan çalışmalar sonucu özellikle Kumluca, Finike, Demre ve Aksu ilçelerindeki zararın daha büyük olduğunu gördüklerini aktaran Milletvekili Badak, üreticinin yaralarının sarılması için çalışma başlattıklarını kaydetti.
'BAKANLAR KURULUNA SUNULACAK'
Yapılan çalışmalar sonucunda 5 bin dönüm serayla 13 bin dönüm bahçede zarar oluştuğunun tespit edildiğini vurgulayan Milletvekili Sadık Badak, "Finike'de de 10 bin dönüm narenciye bahçesinde zarar görünüyor. 11 ilçemizde yaklaşık 23 milyon liralık maddi kayıp söz konusu. Konunun önümüzdeki hafta yapılacak Bakanlar Kurulu toplantısında gündeme gelmesi için çalışmalarımız sürüyor. Umuyorum ki en kısa zamanda gerekli desteği sağlarız" dedi.
'DEVLET ÜZERİNE DÜŞENİ YAPMALI'
Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Murat Hüddavendigar Günay da, üreticilerin zararının devlet tarafından karşılanması gerektiğini söyledi. Devletin bu konuda çalışma yapmasını isteyen KUTSO Başkanı Günay, "Devlet yaraları acilen sarmalı. Devlet bize bu zamanda lazım. Bu insanların mağduriyetinin bir an önce giderilmesi lazım. Laf zamanı değil, iş zamanı" diye konuştu.
'ÇİFTÇİMİZ MAĞDUR OLDU'
Kumluca, Demre, Finike ve Kaş bölgesindeki maddi zararın 20 milyon lirayı aştığını kaydeden KUTSO Başkanı Günay, şunları söyledi:
"Rusya'daki ekonomik krize bağlı olarak ihracatta yaşanan sıkıntılar sebebiyle bölge üreticileri zaten zor bir sezon geçiriyor. Bu kadar olumsuzlukların üzerine bir de doğal felaketler üst üste gelince üreticilerimiz ne yapacağını bilemez duruma geldi. Çiftçimiz sel felaketi nedeniyle mağdur oldu. Bölgede zarar gören alanların birçoğu maddi imkansızlıklar nedeniyle maalesef sigortasız durumda. Mevzuat gereği bölgenin felaket bölgesi ilan edilmesi de mümkün gözükmüyor. En kısa sürede zarar gören üreticilerin zararının telafi edilmesi lazım. Bu insanların tarım kredi kooperatiflerine, Ziraat Bankası'na ve piyasaya borçları var. Ürünler zaten perişan durumda. Bu insanlar borçlarını ödeyemeyecek, dolayısıyla faiz batağına düşmeleri söz konusu. Böyle olursa bölgede üretim yapılamaz hale gelir. Nakdi yardımla üreticilerin zararının bir ölçüde karşılanması için hükümete görev düşüyor."
Suat SÖĞÜT/FİNİKE (Antalya), (DHA) -