Doğuştan idrar kaçırma rahatsızlığı bulunan C.S., geçmişte 2 kez operasyon geçirdi. Mesane sarkması teşhisi konulan fakat geçirdiği iki operasyonun ardından idrar kaçırma rahatsızlığından kurtulamayan C.S., geçen hafta bu kez Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne gitti. Ultrason çekimlerini inceleyen Op. Dr. İlter Alkan, C.S.'nin nadir görülen çift idrar yolu olduğunu tespit etti. Bu yollardan birinin vajene açılmasından dolayı idrar kaçırdığını tespit eden Op. Dr. İlter Alkan, laparoskopik operasyonla C.S.'yi sağlığına kavuşturdu.
KAPALI OPERASYON YAPILDI
Kadınlarda sürekli idrar kaçırmanın nadir nedenlerinden birinin doğuştan çift idrar yolu olduğunu söyleyen Op. Dr. İlter Alkan, operasyonla ilgili şunları söyledi:
"Bu hastamızda kanallardan birinin son deliğinin idrar kesesi yerine vajene açılmış olduğunu tespit ettik. Bu durumda böbreğin üst kısmı şişerek harap olur ve o idrar yolu çok geniş olur. Normalde bu operasyon açık olarak yapılarak, çalışmayan böbreğin bir kısmı ve mesane yerine vajene açılan idrar yolu açık operasyonla çıkarılır. Ancak bu operasyonu açık ve büyük bir kesi ile yapmak yerine, sadece 1 santimetrelik ufak deliklerden laparoskopik (kapalı) gerçekleştirdik. Bu operasyon çok sık yapılmıyor, teknik olarak da zor bir operasyon. Böbreğin normal kısmını koruyarak çalışmayan kısmını ve hatalı olan idrar yolunu tamamen kapalı olarak çıkardık."
EŞİNE SÖYLEYEMEDİ
İdrar kaçırma rahatsızlığının tamamen geçtiğini belirten C.S. ise hastalığı çocukluğundan beri çektiğini, en yakın dostu ile bile idrar kaçırdığını paylaşamadığını söyledi. S. şöyle dedi:
"Bugüne kadar iki operasyon geçirdim. Her seferinde rahmimin şekil bozukluğundan dolayı sarktığını söylediler. Ancak operasyonlardan sonuç alınamadı. Evliliğimizde düzelir diye eşime bile söylemedim. Evlendikten sonra 7 yıl eşime derdimi anlatamamıştım. Sürekli olarak idrar kaçırıyordum. 34 yıllık kabusumdan bu operasyonla kurtuldum."
Ömer ERDEM/ ANTALYA, (DHA)