Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Visa Türkiye iş birliğinde, Türkiye'deki 27 bankanın desteğiyle hayata geçirilen 'İşimi yönetebiliyorum' projesinin Adana'dan sonra 2'nci toplantısı, Antalya'daki otelde gerçekleştirildi. KOBİ'lerin büyümesi için ihtiyaç duyulan bilgi ve becerilere destek olma amaçlı proje kapsamında, 3 yılda, 18 ilde 3 bin KOBİ'ye eğitim verilmesi hedefleniyor.
Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıda konuşan TÜRKONFED Başkanı Orhan Turan, parasal genişleme döneminin yaşandığı 2008'den sonra ülkenin faktör verimliliğinde son 10 yılda anlamlı değişim göremediklerini söyledi. Bu durumun, işletmelerin ve ekonominin verimliliğini artıramadığını gösterdiğini belirten Turan, "Yüksek teknoloji kullanımı ve yüksek verimlilikle yüksek katma değerli ihracat; ancak KOBİ'lerimizin yetkinliklerinin geliştirilmesiyle mümkündür. Kapsayıcı iş birlikleri ile geliştirilen projeler, verimlilikle birlikte KOBİ'lerimiz ve ülkemizin, sürdürülebilir kalkınma amaçlarına katkısını artıracaktır" dedi.
POZİTİF KATKI
TÜRKONFED Başkanı Turan, KOBİ'lerin teknoloji odağında, değişen rekabet koşullarına uyum sağlayabilmeleri, nitelikli insan kaynağından üretim ve ihracata, kendi değer zincirlerini dönüştürmeleri konusunda önem kazandığını söyledi. Turan, "Üretim ve sanayinin, dijitalleşme çerçevesinde şekillendiği günümüzde, KOBİ'lerimizi dijital dünyaya hazırlamak, rekabetçi ve güçlü bir Türkiye hayalimizin de en önemli aşamasını oluşturuyor. KOBİ'lerimizin kapasitelerini geliştirecek, verimliliğini artıracak olan 'İşimi yönetebiliyorum', sürdürülebilir kalkınma ve rekabetçilik gücümüze de pozitif katkı yapacaktır. Güçlü kadın, güçlü toplum, güçlü KOBİ, güçlü demokrasi ve güçlü ekonomi felsefesiyle hayal ettiğimiz Türkiye'yi, sizlere bu proje kapsamında bir kez daha aktarmaktan büyük keyif duyuyoruz" diye konuştu.
'MODELİ DÜNYAYA YAYMAK İSTİYORUZ'
UNDP temsilcisi Claudio Tomasi ise küreselleşmenin hemen hemen herkesin hayatına dokunduğunu söyledi. Son dönemde teknolojiye karşı tepkiyi daha çok duymaya başladıklarını belirten Tomasi, "Coğrafya ne olursa olsun yeni teknolojiler alıcıları ve satıcıları buluşturan fırsatlar yaratıyor. KOBİ'lerin de yeni finansman araçlarına ulaşabildiğini görüyoruz. Uzak coğrafyalarda yeni teknolojilere daha iyi fiyatlarda satın alma imkanı sağlıyor. Her KOBİ'nin bu fırsatlara otomatik ulaşamadığını görüyoruz. Firmalar uyum sağlamazlarsa bundan olumsuz etkileniyor. İş dünyası ekosistemi yapıları KOBİ'lerin yeni imkanlarına ulaşması için önemli role sahip. Bu işbirliği projesiyle önemli bir meseleye dokunuyoruz. Bu ortaklık gelecek ekonomisine hitap eden bir yapıdadır. Bu modeli dünyada da yaymak istiyoruz" dedi.
Alanlarında uzman isimler, 2 gün sürecek proje kapsamında KOBİ'lere eğitim verecek.
NTALYA, TÜRKİYE'NİN EN REKABETÇİ SEKİZİNCİ İLİ
200'e yakın KOBİ temsilcisinin katılımıyla Antalya'dan başlayan 'İşimi Yönetebiliyorum' projesinin açılış konuşmacıları arasında yer alan Batı Akdeniz Sanayi ve İş dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı Abdullah Erdoğan, Antalya'nın Türkiye'nin en rekabetçi sekizinci ili olduğunu söyledi. Tarım ve tarıma dayalı sanayisi ile öne çıkan Antalya'nın, son 20 yılda gerçekleştirdiği yatırımlar ile dünyanın önemli turizm merkezleri arasında yer aldığını kaydeden Erdoğan, "Günümüzde sürdürülebilir kalkınma yerelden başlıyor. Kentlerin marka gücüyle, ülkelerinin rekabetçiliğine katkı yaptığı gerçeğini göz ardı etmeden hareket etmek zorundayız. Bu gerçekten hareketle öncelikle özel sektörün yetkinliğini, günümüz dijitalleşen dünyasına hazırlamak zorundayız" dedi.
'KENTİMİZDE BAŞLAMASI ÖNEMLİ'
Ekonominin en kırılgan yapıları olan KOBİ'lerin dayanıklılığını artırmanın hem bölge hem de ülke için büyük önem taşıdığına dikkati çeken Erdoğan, "Bunu gerçekleştirmenin yolu da KOBİ'lerimizin öncelikle işini yönetebilmesini sağlamaktan geçiyor. Projenin yerel kalkınmayı ve rekabetçiliği geliştireceğine, işletmelerimize, dijital devrimin hız ve verimlilik esaslı yetenekler kazandıracağına inanıyorum. İşimi Yönetebiliyorum projesinin ulusal tanıtımının kentimizden başlatılmasını da anlamlı ve değerli görüyorum" diye konuştu.
'KOBİLER İSTİHDAMIN YÜZDE 60'INI KARŞILIYOR'
Projenin ortaklarından Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, dünyadaki şirketlerin yüzde 90'ını oluşturan, global ölçekteki istihdamın yüzde 50 ile 60'ını sağlayan KOBİ'lerin global ekonomilerin itici gücü konumunda olduğunu söyledi. Visa'nın dünya çapında 200'ü aşkın ülkede, 16 bin banka ve finansal kuruluşla iş ortaklığında 3,4 milyar Visa logolu kartı 54 milyon iş yeri ile buluşturan bir ticaret ağını temsil ettiğini belirten Tezel, "Visa olarak sadece bireylerin değil, işletmelerin de kolay ve güvenli bir şekilde ödeme alabilmesi ve ödeme yapabilmesi için bir güven sistemi işletiyoruz. Sunduğumuz yeni nesil ürün ve çözümlerle ticaretin kolaylaşmasını sağlıyoruz. İşimi Yönetebiliyorum projesiyle KOBİ'lerin uzun vadeli planlama yapan, hedeflerini, performans göstergelerini belirleyen ve bunları bir iş geliştirme planı çerçevesinde takip eden yapıya sahip olmalarını sağlarken, hızla gelişen ve dijitalleşen ticaret dünyasına adapte olmaları için de gereken donanımı sağlamak istiyoruz" diye konuştu.
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |