YÜZDE 2,3'Ü OLUMSUZ
Antalya İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaş meyve ve sebzede kalıntı izlemeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda 2016 yılı itibariyle 975 numune alındığı belirtilirken, 952 numunenin sonucunun olumlu, 23 numunenin sonucunun ise olumsuz geldiği kaydedildi. Buna göre alınan numunelerin yüzde 2,3'ünün kalıntı yönünden olumsuz olarak değerlendirildiği ifade edildi.
23 ÜRETİCİYE CEZA
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu gereği 23 üreticiye 35 bin 512 Türk Lirası para cezası uygulandığı açıklandı. Türkiye'de üretilen taze meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısının önlenmesi için tarladan sofraya gıda güvenilirliği yaklaşımı doğrultusunda üretim alanlarında, hallerde ve satış noktalarında pestisit kalıntı denetimlerinin sürdürüldüğü kaydedildi.
PESTİSTİS NEDİR?
Pestisit, zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan madde ya da maddelerden oluşan karışımlardır. Pestisit, kimyasal bir madde, virüs ya da bakteri gibi biyolojik bir ajan, antimikrobik, dezenfektan ya da herhangi bir araç olabilir. Zararlı organizmalar, insanların besin kaynaklarına, mal varlıklarına zarar veren, hastalık yayan böcekler, bitki patojenleri, yabani otlar, yumuşakçalar, kuşlar, memeliler, balıklar, solucanlar ve mikroplar olabilir. Her ne kadar pestisitlerin kullanılmasının bazı yararları olsa da insanlar ve diğer hayvanlar için potansiyel toksisiteleri nedeniyle bazı sorunlar da yaratabilir.
Selma KUNAR/ANTALYA, (DHA) -