Nakli yapan Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Müdürü ve Cerrahi Sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Murat'a, anne Lale Ot'tan laparoskopik yöntemle çıkardığımız sol böbreği, 20 yaşındaki kardeşi Sıraç Ot'un da karaciğerinin bir kısmını alarak kombine nakli gerçekleştirdik" dedi.
İki böbreğindeki taş kitle nedeniyle 2.5 yıl önce diyalize girmeye başlayan Murat Ot, son dönem kronik böbrek yetmezliğinden Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne getirildi. Tetkikler sonucunda şüphelenen doktorlar, genetik test yaparak Murat Ot'un 'oxalozis' olduğunu belirledi.
Hastalıkla ilgili bilgi veren Doç. Dr. Dinçkan, "Bu hastalık genetiktir. Karaciğerde enzim eksikliği nedeniyle vücuttaki 'oxalozis'in atılmamasıyla oluşuyor. Bu tür hastalıklarda sadece böbrek nakli hastayı kurtarmaz. Karaciğer enzimi üretemediği için takılan böbrek 2-3 ayda taşlaşır. Bu nedenle karaciğer ile böbrek naklini birlikte yapmak gerekir. Bu hastalıktan ancak kombin nakille kurtulabilirler. Anne Lale Ot böbreğini, kardeşi Sıraç Ot ise karaciğerinin bir bölümünü verdi. Böylece ilk kez canlı vericilerden, ilk kez kombine nakli gerçekleştirmiş olduk" diye konuştu.
Doç. Dr. Dinçkan, 'oxalozis' için daha önce kadavradan nakiller olduğunu, merkezlerinde ilk kez canlıdan kombine nakil yapıldığını belirterek, şunları anlattı:
"Bu bizim canlıdan kombine nakilli ilk hastamız. Bu hastalık genellikle çocuk ve genç erişkin çağlarda görülüyor. Bu hastalara nakil gerekiyorsa ve şüphe varsa genetik test ile hastalık tespitinden sonra nakil yapılmalı."
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Kliniği'nde yatan Mardin Dargeçitli Ot ailesi, Antalya'da bulunmaktan ve oğullarının sağlığına kavuşmasından mutlu olduklarını söyledi.
Murat Ot, "2.5 yıldır diyalize giriyorum. Sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Anneme ve kardeşime nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum. Onları çok seviyorum. Başarılı ameliyatı gerçekleştiren, beni yaşatan doktorlarıma ve hemşirelere teşekkür ediyorum, sağ olsunlar" dedi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)