İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianameye göre; 27 Aralık 2015 tarihinde Beyoğlu İstiklal Caddesi'nin çıkışında Faruk Y. (35), Arslan Burak U.'nun (29) önüne geçerek "Çabuk para ver yoksa seni dağıtırım" dedi. Bunun üzerine Arslan Burak U. da cebinde bulunan 20 TL'yi Faruk Y.'ye verdi.
SUÇLAMAYI KABUL ETMEDİ
Olayla ilgili gözaltına alınan Faruk Y.'nin yapılan üst aramasında Arslan Burak U.'ya ait olduğu düşünülen 20 TL çıktı.
Hakkında "Gece vakti yağma" suçundan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açılan sanık Faruk Y., karar duruşmasında verdiği ifadesinde, "Olay günü çok aşırı alkollüydüm. Karakolda gözümü açtım. Ne yaptığımı dahi hatırlamıyorum. Ancak yağma yapan birinin cebinden silah çıkar, herhangi bir şey çıkar üzerimden hiçbirşey çıkmadı. Bu nedenle suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.
"BANA BIÇAK ÇEKMESİ ZORLA PARAYI ALMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"
Mağdur Arslan Burak U. ise mahkemedeki ifadesinde sanıktan şikayetçi olmadığını belirterek, "Olay günü saat 04.30 sıralarında caddede yürüyordum. Sanık geldi. Benden para istedi. Ben de cebimde 20 TL vardı. Hepsini çıkarıp verdim. Cebimde başka para kalmadı. Bana bıçak çekmesi veya zorla parayı alması söz konusu değildir. Daha sonra polisler 'Git karakola şikayetçi ol' dediler. Ben de gidip şikayet ettim" diye konuştu. Mahkeme heyetinin sorusu üzerine Arslan Burak U., "Benim şimdiki ifadem doğrudur. O zaman paniklemiştim. Bana herhangi bir silah çekmesi de yoktur. Olay günü ayrıca 'Yetişin adam soyuyorlar' diye bağırmadım. Ben 'boğazımı sıktı' diye bir ifade de bulunmadım" dedi.
10 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI
Davayı 9 Şubat 2016 tarihinde karara bağlayan Başkanlığını Ahmet Korkusuz'un yaptığı 10. Ağır Ceza mahkemesi, sanığın savunması, olay yakalama tutanağındaki mağdurun soruşturma aşamasındaki beyanı birlikte değerlendirildiğinde "Gece vakti yağma" suçunu işlediğinin sabit olduğunu belirtti.
Mahkeme heyeti, sanık Faruk Y. "Gece vakti yağma" suçundan 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cezada iyi hal indirimi de uygulamayan mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına hükmetti.
MAHKEME HEYETİ GEREKÇELİ KARARINI DA AÇIKLADI
Mahkeme heyeti gerekçeli kararında her ne kadar sanık yağma yapmadığını, mağdur Arslan Burak U.'nun da yağma olayının olmadığını, sanıktan şikayetçi olmadığını belirtmiş ise de mağdurun kovuşturma aşamasındaki bu beyanının sanığı kurtarmaya yönelik, olaya ve dosyaya uygun olmayan beyan olduğunu belirtti. Cebinde toplam 20 TL parası olan bir kişinin parasının hepsini yardım olsun diye birisine vermesinin mümkün olmadığını belirten mahkeme heyeti gerekçeli kararında, "Genellikle yağma suçlarında aradan zaman geçmesi, alınan paranın çok az olması, sanığın tutuklu olması ve yağma suçunun cezasının çok ağır olması hususları ile mağdurun acıma hissi veya araya birilerinin girmesi veya tehdit ile soruşturma aşamasındaki beyanından döndüğü, hatta tutuklu olan sanığı kurtarmaya yönelik eylemlere girdiği devamlı gözlemlediğimiz olay olduğu, bu dosyada da aynen bu olayın tekrarlandığı ve yağma suçunun işlendiği sabit olduğundan sanığın cezalandırılması gerektiği hususu mahkememizce hasıl olmuştur" ifadelerine yer verdi.
EVİNE İŞ GÖTÜREN HAKİM
İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Ahmet Korkusuz ve 2 kadın üye hakim davayı 45 gün gibi kısa bir sürede karara bağladı. "Sıfırcı Hakim" olarak bilinen ve 30 yıldır evine iş götüren Mahkeme Başkanı Ahmet Korkusuz, 1985’te Gaziantep’te ağır ceza üyesi olarak hakimliğe başladı.
Türkiye'nin farklı şehirlerinde 30 yıldır görev yapan Korkusuz, sulh ceza hakimliklerinde, tapu mahkemelerinde ve ağır ceza mahkemelerinde binlerce dosya devralıp sıfırlayarak yeni görev yerilerine atandı. Yeni yılda belli olan devir listelerine göre Ahmet Korkusuz’un başkanı olduğu İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi 2015’ten 2016’ya devrettiği 69 dosyayla en hızlı mahkeme olarak öne çıktı ve 21 ağır ceza mahkemesi arasında yine birinci sırada yer aldı.
Serpil KIRKESER / İstanbul DHA