ADSO konserleri devam ediyor
ADSO konserleri devam ediyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Sanatın kalbi Antalya'da atıyor
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Muratpaşa’da Ebeveyn Atölyesi başladı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
Kıraathanede cinayetinin 2 şüphelisi tutuklandı
13 Kasım 2014 Perşembe - 10:28

10 milyon yarasanın göçünü görüntüledi

KUZEYDOĞA Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Zambiya'da dünyanın en büyük memeli göçünü görüntüledi.

10 milyon yarasanın göçünü görüntüledi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Doç.Dr. Şekercioğlu, 10 milyonu aşkın meyve yarasasının her kasım ortasında Orta Afrika'nın yağmur ormanlarından Zambiya'nın Kasanka Milli Parkı'na göç ettiğini belirtti.
 
National Geographic tarafından yaban hayatı üzerine yaptığı araştırmalarla dünyanın en fazla risk alan 22 kaşifinden biri seçilen KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, dünyanın en büyük memeli göçü olan 10 milyonu aşkın meyve yarasası göçünü görüntüledi. Yarasaların göçünü izlemek için geçen hafta Kasanka Milli Parkı'nda, büyük bir ağacın üzerinde, yerden 20 metre yukarıdaki platforma saat 04.00'te giden Doç. Dr. Şekercioğlu, milyonlarca yarasanın muhteşem göçünü kaydetti. Doç. Dr. Şekercioğlu, bir yarasanın imparator kartal tarafından yenmesine de şahit oldu.
 
1000 FİL AĞIRLIĞINDA
 
Zambiya'daki dünyanın en büyük memeli göçünden çoğu kişinin haberi olmadığını belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, 1000 fil ağırlığındaki 10 milyona yakın meyve yarasasının, her kasım ayı ortasında, sadece 1 hektarlık alanda toplandığını kaydetti. Meyve yarasalarının 'Uçan tilki' olarak da bilindiği ve her biri küçük köpek büyüklüğündeki dünyanın en büyük yarasa türü olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, "Milyonlarca meyve yarasası her yıl kasım ortasında Orta Afrika'nın yağmur ormanlarından gelip, Zambiya'nın Kasanka Milli Parkı'nda sadece 1 hektarlık orman parçasına tutunuyor. Sayıları 10-15 milyonu bulan ve kanat açıklığı 1 metreye yaklaşan bu dev yarasaların birinin ağırlığı 300 gramı bulabiliyor. Yani sadece 1 hektar ormandaki yarasaların toplam ağırlığı yaklaşık 1000 filin ağırlığına eşit" dedi.
 
DÜNYANIN EN BÜYÜK MEMELİ GÖÇÜ
 
Fillerin de yaşadığı 400 kilometrekarelik Kasanka Milli Parkı'nda tüm Türkiye'dekinden daha fazla kuş türü kaydedildiğini söyleyen Doç. Dr. Şekercioğlu, şöyle konuştu:
 
"Tanzanya'nın Serengeti Milli Parkı'ndaki antilop ve zebra göçü 'dünyanın en büyük memeli göçü' olarak bilinse de bir memeli tür olan meyve yarasasının göçünde 5 kat daha fazla hayvan var. Esasında dünyanın en büyük memeli göçü, Zambiya'nın pek duyulmamış Kasanka Milli Parkı'nda gerçekleşiyor. Ormandaki yırtıcı kuşlar için de bir ziyafet oluşturan milyonlarca yarasanın ağırlığından, bazen tünedikleri ağaçlar kırılıyor. Yere ve suya düşen yarasaları timsahlar, piton yılanları ve dev kertenkeleler yiyor. Ama milyonlarca meyve yarasası için Kasanka Milli Parkı ve çevresindeki binlerce meyve ağacı bu riske değiyor."
 
10 BİN KİLOMETREKAREDE BESLENİYORLAR
 
Her akşam saat 18.00'de güneş batarken tüneklerinden ayrılan milyonlarca yarasanın gökyüzünü bir bulut gibi kapladığını ve hepsinin ayrılmasının yarım saati bulduğunu aktaran Doç. Dr. Şekercioğlu, "Bir gecede 60 kilometre uzağa uçup geri dönebilen 15 milyona yakın yarasa, 10 bin kilometrekarelik alanda meyvelerle beslendikten sonra, beslendikleri alanın 1 hektarlık alana gün doğarken geri dönüp gün boyu uyuyor. Yarasaların gün batımında ayrılıp gün doğumunda kolonilerine geri dönmesi ise tüm dünyadaki en muhteşem 10 yaban hayatı olayından biri. Tüm gökyüzünü kaplayan yarasa bulutu ve çıkan sesler insanın nefesini kesiyor" diye konuştu.
 
İNSANA HİÇBİR ZARARI YOK
 
Bu göçün gördüğü en muhteşem 5 yaban hayatı sahnesinden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Şekercioğlu, şöyle dedi:
 
"Kelimenin tam anlamıyla nefes kesici ve insanın tüyleri ürperiyor. Milyonlarca yarasa son derece koordineli şekilde birbirlerine çarpmadan sadece 1 hektarlık alandan her gece ayrılıyor. Tüm gece beslenip sabah geri dönüyor. Tabi beslendikleri meyvenin tohumlarını da binlerce kilometrekarelik alana yayarak, bölgedeki ağaçların yetişmesinde çok kritik bir ekosistem hizmeti gerçekleştiriyor. Kasanka'daki yırtıcı kuşlar ve diğer canlılar için de önemli bir besin kaynağı oluşturuyorlar. İnsana hiçbir zararı yok. Bilakis çok huzur verici bir görüntü. Tüm doğaseverlerin kasım ayında gidip görmesini öneriyorum. Dünyadaki en muhteşem yaban hayatı sahnelerinden biri. Burada fil, sitatunga ve birçok memeli ve kuş türü de görülebiliyor."

Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA) - 
NATIONAL GEOGRAPHIC TARAFINDAN YABAN HAYATI UZERINE YAPTIGI ARASTIRMALARLA DUNYANIN EN FAZLA RISK ALAN 22 KASIFINDEN BIRI SECILEN KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI VE UTAH UNIVERSITESI BIYOLOJI BOLUMU OGRETIM UYESI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, DUNYANIN EN BUYUK MEMELI GOCU OLAN 10 MILYONU ASKIN MEYVE YARASASI GOCUNU GORUNTULEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

NATIONAL GEOGRAPHIC TARAFINDAN YABAN HAYATI UZERINE YAPTIGI ARASTIRMALARLA DUNYANIN EN FAZLA RISK ALAN 22 KASIFINDEN BIRI SECILEN KUZEYDOGA DERNEGI BASKANI VE UTAH UNIVERSITESI BIYOLOJI BOLUMU OGRETIM UYESI DOC. DR. CAGAN SEKERCIOGLU, DUNYANIN EN BUYUK MEMELI GOCU OLAN 10 MILYONU ASKIN MEYVE YARASASI GOCUNU GORUNTULEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)
 

 
10 saniyelik saldırıda yaşamını yitirdi
 
AKP’nin yaşam koçu şeriat istedi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
10 saniyelik saldırıda yaşamını yitirdi
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde 3 Eylül gecesi Kürtçe konuştuğu için linç edilerek ...
Asker firarisi kaza yapınca yakalandı
ANTALYA'da polisin 'dur' ihtarına uymayan 21 yaşındaki Semih Koç otomobiliyle ...
'Çeşnibahar'da kollar sıvandı
MURATPAŞA Belediyesi bünyesinde oluşturulan 'Çeşnibahar Kadınlar Topluluğu', ...
 
'Atam, senin için' sergisi
ANTALYA Sanatçılar Derneği (ANSAN) üyesi 17 el sanatları sanatçısı, 'Atam, ...
En büyük destekçisi ailesi
ANTALYA'da yaşayan Rus asıllı manken Natalia Korzum, çalıştığı ajansın ...
Öğrenciler için kermes
KONYAALTI İlçesi'ndeki 'Konyaaltı Yardım Gönüllüleri' adlı grup, dar gelirli ...
 
Gönüllüler uyuşturucuya savaş açtı
ANTALYA'da aralarında işadamları ve tiyatrocuların bulunduğu bir grup ...
Evi terk eden eşe 'dön' çağrısı
ANTALYA'nın Finike İlçesi Hasyurt Mahallesi'nde 3 kızıyla yaşayan 45 yaşındaki ...
Sufat plajı'na yeni düzenleme
ANTALYA'nın Demre İlçesi Sufat Plajı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta karşı boykot
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva