2010 yılında Türkiye'nin ilk çift kol naklini yapan, 2011 yılında da dünyada kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan, Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yüz nakli için ruhsat ve faaliyet izni verilen ilk hastane olduklarını, nakil için donör beklediklerini söyledi.
Türkiye'nin yüz nakli için müjdeli haberi kendilerinden beklediğini aktaran Prof. Dr. Özkan, "Yaklaşık 2 yıldan buyana yüz nakli için hazırlıklarımız sürüyor. İlk hazırlık yapan ve tam donanımlı merkez biziz. İlk ruhsat ve faaliyet izinlerini de biz aldık, duvarımıza astık" diye konuştu.
'HEMEN AMELİYATA GİREBİLİRİZ'
Plastik cerrahi bünyesindeki çalışmaların 4 yıldır sürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan şu bilgileri verdi:
"Kriterlere uyan hastalara nakil yapılabilecek. 4 hasta her an hazır bekletiliyor. Rutin aralıklarla kan testleri yapılıyor. Hastalarımıza psikolojik destek veriliyor. Ameliyat sonrasında yaşanabilecek tüm gelişmelere hazır bekletiliyorlar. Tek eksiğimiz donör. Şu an verici olursa hemen ameliyata girebiliriz. Yeter ki verici ile alıcı arasında en fazla 10-15 yaş farkı olsun. Ayrıca vericinin kan grubu uyumlu ve bulaşıcı hastalık taşımaması gerekiyor."
'KADAVRAYA SLİKON YÜZ YAPILACAK'
Bağışçı olabilecek ailelere her tür desteğin verileceğini de kaydeden Prof. Dr. Özkan, "Nakil için bağış yapan aileye, yüz asla yaralı teslim edilmeyecek. Protez ekibimiz var. Silikon ve özel maddelerden birebir maske yapılıp kadavraya takılarak sahibine teslim edilecek. Hiçbir operasyon yapılmamış gibi, yakınlarını rahatsız etmeyecek şekilde olacak. Yakından bakıldığında bile anlaşılmayacak" diye konuştu.
'ESTETİK DEĞİL İHTİYAÇ İÇİN'
Nakiller için hasta kriterleri ve mevzuatın kayıt altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özkan, "Nakiller estetik değil, ihtiyaç için yapılacak. Toplum içine çıkamayanlara, ihtiyacı had safhada olanlara yapılacak. Deri ya da doku, kas nakli değil, kompozit doku nakli yapılacak. 1- 1.5 yıl sonra kasların çalışması sonunda sonuç alınabilecek" dedi.
Yüz nakli için üç ana kriter olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ömer Özkan, ağır yanıklar, trafik kazası sonrasında meydana gelen hasarlar ve ateşli silah yaralanmalarının ardından ortaya çıkan ihtiyaç sonunda oluşan kusurları gidermek için yüz nakli yapılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Özkan, içinde kendisinin de yer aldığı bilimsel kurul oluşturulduğunu belirterek şöyle konuştu.
"2 plastik cerrah, 2 ortopedist, 1 genel cerrah, 1 Sağlık Bakanlığı temsilcisinden oluşan ekip her ay toplanıyor. Etik altyapı oluşturuldu. Kriterleri yerine getirebilenlere nakil yapılabilecek. Şu an hazır tuttuğum hastalardan biri okulundan ayrılmak zorunda kalmış. Diğeri ise maskeyle dolaşıyor. İnsanların bağış konusunda daha fazla bilinçlenmesi gerekiyor."
'İMKAN DOĞARSA MALİYET HESABI YAPILMAZ'
Yüz nakli maliyetinin ancak nakilden sonra hesaplanabileceğini kaydeden Prof. Dr.Ömer Özkan, "Ameliyat ilk kez yapılacağı için ihtiyaçlar şimdiden bilinemez. Fakat böyle bir nakil imkanı doğduğunda, maliyet hesabı yapmadan her türlü fedakarlık yapılacaktır." dedi.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)