Burdur'da 750 yıllık 'Yünüm Böğet' (Koyun yıkama ve boyama) geleneği, düzenlenen şenliklerle sürdürülüyor. Hasanpaşa Beldesi Kent Meydanı'nda düzenlenen şenliğe, Burdur Belediye Başkanı AK Partili Sebahattin Akkaya, Hasanpaşa Belde Belediye Başkanı CHP'li Bayram Yılmaz, AK Parti Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan ve çok sayıda kişi katıldı. Geçmişi Orta Asya’ya kadar uzanan, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da devam ettirilen 'Yünüm Böğet'e katılacak koyunlar, Beydağları'ndaki bir tür taştan elde edilen kırmızı renkli boyayla boyandı. Yünüm Böğet'e katılacak sürülerin kent meydanından geçişinin ardından şenlikler, gece müzik dinletisi ve halk oyunları ekiplerinin gösterileriyle devam etti.
ŞAFAK VAKTİ YARIŞ
Şenliğin 2'nci günü sürüler 'suda geçme' yarışması için hazırlandı. Şafak vakti Hasanpaşa Beldesi ve çevre köyler olmak üzere koyun sürülerinin sudan geçirilmesi yarışı yapıldı. Şenliklerde toplam 22 çoban ve sürüsü yarıştı. Koyun sürüsü, başlarında çoban ve lider koyunlar olmak üzere şafak vakti böğet alanında bir tepenin ardına yerleştirildi. Hakem heyetinin belirlediği sıraya göre, başlarında çoban olan sürü ile kırmızıya boyanan 'elcik' (lider) adı verilen koyun, çobanı takip ederek dereden en iyi şekilde geçmeye çalıştı. Sürülerin geçişi sırasında görevliler de silahla havaya ateş ederek koyunların geçişini sağladı. Jürinin yaptığı değerlendirmede Ramazan Bayer, Yusuf Çelikli ve Mustafa Salman'ın koyun sürüsü 1'inci oldu.
Şenlik hakkında bilgi veren Hasanpaşa Belediye Başkanı Bayram Yıldız, katılımın çok yüksek olduğunu kaydetti. Yünüm Böğet geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını kaydeden Başkan Yıldız, “Belediyenin gelirleri düşük olduğu için şenliği düzenlerken sıkıntı yaşıyoruz. Sponsorların desteğiyle her yıl şenliği düzenliyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek bekliyoruz" dedi.
YÜNÜM BÖĞET GELENEĞİ
Burdur'un Tefenni İlçesi'ne bağlı Hasanpaşa Beldesi'nde 'Yünüm Böğet' şenlikleri 2 aşamada yapılıyor. Yünüm töreninde sürüdeki koyunlar boyanıyor, böğette ise koyun ve koçlar, havuzdan veya dereden geçirilerek yıkanıyor. Havuz veya dereden, çobanın talimatlarına uyarak en iyi şekilde geçen sürünün çobanı da ödüllendiriliyor.
Şenliklerden önce çobanlar, sürülerinin içinden bir koyun veya koçu ayırıp, 'elcik' (lider) olarak yetiştiriyor. Çoban, elciğe çok önem veriyor. Sürünün öncüsü olan elciğe, yünüm böğet şenliklerinde büyük görev düşüyor. Seçilen elciğe çobanın talimatlarına uyması amacıyla bazı alışkanlıklar kazandırılıyor. Yünüm töreninden önceki akşam koyunlar süsleniyor, boyanıyor, boncuklar ve çanlar takılıyor.
Yünüm günü, sabahın erken saatlerinde böğetin çevresi sürülerle dolup taşıyor. Kendisine güvenen çoban, yetiştirdiği elcik koyun veya koçun önüne geçerek su dolu böğete (Havuz veya dere) doğru bağırarak sürüsünü harekete geçiriyor. Sürünün böğete girmesi için havaya tüfekle ateş ediliyor. Çoban, elbiseleriyle birlikte suya dalıyor, sürü de çoban ve sürü lideri elciği takiben suya giriyor ve karşıya geçiyor. Yünüm şenliğinde kimi elcikler sürüyle birlikte karşıya geçmeyi başarırken, kimi elcikler geri döndüğü için sürüsü de suya girmekten vazgeçiyor ve yarışmadan eleniyor. Çobanın talimatını en iyi şekilde uygulayan sürü lideri elcik, birinci ilan ediliyor.
Onur ÖZKAN/BURDUR, (DHA) -