Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD), Türkiye'nin tarihsel, kültürel, dinsel mirasının korunması, kaçırılan eserlerin Türkiye'ye geri getirilmesi konusunda yıllarca araştırma yapan yazar Özgen Acar'ı konuk etti.
Yazar Acar; Elmalı Sikkeleri, Yorgun Herakles heykeli, Noel Baba Hazinesi'nin bir bölümü ve Çelenkli lahidin Antalya'dan kaçırılış ve geri getiriliş hikayelerini Antalya Müzesi'nde işadamlarına tek tek anlattı.
Türkiye'de 50- 55 bin köy, 70- 80 bin tarihi bölge olduğuna dikkat çeken Özgen Acar, bu kadar çok zengin tarihi değerlere sahip Türkiye'de her köyün bir delisinin, iki de definecisinin olduğunu söyledi. Acar, insanların ellerinde dedektörler ile tarihi yağmalayama devam ettiklerini açıkladı.
NOEL BABA HAZİNESİ
Acar, Kumluca yakınındaki Korydalla Antik Kenti'nde 1963 yılında bir köylü tarafından tesadüfen bulunan Noel Baba Hazinesi'nin, Washington'daki Dumbarton Bizans Araştırma Enstitüsü'nde olduğunu söylerken; kandil, buhardanlık, İncil kapağı, tepsi gibi gümüş kilise eşyaları ve bazı kaplama levhalardan oluşan 175 parçalık hazinenin küçük bir bölümünün Antalya'da Müzesi'nde olduğunu ve kaçırılan bölümünün geri getirilmeye çalışıldığını kaydetti.
ELMALI SİKKELERİ VE HERKÜL LAHİDİ
Acar, Elmalı'dan kaçırılan 1900 kadar sikkeden oluşan Elmalı hazinesinin geri getirildiğini ve '100 Yılın Hazinesi' olarak adlandırılan sikkelerin bugün Antalya Müzesi'nde sergilendiğini ifade etti.
Yazar, Antalya'dan 1970'li yıllarda dilim dilim kesilerek kaçırılan Herkül Lahidi ile Newyork Metropolitan Müzesi'nde tespit edilen Çelenkli Lahit'in de geri getirildiğini söyledi.
YORGUN HERAKLES'İN DÖNÜŞÜ
Son olarak geri getirilen Yorgun Herakles'i de anlatan Özgen Acar, 1990 yılının Kasım ayında Newyork Metropolitan Müzesi'nde bir sergiye katıldığını ve Yorgun Herakles'inn üst kısmını ilk orada gördüğünü söyledi. Acar, olayı şöyle anlattı:
"Müzede sergilenirken üst tarafı bana yabancı gelmedi. Etrafında 'bir ipucu bulabilir miyim, neyin nesidir' diye dönmeye başladım. Bir müddet sonra müzedeki ziyaretçiler de beni seyrediyor. Niye seyrediyorlar? Ben heykelin etrafında dönüyorum, müze bekçisi de benim etrafımda dönüyor. Herkül güneş, ben dünya, o ay gibi öyle garip bir dönemeç, yörünge olayı var. Bekçi huylanmış 'ne yapacak heykele' diye. Sonra ayrıldım, kataloğu aldım, fotoğrafını çekip Antalya Müze Müdürü Kayhan Dörtlük'e gönderdim, 'Bu eserin sizinle bir alakası olabilir mi' diye. Bir müddet sonra da Kayhan Bey, Yorgun Herakles'in üst kısmı olduğunu söyledi bana. Kayhan Bey'e faksladım. Aradan 21 yıl geçtikten sonra yönetimlerin ihmali nedeniyle gecikti ve nihayet anavatanına döndü."
İşadamları ve yazar Özgen Acar, daha sonra Rixos Downtown Otel'deki yemeğe katıldı.