Bakan Günay, "Bunu dünyada farklı kılmak için kültürü herşeyin içine katmaya çalışıyoruz. Arkeolojiyi, tarihi, sivil mimarlık örneklerini, damak tadımızı bütün bunları katmaya çalışıyoruz" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Senatosu'nca kendine verilen 'kültürel varlıklarının araştırılması, gün ışığına çıkartılması, korunması ve dünyaya tanıtılmasının yanı sıra üniversitelerin kültürel araştırmalarına verdikleri destekten' dolayı arkeoloji alanında fahri doktora ünvanını, düzenlenen törenle aldı. Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleşen törene Bakan Günay, eşi Gülten Günay ile birlikte katıldı.
Törende ayrıca Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, AK Parti Antalya Milletvekilleri Sadık Badak, Gökçen Özdoğan Enç ve Hüseyin Samani, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı, turizm meslek örgütleri başkanları, temsilcileri ile AÜ öğretim üyeleri ve görevlileri yer aldı.
KÜLTÜREL ODAK TÜRKİYE
AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe, törenin açılış konuşmasında, milletlerin gelişim sürecinde bir toplumu millet yapan en önemli göstergelerini başında kültürel gelişimini tamamlamış olması geldiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın Anadolu topraklarında var olan her eseri insanlığın ortak malı olarak görerek ve bunların korunması için gösterdiği özenle herkese örnek olduğunu kaydeden Rektör Prof. Dr. Kurtcephe, "Kültür bir milletin zenginliğidir. Bu zenginliği ne kadar attırırsanız, dünya milletleri içinde saygınlığınızı da o kadar arttırmış oluyorsunuz" dedi.
Prof. Dr. Kurtcephe, konuşmasının ardından Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul'a fahri doktora beratını takdim etti ve binişini giydirdi.
BİR AYDA ÜÇ FAHRİ DOKTORA
Bakan Günay, törende, bugünün kişisel yaşamı için çok anlamlı bir gün olduğunu söyledi. Aralık ayında önce Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Pamukkakale Üniversitesi ve son olarak Akdeniz Üniversitesi'nce kendisine onursal bilim doktoru sıfatı verildiğini kaydeden Bakan Günay, "Yaptığımız ne varsa aslında milletin sayesinde, milletimizin verdiği destekle yapıyoruz. Bizim yaptığımız sadece devletimizin bize vermiş olduğu imkanları yerinde, doğru kullanmaya çalışmak" dedi.
FARKLI OLMAK İÇİN KÜLTÜR
Türkiye'nin turizm alanında kaynaklar yerinde kullanıldığı için başarılı hale geldiğini kaydeden Bakan Ertuğrul Günay, 1980'lı yılların başında 1 milyon 300 bin turist, 300 milyon dolar gelir hesaplarından başlayan turizm hareketinin bu yıl Kasım ayı sonu rakamları itibariyle Türkiye tarihinde ilk defa 30 milyon turist rakamını geçtiğini söyledi. Bakan Günay, bu rakamların bir önceki yıla oranla yüzde 17 büyüme anlamına geldiğini ve yılı 23- 25 milyar dolar gelir aralığında tamamlanacağını belirterek, "Bunu dünyada farklı kılmak için, kültürü herşeyin içine katmaya çalışıyoruz. Arkeolojiyi, tarihi, sivil mimarlık örneklerini, damak tadımızı bütün bunları katmaya çalışıyoruz. Türkiye'yi dünya turizminde kültürle öne çıkan daha bilinen bir ülke haline getirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
ARKEOLOJİYE REKOR KAYNAK
Kültürü yaşamın bütünü olarak gördüğünü ve hangi dönemden kalmış olursa olsun Anadolu topraklarında ne varsa hepsini ayrımsız sahiplendiklerini ve çocuk gibi koruduklarını dile getiren Bakan Günay, "Ne kadar korur ve insanlığını geleceğine taşırsak, insanlığa borcumuzu yerine getireceğimize inanayoruz" dedi. Türkiye'nin 2000'li yıllarda 1 milyon 300 bin TL civarında arkeolojiye kaynak aktarırken, bu yıl ayrılan ödeneğin 48 milyon TL'ye ulaştığını kaydeden Bakan Günay, bunun bir rekor olduğunu ifade etti.
"Anne ve babamı rahmetle anmak istiyorum" diyen Bakan Günay, sözlerini şöyle devam ettirdi:
"Onlar hayatımın sıkıntılı günlerini daha çok gördüler. Böyle güzel günleri, yaptıklarımızın millet tarafından anlaşıldığı, üniversite tarafından anlaşıldığı günleri görmediler. Benim kuşağımdaki insanların çoğunun başına bu gelmiştir. Türkiye'nin geçmişinde çok acılı günler yaşadık. Biz 12 Mart'ta 12 Eylül'de nice haksızlıklar, nice darboğazlar içinden çıkıp geldik. Şükürler olsun ki birbirimizin kıymetini bilen bir hale, bir ortama kavuştuk. Aileme teşekkür etmek istiyorum. Eşim hayatımın sıkıntılı günlerini paylaştı benimle."
EŞİNİ ÖPÜP SAHNEYE ALDI
Konuşmasını ailesine teşekkür ederek tamamlayan Bakan Ertuğrul Günay, kürsüden inmeden kendisine sunulan çiçeği protokol sırasından kendisini izleyen eşi Gülten Günay'a götürdü. Bakan Günay, eşini yanaklarından öperek sahneye davet etti. Tören, Bakan Günay'ın AÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtcephe'ye bakanlığının hazırladığı Mehmet Akif Ersoy kitabını hediye etmesiyle sona erdi.
3 ÖĞRENCİDEN KÜÇÜK PROTESTO
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a Akdeniz Üniversitesi Senatosu'nca verilen fahri doktora töreni sırasında 3 öğrenci, törenin düzenlendiği salonun dışında protesto gösterisinde bulundu. Törenin yapıldığı Atatürk Konferans Salonu bahçesinde 'Cumhuriyet yıkıcılarını üniversitede istemiyoruz' diye slogan atan 3 öğrenciye, üniversitenin özel güvenlik görevlileri müdahale etti. Özel güvenlik görevlileri tarafından elleri arkadan kelepçelenen 3 öğrenci yaka paça uzaklaştırılırken, 'Tayyip'in demokrasisi bu' diye slogan atmayı sürdürdü. Bakan Günay'ın ise protestodan haberi olmadı.
AKAN TAVANI BAKAN GÖRMEYECEK
Fahri doktora töreninin ardından AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe'nin makamına geçen Bakan Ertuğrul Günay, 15 yılda 31 defa görevden alınan 32 defa geri dönen Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Velittin Birsöz hakkındaki bir soru üzerine "Onlar önemli işler değil. Gelen turistin hiçbirini il müdürü getirmiyor. Ürgüp'te bir kültür merkezi var. Tavan akmış, derzi doldurulmamış. Bunu Ankara'dan gelen Bakan görmez, İl Müdürü görecek. Göreme Milli Parkı için kaynak aktarmışım, 3 yıldır para kullanılmamış" diye konuştu.