Şanlıurfa’nın coğrafi işaretli ve yöresel ürünlerinin konuşulduğu ve moderatörlüğünü Gürsel Cingöz’ün yaptığı programa, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral ve Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Faik Çelik konuk olarak katıldı.
34 YÖRESEL ÜRÜNÜ TESCİLLİ
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, 11 bin 500 yıllık geçmişe sahip Şanlıurfa’nın medeniyetlerin harmanlandığı kadim bir şehir olduğunu söyledi. Geçmişin birikimlerine sahip çıktıklarını ve 34 yöresel ürüne Türk Pantent ve Marka Kurumu’ndan coğrafi işaret aldıklarını kaydeden Peltek, 8 ürünün de tescil aşamasında olduğunu söyledi. Peltek, "Şanlıurfa, Havva’nın elinden ilk buğday tanelerinin döküldüğü, ilk ekmeğin pişirildiği şehirdir. Biz de şehrimizde ortak akılla hareket ediyoruz. Yöresel ürünlerimize sahip çıkıyoruz. Coğrafi işaret konusunda en önemli kentlerden biriyiz" dedi. Şanlıurfa fıstığına coğrafi işaret alma aşamasında olduklarını, tescil aldıktan sonra 'Şanlıurfa FıStığı' adıyla ülkenin diğer şehirleri ve yurtdışına pazarlayacaklarını kaydeden Peltek, coğrafi işaretli diğer yöresel ürünlerin de uygun paketleme sistemiyle ülke geneli ve yurtdışına ticaretiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlattı.
ALİ ÇANDIR’A YÖREX TEŞEKKÜRÜ
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır’a Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX’i hayata geçirerek, yöresel ürün konusunda farkındalığı artırdığı için teşekkür eden Peltek, "Ali Çandır Başkanımız Türkiye’de en önemli görevlerden birini üstlenmiş. Coğrafi işaretlerle ilgili başarı kaydetmiştir" dedi.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, güneşin, toprağın, suyun bereketiyle tarım ürünleri konusunda zengin olan Şanlıurfa’nın yöresel ürün zengini bir kent olduğunu söyledi. Coğrafi işaretini aldıkları sadeyağın pazar payını artırmak için yaptıkları çalışmaları anlatan Kaya, "Coğrafi işaretli ürünlerin ticari değeri gündelik hayattaki karşılığıyla artırılabilir" dedi. Mehmet Kaya, ATB Başkanı Ali Çandır’a yöresel ürünler ve coğrafi işaretle ilgili çalışmaları nedeniyle teşekkür etti. YÖREX’te geçmiş yıllarda yer aldıklarını, 20-24 Ekim’de Antalya’da düzenlenecek YÖREX’e de katılmak istediklerini söyleyen Kaya, "İnşallah bu yıl da katılırız" dedi.
Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Hasan Maral, yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması için ajans olarak yaptıklarını çalışmaları anlattı. Birçok ürünün coğrafi işaret alınmasında ajansın destek sağladığını belirten Maral, ürünleri katma değerli hale getirmek için de çalıştıklarını söyledi.
Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Faik Çelik de Şanlıurfa’nın tarımsal olarak Türkiye’nin 3'ncü büyük kenti olduğunu söylerken, nardan pamuğa, fıstıktan hububatta birçok ürünü ürettiklerini belirtti. Coğrafi işaretli ürünlerin ekonomiye önemli katkı sağladığını belirten Çelik, bu ürünlerin üretimini desteklediklerini anlattı.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |