14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
14 dizide 3 bin 13 kadına şiddet sahnesi
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
'14. Geleneksel Satış Noktaları Toplantısı' gerçekleşti
ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
ATSO İnovasyon Ödülleri sahiplerini buldu
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
'Sular Bulanmadan' Antalya'da ilk kez seyirciyle buluşuyor
15 Eylül 2020 Salı - 10:06

'Şifalı sanılan su, organ yetmezliğine neden olabilir'

MUŞ'un Gümüşali köyünde, böbrek taşını erittiği iddia edilen yapılan incelemelerde içerisinde yoğun miktarda bakteri bulunduğu tespit edilen suyu vatandaşlar, uzmanların tüm uyarılarına rağmen içmeye devam ediyor.

 Şifalı sanılan su, organ yetmezliğine neden olabilir
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Kent merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Gümüşali köyünde çıkan suyun böbrek taşına iyi geldiği iddia edildi. Bunu duyan bölge halkı da köye akın ederek hem sudan içip hem de bidonlara doldurarak evlerine götürmeye başladı. Bunun üzerine haziran ayında suyla ilgili olarak çalışma başlatıldı. İncelenmek üzere sudan alınan numunelerde yapılan araştırmada, içerisinde yoğun miktarda bakteri bulunduğu belirlendi.

İÇMEYE DEVAM EDİYORLAR

Yapılan incelemeler ve varılan sonuç doğrultusunda suyun içilmemesi noktasında uzmanlar tarafından uyarılar yapılmaya devam edildi. Ancak vatandaşlar ise suyu içmekten vazgeçmiyor. Böbrek taşı rahatsızlığı bulunan yakınına su götüren vatandaşlardan Umut Okan, "Bir ağabeyimizin böbreğinde taş var. Bu suyun böbrek taşına iyi geldiği söyleniyor. Ama uzmanlar da suyun içerisinde birçok bakterinin olduğunu söylüyor. Yani içenler, şifalı biliniyor diye içiyor. Biz de geldik sudan götüreceğiz" dedi.

Köylerindeki suyun tamamen şifalı olduğunu öne süren Sabri Işık (77) ise yapılan incelemelerin olumsuz çıkmasının nedeninin, köyün gider suyunun bu suya karışmasında etkili olduğunu söyledi. Işık, "Ben 77 yaşındayım. Bu köyde dünyaya geldim, büyüdüm. 65- 70 seneden bu yana bu su şifalı sudur. Herkes bu su için gelip, gidiyor. Ben kendi şahsımda evime çok sayıda misafir aldım. Herkes şifa buldu, taş düşürdü. Yalnız köyden giden kanalizasyon suyu, şifalı suya karışıyor. Önceden gider suyu orada değildi, köyün yukarısındaydı. Gider suyu aşağı indikten sonra, olabilir o gider suyu şifalı suya karışabilir. Ben öyle biliyorum. Kanalizasyonun karıştığı su ile şifalı suyun ayrılması lazım" diye konuştu.

SUDAN ŞİFA BULDUĞUNU ÖNE SÜRDÜ

Kendisinin de bu sudan şifa bulduğunu anlatan köy sakinlerinden Sabahattin Taşdemir (51) de, "Bu su yüzde yüz şifalı bir sudur. Ben kendimde şifa bulmuşum. Onun için ben diyorum ki; herkeste şifa bulabilir. Böbrek taşına, her hastalığa göre de çok iyidir. Su şifalı bir sudur, buna değer versinler. Ben yetkili kişilerden rica ediyorum" dedi. 

SUDA ANALİZ YAPILDI

Şifalı olduğu öne sürülen ve uyarılara rağmen içilmesine devam edilen suyun vatandaşlarda bulantı, kusma, ishal şeklinde semptomlar gösterdiği kaydedildi. Muş İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Toplum Sağlığı Merkezi bünyesindeki Halk Sağlığı Laboratuvarı'nda da sudan alınan numuneler üzerinde yapılan incelemeler sonrasında, analiz raporu hazırlandı. 

'BU SU İÇİLMEZ'

Analiz raporlarını değerlendiren Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Serhat Vançelik, sağlıklı suyun, fiziksel, kimyasal ve biyolojik açıdan sağlıklı olması gerektiğini bildirdi. Muş Halk Sağlığı Laboratuvarı'nın sonuçlarında, özellikle biyolojik açıdan mikrop içerip içermediğinin analiz edildiğini kaydeden Vançelik, "Bu analizde şunu görüyorum. Kırsal alanda belki maksimum 10'a kadar kabul edilebilir. Koliform bakteri sayısının 510 olduğunu görüyorum. Bu kabul edilebilir seviye değil gerçekten. Escherichia coli dediğimiz basit ishalden kana karışıp ciddi enfeksiyonlara kadar geniş bir yelpaze gösteren bakterinin suda hiç olmaması gerekir. Ancak bu suda 100 mililitrede 10 Escherichia coli olduğu görülüyor. Bu da gerçekten bu suyun içilmezlduğunun göstergelerinden biridir. Yine enterekok ve fekal streptococ dediğimiz bakterilerde herhangi analiz edilen suda olmaması gerekir. 600 gibi çok yüksek seviyede olduğu görülüyor. Yani özetle biyolojik analiz sonucuna göre mikrobiyal açıdan bu su içilemez bir su" diye konuştu.

'BAZI SULARDA AĞIR METALLER VAR'

Fiziksel açıdan da bulanıklık ve diğer özelliklerine bakıldığında sorunlu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Vançelik, şunları söyledi:

"Sağlıklı bir suyun öncelikli olarak hastalık yapıcı mikrop içermemesi gerekir. Oysa habere konu suyun Muş Sağlık Müdürlüğü laboratuvarlarında yapılan analiz sonuçlarına göre normal sınırların çok üzerinde koliform basil ve hiç bulunmaması gerekli olan bakteriler bulunduğu saptanmıştır. Bu açıdan suyun içilemez olduğu mutlaktır. Suda saptanan bu bakteriler ishalli hastalıklar oluşturacağı gibi, çok ciddi enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir. Ayrıca kimyasal tetkiklerin de yapılıp ağır metal içerip içermediği de saptanmalıdır. Kimyasal analiz sonuçları özellikle bazı sularda ağır metaller olabilir. Bunların zararları uzun vadede olduğu için gözden kaçabilir. Bu anlamda her İl Sağlık Müdürlüğü tarafından her ilde çeşme suları ve diğer tüketim amaçlı kullanılan sular analiz edilmekte ve bu analizler şeffaf olarak ortaya konmakta. Hatta İl Sağlık Müdürlüklerinin sitesinde bile hangi çeşmelerin analiz sonuçlarını ne olduğunu görmek mümkün olabilmekte. Vatandaşlarımızın bence buna itibar etmesi gerekir. Söylentilerle, 'sağlıklı su' veya 'şifalı' başka 'böbrek taşı düşürme' veya başka nedenle kullanmadan önce o suyun sağlıklı olduğuna emin olmak gerekir. Bir de kimyasal açıdan da riskli olacağının uyarısını yapmak lazım. Mutlaka kimyasal değerlendirmesi de yapılmıştır. Bazı sularda ağır metaller olarak insan sağlığına uzun vadede ciddi sağlık sorunları oluşturur. Yani ölümden ziyade ciddi organlara sıkıntılar sorunlar, organ yetmezliklerine neden olabilen çeşitli ağır metaller vardır. Tabi biz bu sonuçları göremiyoruz. Ama ben gördüğüm iki sonucu net olarak ortaya koymuş olursam biyolojik analiz sonucuna göre Sağlık Bakanlığımızın insani tüketim amaçlı sular yönetmeliğine göre bu su içilmez bir su. Gerek bakterilerin kabul edilmez gibi bir yüksek seviyede olması gerekse sağlıklı bir suda hiç bulunmaması gerekli olan Escherihia coli dediğimi bakterinin görünmesi ve diğer etkenlerde var."

MUS'UN GUMUSALI KOYUNDE, BOBREK TASINI ERITTIGI IDDIA EDILEN VE HALKIN TUM UYARILARA RAGMEN ICMEYE DEVAM ETTIGI SU ICIN UZMANLAR UYARIDA BULUNDU. (FOTO: DHA/ MUHAMMED SAMI MARAL/ MUS)

MUS'UN GUMUSALI KOYUNDE, BOBREK TASINI ERITTIGI IDDIA EDILEN VE HALKIN TUM UYARILARA RAGMEN ICMEYE DEVAM ETTIGI SU ICIN UZMANLAR UYARIDA BULUNDU. (FOTO: DHA/ MUHAMMED SAMI MARAL/ MUS)

MUS'UN GUMUSALI KOYUNDE, BOBREK TASINI ERITTIGI IDDIA EDILEN VE HALKIN TUM UYARILARA RAGMEN ICMEYE DEVAM ETTIGI SU ICIN UZMANLAR UYARIDA BULUNDU. (FOTO: DHA/ MUHAMMED SAMI MARAL/ MUS)

MUS'UN GUMUSALI KOYUNDE, BOBREK TASINI ERITTIGI IDDIA EDILEN VE HALKIN TUM UYARILARA RAGMEN ICMEYE DEVAM ETTIGI SU ICIN UZMANLAR UYARIDA BULUNDU. (FOTO: DHA/ MUHAMMED SAMI MARAL/ MUS)

ERZURUM ATATURK UNIVERSITESI TIP FAKULTESI HALK SAGLIGI ANABILIM DALI BASKANI PROF.DR. SERHAT VANCELIK, AGIR METAL ICEREN BAZI SULARIN, ORGAN YETMEZLIGINE YOL ACTIGINI SOYLEDI. (FOTO: DHA/ ERZURUM)

Muhammed Sami MARAL/MUŞ, (DHA)

Etiketler:
 
Çınar, kediye dondurmasından yedirdi
 
Önce otomobil sonra bariyere çarptı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çınar, kediye dondurmasından yedirdi
ADIYAMAN'da, 'Çınar' isimli küçük çocuğun dondurmasını kediyle paylaştığı ...
Gramını 700 liradan arı zehri ihraç ediyor
MANİSA'da, hobi olarak başladığı arıcılığı geliştiren Murat Almışlar, ...
Traktör tekerli motosiklet yaptı
OSMANİYE'de, sosyal medya fenomeni Sefa Kındır’ın traktör tekerleri ile ...
 
Virüsü yenen aile hekimi: Tedbirsizliği görünce çok üzülüyorum
DİYARBAKIR'ın Sur ilçesinde Aile Sağlık Merkezi'nde görev yapan Dr. Osman ...
Kızılhisar (Meis) çok yakın
Turgut Güngör
Telefon dolandırıcılarına 20 dakikada 60 bin TL kaptırdı
MERSİN'de, fabrika işçisi Suat Erol'u (38) özel bir banka adına arayarak, ...
 
Şifa kaynağı bitkisel ürünlerde sahtecilik uyarısı
İZMİR Kurukahveciler Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Odası Başkanı İlyas ...
Görme engelli kardeşlerin müzik tutkusu
HAKKARİ'nin Yüksekova ilçesine bağlı Vezirli köyünde yaşayan görme engelli ...
Vücuttaki demir eksikliği için büryan kebabı önerisi
SİİRT'e özgü büryan kebabı, koronavirüse karşı bağışıklık sistemini güçlendirmek ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva