Panele davet edilen Antalya Müftü Yardımcısı Muammer Ayan, organ bağışının dinen hiçbir sakıncası olmadığını aksine bağışlayana sevap kazandıracağını söyledi.
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin toplantı salonunda düzenlenen panele İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin, Akdeniz Üniversitesi Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Ramazan Çetinkaya ile Antalya Müftü Yardımcısı Muammer Ayan katıldı.
"Organ yetmezliğinin mucizevi tedavisi organ naklidir" diyen Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, son yıllarda bakanlığın da verdiği destek sayesinde organ nakli konusunda önemli mesafeler alındığını söyledi. Türkiye'de böbrek bekleme listesinde 20 bin civarında hastanın organ bağışı beklediğini belirten Prof. Dr. Süleymanlar, "Karaciğer ve kalp için de durum aynı. Kadavradan organ nakli için bakanlıkta çalışmalar olduğunu biliyoruz. Ancak yine de Türkiye'deki 9 bölgeden en başarılısı olarak Antalya'nın adı öne çıkıyor. Daha fazla bağış yapılmalı. Yalnız böbrek değil, kalp ve karaciğer bağışı da yapılmalıdır" dedi.
'YAPILIRSA SEVABI VARDIR'
Daha sonra söz alan Antalya Müftü Yardımcısı Muammer Ayan ise şunları söyledi:
"Dinimizde Allah tarafından insanların lehine ve aleyhine olan şeyler ayrılmıştır. Yani helal ve haram kesin olarak belirlenmiştir. Organ bağışı haram olsaydı bu muhakkak ki açık olarak belirtilirdi. Haram olmadığına göre bu helaldir ya da mübahtır. Eğer yapılırsa sevabı da vardır. Çünkü insanların yararına bir hizmet gerçekleşiyor. Diğer İslam ülkelerinde de aydın din alimleri organ bağışının caiz olduğu fikrinde birleşiyor. Ancak yine de bazı çatlak sesler çıkıyor."
BİR HASTANIN MALİYETİ 25 BİN DOLAR
Antalya İl Sağlık Müdürü Adem Bilgin ise tedavisi yalnız organ ve doku nakli ile mümkün olan durumların Türkiye'de de mevcut olduğunu ve yalnız ülkemize özel hipertansiyon ve kalp hastalıklarının fazlaca görüldüğünü söyledi. Son günlerde diyabet hastalarının arttığını kaydeden Bilgin, "Halen ülkemizde yaklaşık 70 bin böbrek hastası var. Bu da 70 bin böbrek naklinin beklenmesi anlamına geliyor. Bir hastanın devlete maliyeti 25 bin dolardır. Nakil gerçekleştiğinde tedavi sürecinin alacağı seyir de değişeceğinden ülkemizin kalkınması açısından da bağışların ne derece önemli olduğu açıktır" diye konuştu.
Panelde açıklanan verilerde, organ bağışı oranının İspanya'da yüzde 34, Norveç'te yüzde 14, İngiltere'de yüzde 13, Almanya'da yüzde 12 iken Türkiye'de yüzde 3 olduğu belirtildi.
Türkiye'de genel olarak organ bağışını ret nedenleri:
Sosyal problem (Etrafa ne deriz?)
Organ bağışı ve nakillerin dine uygun olmadığı düşüncesi
Vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi
Organın kime takılacağı konusundaki şüpheler
Hastaneye, hastane personeline ve sağlık sistemine tepki
Beyin ölümü kavramının anlaşılmaması
Çocuk vakalarda dede-nine tepkisi
Ölüm süresinin doğal sonlanması isteği
Ani gelişen süreçte şokun atlatılamaması, kabullenememe
Parçalanmış aileler, aile içi husumetler
Toplumdaki genel güvensizlik, basında çıkan haberler