Antalya'da olası bir depremde sonuçların çok kötü olacağını kaydeden Karataş, "Bir depremi aklımızın ucundan bile geçirmek istemiyoruz. İstanbul'daki risk haritası ne ise aslında Antalya şehir merkezinde de risk o kadar. Binaların yenilenmesi şart" dedi.
1999 yılında çıkan kanun ile binalara yapı denetimi şartı getirildiğini, 1999 öncesi yapılan binaların bu uygulamadan uzak inşa edildiğini belirten Karataş, "1999 yılı sonrası deprem riski 4 olarak belirlenen Antalya'nın risk seviyesi 2'ye yükseltildi. Antalya 2'nci derece deprem bölgesi olarak belirlendi. Zaten statik açıdan da 1999 öncesi binalar gerek mühendislik gerekse müteahhitlik açısından 4'üncü derecede yapıldı. Yapı denetiminden uzak müteahhit ve çalışanların inisiyatifinde yapılan yapılar" dedi.
KAMU BİNALARININ YÜZDE 40'I ÇÜRÜK
Antalya şehir merkezinde 120 bin yapı stoğu bulunduğunu, 80 bininin 1999 öncesi yapılan binalar olduğunu vurgulayan Karataş, "Birkaç ay önce bizim de içinde bulunduğumuz bir heyet, son teknolojik cihazların kullanıldığı ve kamu binaları üzerinde bir araştırma yürüttü. Araştırmada, Antalya merkezde bulunan 90 kamu binasından 40'ının çürük olduğunu tespit ettik. Yani 1999 yılı öncesi yapılan 80 bin binanın yüzde 40'ının çürük olduğu düşünülürse kent merkezinde 35 bin binanın yıkılıp yeniden yapılması gerekli" diye konuştu.
DEPREM RİSKİ 4'DEN 2'YE YÜKSELDİ
Deprem risk haritasında 4'den 2'ye yükseltilen Antalya'da yapı denetim kanununun ardından 3'lük demirin 6 ve üstüne, beton mukavemet gücünün daha yükseğe çekilmesinin de yeni binaların daha sağlam ve dayanıklı olmasına yol açtığını belirten Karataş, "Alınan beton numunelerinin baskı ve germe kuvvetleri test edildikten sonra binanın yükselmesine izin veriliyor. Sağlam ve dayanıklı binaların yıl olarak son 12 yıl içinde yapılan binalar olması ise sevindirici. Fakat eski binaların da kentsel dönüşümle en yakın zamanda yenilenmesi de Antalya için büyük önem arz ediyor" diye konuştu.
BELEDİYELERE BÜYÜK GÖREV
Hükümet tarafından çıkartılan yasanın ardından İstanbul'da başlanan kentsel dönüşümün, en yakın zamanda Antalya'da da olmasının gerektiğini, belediyelere ise büyük görev düştüğünü kaydeden Karataş, şöyle dedi: "Kentsel dönüşüm planlamasını belediyeler yapacak. Aslında Antalya içinde kentsel dönüşüm sadece bina yenilemek anlamına da gelmiyor. Parsel veya ada bazında yapılacak inşaatların yanında otopark yerleri, yeşil alan yerleri ortaya çıkacak. Şehir merkezi de şimdi Konyaaltı ve Lara tarafında olan yeni yapılar gibi ferah bir görünüme kavuşacaktır."
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)