Alçı, o dönemde oluşan korku atmosferini atmanın kolay olmadığını ancak, en azından 2012'den itibaren Fethullah Gülen hareketinin daha şeffaflaşmasının faydalı olacağını söyledi. Alçı, Güneydoğu'daki sorunları da askeri vesayete bağladı.
Antalya Kültürlerarası Diyalog Merkezi (AKDİM), Divan Talya Hotel Convention Center'da "Globalleşen Dünya'nın İhtiyacı, Küresel Barış Adacıkları" başlıklı konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak Gazeteci-Yazar Nagehan Alçı, Gazeteci-Yazar Erkam Tufan Aytav ve Akademisyen-Yazar Prof. Martha Ann Kırk katıldılar.
GÜLEN HAREKETİNİ İNCELEDİ
Amerikalı Akademisyen-Yazar Prof. Martha Ann Kırk, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Irak'ta Fethullah Gülen okulları ve Kimse Yok mu Derneği'nin yürüttüğü çalışmalara ilişkin alan çalışmalarını anlattı. Prof. Martha Ann Kırk, bölge çocuklarının PKK'nın kucağına düşmemesi için Gülen hareketinin insanların gönüllerinin kazanılması ile ancak kalıcı bir barışa ulaşılabileceği yönünde çalışmalar yaptığını kaydetti. Kırk, Gülen okullarının Irak'ta da gerçekten barış adası olduğunu söyledi.
PKK GÜLEN OKULLARINDAN RAHATSIZ
Konferansın moderatörlüğünü de yapan Gazeteci-Yazar Erkam Tufan Aytav ise PKK'nın bu okullardan fevkalade rahatsız olduğunu ve bu okulların Güneydoğu'da terör batağının zeminini kuruttuğunu söyledi. Aytav, bugün yüz binlerce gencin bu okul salonlarında hizmet gördüğünü ve bunların şehrin varoş kesimlerinde açıldığını dile getirdi.
140 ÜLKEDE 11 BİNDEN FAZLA OKUL
Gülen okullarının dünyada 140 ülkeden ve 11 binden fazla olduğunu belirten Gazeteci-Yazar Nagehan Alçı ise internette araştırma yaptığını ama kesin bir rakama ulaşamadığını söyledi. Nerede, ne kadar olduğuna yönelik net bir rakam olmadığını da belirten Nagehan Alçı, "Henüz bunun sağlanmamış olmasının arkasında da Türkiye'de maalesef yıllarca hakim olan ve hala da kurtulamadığımız, adeta cadı avcılığı gibi yapılan korku atmosferinin çok büyük bir payı var" dedi. Fethullah Gülen okullarına 'Türk okulları' demeyi sevdiğini ve dünyada bizim göğsümüzü kabarttığını ifade eden Alçı, Irak'taki Kürt bölgesinde ise 30 okul, 1 üniversite, diş polikliniği ve 13 binden fazla öğrencinin olduğunu açıkladı. Tüm Irak'ta aynı şekilde tamamen gönüllü çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Alçı, Irak'ın bu çok zor süreçten çıkmasında bu gönüllülerin payının büyük olduğu belirtti.
ASKERE SUÇLAMA
PKK'nın hakimiyetini kırmak için bu okulların önemli rol aldığını ve sayılarının artırılması gerektiğini savunan Alçı, konuşmasına şöyle devam etti:
"Türkiye'de maalesef kanayan bir yara, PKK meselesi var. Bu meselede şimdi yavaş yavaş kurtulmaya çalıştığımız zalim devlet sisteminin, askeri vesayet sisteminin o bölgedeki kardeşlerimizi, vatandaşlarımızı yalnız bırakmaları. Diyarbakır cezaevinde, af edersiniz hayvanlara yapılmayacak muameleyi oradaki Kürt kardeşlerimize reva görmeleri nedeniyle ortaya çıkan bir tablonun bugün çok çeşitli güçler tarafından tamamen sömürülmek suretiyle bir ahtapot haline geldiğini düşünüyorum.
GÜLEN HAREKETİ DAHA ŞEFFAFLAŞMALI
28 Şubat sadece askerlerin değil, arka planda medyanın ve iş dünyasının yer aldığı büyük bir senaryo hazırlanarak filmin oynatıldığı bir darbe dönemidir. O dönemden beri, o dönemde oluşan korku atmosferini atmak tabi kolay değil. Ama aradan büyük zaman geçti ve önemli gelişmeler kaydetti. Dolayısıyla beklentim, Fethullah Gülen hareketi en azından 2012 Türkiye'sinden itibaren bence daha şeffaflaşırsa, kendini daha fazla anlatırsa çok daha faydalı olacaktır."
DERSHANE ENDİŞESİ
Konferansta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dershanelerin kapatılacağına ilişkin açıklamaları da soruldu. Bu soruyu yanıtlayan Nagehan Alçı, kısa vadede dershaneleri ortadan kaldırmanın tüm bu gelişmeleri sıfırlamak olacağını söyledi. Okullarda öğrencilerin dershanelerdeki eğitim kalitesine ulaşmasının amaçlandığını da belirten Alçı, bu ihtiyaçtan bugünden yarına kurtulmanın da bir hayalcilik olacağını ve bu konuda hizmetin (Fethullah Gülen Hareketi) hedef aldığını hiç düşünmediğini söyledi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)