Ziyarette Isparta'nın kalkınması için Antalya heyetinden destek isteyen ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta'nın Antalya'nın arka bahçesi olarak görüldüğüne dikkati çekti. Ancak arka bahçeye bakılmadığından şikayet eden Başkan Başdeğirmen, "Sizi en güçlü komşumuz olarak görüyoruz. BAKA'da da 3 yıl beraberliğimiz var. En gelişmiş il olarak Antalya'yı görüyoruz" dedi.
Bu nedenle sürekli Antalya'dan, ATSO'dan destek beklediklerini vurgulayan Başkan Başdeğirmen, ATSO ve ATB heyetinin ziyaretinin kendilerine güç verdiğini kaydetti. BAKA'nın Antalya, Isparta ve Burdur'u dengelemek adına kurulan bir ajans olduğuna işaret eden Başdeğirmenci, "Isparta'yı hep Antalya'nın arka bahçesi olarak gördük. Daha önceki toplatımızda sizden artık arka bahçenize bakmanızı istedik. Lütfen bize de bakın. Bizi de değerlendirin, bize de güç verin. Bundan sonraki çalışmalarımızda bu gücü alacağımıza inanıyorum" diye konuştu.
TOROSLARIN ÖNÜNDE SIKIŞMIŞ BİR KENTİZ
Isparta'yı arka bahçe olarak görmediklerine belirten ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise "Burası bir kere arka bahçe değil. Biz sınırlarımızı BAKA olarak görüyoruz. Antalya'nın bir il sınırı yok. Biz o sınırı kaldırdık. Aynı şey Burdur için de geçerli. Torosların önünde sıkışmış bir kentiz. Bizim hinterlandımız Antalya, Isparta ve Burdur" dedi.
ULAŞIM ZENGİNLİĞİNDEN FAYDALANMALIYIZ
Bölgenin öncelikli sorununun ulaşım olduğunu vurgulayan Başkan Budak, "Isparta ve Antalya arası 1 saat. Antalya'nın zenginliğini bu bölgeye taşımak gerekiyor. Konya'ya 2011 yılında hızlı tren geldi. 2016 yılı için Afyon planlandı. Bu hat Afyon ve İzmir'e gidecek. Konya, Eskişehir, Afyon ve Denizli şeklinde uzayacak. Hattın altındaki kentler Antalya, Isparta ve Burdur bundan faydalanamayacak. Anadolu'nun zenginliğinin de bu bölgeye taşınması lazım. Bizim ana problemimiz ulaşım. Bu ulaşım işini çözmek lazım. Hızlı tren hattının bölgemize gelmesi gerekir" diye konuştu.
HELVAYI BERABER KARACAĞIZ
Antalya'da büyük bir tüketim potansiyelinin mevcut olduğuna dikkati çeken Budak, bu ihtiyaçların tamamının iyi bir entegrasyonla bölgeden karşılanabileceğini vurguladı. Kol kola üreterek ülkenin ve bölgenin zenginleşeceğine işaret eden Budak, "El ele, kol kola bundan sonra devam edeceğiz. Un var şeker var, yağ var, helvayı da biz yaparız. Helvayı beraber karmak zorundayız" dedi.
VALİ OĞUZ'A ZİYARET
ATSO Başkanı Budak ve ATB Başkanı Çandır daha sonra Vali Memduh Oğuz'u da ziyaret etti. Ziyarette bölge tarımına ilişkin bilgi veren ATB Başkanı Ali Çandır, turizmin lokomotifi olan Antalya'nın tarım üretiminde de öncülük görevi üstlendiğini söyledi. Kış aylarında Antalya'da yaz aylarında ise Isparta ve Burdur'da ciddi bir tarımsal üretim yapıldığına işaret eden Çandır, bölgenin bu şekilde birbirini tamamladığını söyledi.
Bölgenin kalkınmasında birlikte hareket etmenin önemine değinen ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ise, bölge illeri olarak desteklenmesi gereken farklı özelliklerin olduğunu belirtti. Bölgenin üniversiteler bölgesi olmasının ana düşünceleri olduğuna değinen Başkan Budak, bu manada 'İlim Şehri Isparta' projesinin hem Isparta açısından hem de bölge açısından önemli olduğunu kaydetti. Vali Oğuz ise ziyaretin güçleri birleştirme ve güzellikleri paylaşma anlamı taşıdığını belirtti.
Mehmet ERÇAKIR/ISPARTA, (DHA)