Yargıtay'a gelişinde basın mensuplarının konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Hasan Gerçeker, Yargıtay ve Danıştay'da daire ve üye sayısının artırılmasına ilişkin kanunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasını değerlendirdi. Basın mensuplarının "Sizin uyarılarınız dikkate alınmadı, ne diyeceksiniz?" sorusuna Gerçeker'in yanıtı "Hayırlı olsun. Ne diyebilirim ki. Bundan sonra biz işimize bakacağız" şeklinde oldu.
Cumhurbaşkanı Gül'ün yasayı onaylamasının ardından yaptığı "Onaylamasaydım 200 bin dosya zaman aşımına uğrayacaktığı" değerlendirmesine Gerçeker ise, "İnşallah önlenir. Yalnız bu tedbirlerle, daire ve üye sayısının artırılmasıyla bu işin önlenemeyeceği görüşündeydik ama elimizden gelen çabayı yine göstereceğiz. Elbette dosyaların zaman aşımına uğraması, çok uzun sürelerde çıkması zaten adil yargılanma hakkını ihlal eden bir durum ama bu tedbir geçen sefer de söylediğim gibi geçici bir tedbirdir" şeklinde yanıt verdi. Gerçeker şöyle devam etti:
"Mutlaka yargıda köklü reformlar yapılması gerekiyor. A'dan Z'ye kadar ilk derece mahkemelerinden itibaren yargı reformu yapılması gerekiyor. Yoksa Yargıtay’daki dosya sayısını azaltmakla yargının sorunlarını bitirmek mümkün değil. Bölge adliye mahkemeleri bir an önce hayata geçirilmeli. Başka çare yok. Şu aşamada bir an önce bölge adliye mahkemelerinin kurulması gerekiyor. Yoksa bu dosya akışı devam ettiği sürece bugün 6 daire kurarsınız, seneye yine 6 daire daha kurma zorunluluğu doğar. Bunun önlenmesi için mutlaka bölge adliye mahkemelerinin kurulması gerekiyor.