'Engelsiz Kent' projesi kapsamında yapılan çalışmalarla dikkati çeken Alanya'da, özel eğitim merkezlerinde eğitim almak isteyen engelliler ve yakınları 'merdiven çilesi' çekiyor. Halk Eğitim Merkezi'nin 3'üncü katındaki Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nden 'özel eğitim raporu' almaları gereken engelliler, engelli merdiveni ve asansörü bulunmayan binanın 3'üncü katına yakınlarının sırtında çıkıyor. İlçedeki özel eğitim merkezlerinde ücretsiz eğitim almak isteyen engelliler, bunun için önce Alanya Devlet Hastanesi'nden 'Sağlık Kurulu Raporu' alıyor. Ücretsiz kurstan faydalanmak isteyenlerin en az yüzde 25 engelli olduklarını belirten raporu aldıktan sonra ikinci aşama olarak engelli merdiveni ve asansörü olmayan Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde değerlendirme kuruluna müracaat ediliyor.
Kurul üyelerinin mutlaka görmek zorunda olduğu engelliler, 3 katlı binaya yakınlarının sırtında çıkıyor. Burada uygun görülürse engellilere kurslardan ücretsiz yararlanması için 'Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu' veriliyor. Tekrar yakınlarının sırtından 3 katı inen engelliler, bu raporla ilçedeki özel bir eğitim kurumuna giderek kayır yaptırabiliyor. Engelliler eğitim gördükleri sürece her yıl bu raporu yenilemek zorunda.
'HER YIL AYNI ÇİLE'
Doğuştan yüzde 98 ortopedik engelli ikiz kardeşler 12 yaşındaki Murat Can ve Metin Mert, 'Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu' almak Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nde merdiven çilesi yaşadı. Alanya'da çiftçilik yapan baba 54 yaşındaki Ahmet Kiriş, çocuklarını binanın 3'üncü katındaki merkeze sırtında çıkarmak zorunda kaldı. Çocuklarını sırayla taşıyan Kiriş, duruma isyan etti. Çocuklarının eğitim alması için çaba gösterdiğini anlatan Kiriş, her yıl yenilenmesi gereken rapor için çocuklarının ve kendisinin sıkıntı çektiğini söyledi.
'EĞİTİM HAKLARI ELİNDEN ALINACAK'
Kiriş, şunları söyledi:
"Okula gidebilmeleri için bu raporlarının yenilenmesi gerekiyor. Rapor süreleri 29 Şubat'ta doldu. Özel eğitim merkezi yönetimi rapor almamız gerektiğini söyledi. Okul yönetimi elini vicdanına koyup çocuğumu okula alıyor. Çocuklarım yüzde 98 oranında engelli. Ben rapor alabilmek için her yıl çocuklarımı sırtımda çıkarıp indiriyorum. Bu binanın giriş katında halk kütüphanesi var. 'Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu'nun burada hizmet vermesini talep ettik ancak kabul edilmedi. 'Alanya engelsiz kent' diyorlar ancak çocuklarımın eğitim görme hakkı neredeyse elinden alınacak."
Alanya Milli Eğitim Müdürü İbrahim Köseoğlu ise Rehberlik ve Araştırma Merkezi'nin inşaat aşamasında olan ve hayırsever Tahir Tuluk tarafından yaptırılan bir ilköğretim okulunun zemin katına taşınarak sorunun birkaç ay içerisinde çözüleceğini söyledi.