İzlandalı aile Antalya Sea to Sky'da yarışacak
İzlandalı aile Antalya Sea to Sky'da yarışacak
Hayalini kurduğu festivale yönetmen olarak döndü
Hayalini kurduğu festivale yönetmen olarak döndü
Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete’de
Hakim ve savcı atamaları Resmi Gazete’de
Serenay Sarıkaya lüks eviyle ilgili konuştu
Serenay Sarıkaya lüks eviyle ilgili konuştu
9 Ekim 2024 Çarşamba - 11:39

'Doyran HES, bölge halkının çıkarlarına uygun çözüm sunmuyor'

Antalya Kent Konseyi'nden Doyran Regülatörü ve HES projesine ilişkin yapılan değerlendirmede, projenin, çevresel etki değerlendirme süreçlerinde yeterince analiz edilmediği, yerel halkın çıkarlarına uygun bir çözüm sunmadığı kaydedildi.

 Doyran HES, bölge halkının çıkarlarına uygun çözüm sunmuyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 3 Ağustos 2023 tarihinde toplam kurulu gücü 8 MW kapasiteli olması beklenen Doyran Regülatörü ve HES projesi için Hidroelektirik Kaynak Katkı Payı Teklif Toplantısı’nda, projenin en yüksek teklifi veren Ankara merkezli Doyran Enerji A.Ş adlı şirkete verildiğini açıkladı. Açıklama hem Antalya Doyran sakinlerini, çevrecileri, sivil toplum kuruluşlarını ve Antalyalıları harekete geçirdi. Geçen hafta Antalya Kent Konseyi, TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası, Doyran’da bulunan 9 muhtarlık projeye neden karşı olduklarını gerekçelendiren basın açıklamaları yayımladı. 8 Ekim’de yapılacak Çevre Etki Değerlendirme Toplantısı öncesinde siyasi parti ve belediyelerin kapıları çalındı ve projenin engellenmesinde kamuoyu oluşturulması için destek istendi. Dün yapılan Çevre Etki Değerlendirme Toplantısı Doyran’ın 9 mahallesinden, çevre bölgelerden, Antalya merkezden, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerden yüksek bir katılımla gerçekleşti.

GERİ DÖNÜLMEZ ZARAR

Toplantı sonrasında Antalya Kent Konseyi Tarım ve Çevre grupları adına yapılan değerlendirmede, proje kapsamında yapılacak regülatörün, bölgedeki su kaynaklarını cebri borularla enerji üretimi için kullanmayı hedeflediği kaydedildi. Bu projenin, hem doğal ekosisteme hem de yerel tarımsal üretime geri dönülmez zararlar vereceği kaydedilen açıklamada, "Proje ayrıca, 12. Kalkınma Planı'nda vurgulanan sürdürülebilir kalkınma ve kırsal kalkınma hedefleriyle ciddi bir tezat oluşturmaktadır.

Ülkemizin enerji bağımsızlığı hedefini destekliyoruz, ancak bu hedef, doğayı ve yerel halkı koruyan sürdürülebilir yaklaşımlarla sağlanmalıdır. Enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı, Türkiye'nin kalkınma planlarında yer almaktadır ve bu doğrultuda projeler üretilmelidir. Doyran HES projesi, çevresel etki değerlendirme süreçlerinde yeterince analiz edilmemiş olup, yerel halkın çıkarlarına uygun bir çözüm sunmamaktadır" denildi.

'SU MİKTARINI VE KALİTESİNİ DÜŞÜRECEK'

Projenin en büyük çevresel tehditlerinden birinin, Doyran Deresi'ni besleyen su kaynaklarının doğal akışını keserek bölgedeki ekosistemi ve biyolojik çeşitliliği bozacak olması olduğu ifade edilen açıklammada, şu değerlendirmede bulunuldu:

"Doyran bölgesi, Antalya'nın zengin flora ve faunasına ev sahipliği yapmaktadır. Özellikle endemik bitki türleri, bu projenin dört yılı bulan inşa ve işletme faaliyetleri sonucunda geri dönüşü olmayan bir yok oluşla karşı karşıya kalabilir. Bu bölge, Türkiye'nin biyolojik çeşitliliğinin korunmasına yönelik yürütülen ulusal politikalar kapsamında önemli bir değere sahiptir. Bu bağlamda, ülkemizin 12. Kalkınma Planı (2024-2028), biyolojik çeşitliliğin korunması ve çevre yönetimini güçlendirme projelerine vurgu yapmaktadır. Bu çerçevede, Doyran gibi doğal alanların korunması, biyolojik çeşitlilik envanterlerinin zenginleştirilmesi ve çevre mevzuatının güçlendirilmesi gerekmektedir. Doyran HES projesinin uygulanması, bu hedeflerle ters düşmektedir. Antalya'nın tarımsal ekonomisi, su kaynaklarına dayalı sürdürülmektedir. Doyran HES Projesi, bölgedeki tarım arazilerinin sulanmasında kullanılan su miktarını ve kalitesini ciddi şekilde düşürecektir. Özellikle, bölgedeki yayla ve ova seracılığı, narenciye üretimi ve Doyran patlıcanı gibi yerel tarımsal ürünler, bu proje sonucunda büyük zarar görebilir. Proje kapsamında suyun önce bir dengeleme havuzunda bekletilmesi, sonra doğal akım yerine cebri borularla taşınarak enerji üretimi için kullanılması, hem tarımda kullanılan suyun kalitesini düşürecek hem de sulanabilecek arazi miktarını azaltacaktır."

'BÖLGENİN EKONOMİK EKOSİSTEMİNİ SARSACAK'

Doyran ve çevresindeki aile çiftlikleri ve yerel tarım faaliyetlerinin, doğrudan bu su kaynaklarına bağımlı olduğu belirtilerek, "Projenin hayata geçmesi, yerel halkın geçim kaynaklarını tehlikeye atacak ve bölgenin ekonomik ekosistemini sarsacaktır. Ayrıca, bölgede yaşayanların içme suyu erişimi de ciddi şekilde azalacak, bu da halk sağlığı açısından büyük riskler doğuracaktır" denildi.

Doyran Regülatörü ve HES Projesi'nin durdurulması ve Antalya'nın doğal zenginliklerini koruyacak, sürdürülebilir enerji çözümlerinin değerlendirilmesi talep edilen açıklamada, "12. Kalkınma Planı'nda da belirtildiği üzere, çevre dostu kalkınma politikaları benimsenmeli ve bölgenin doğal kaynakları korunarak ekonomik kalkınması sağlanmalıdır. Doyran'ın doğal yapısı, tarımsal potansiyeli ve su kaynakları, gelecek nesillere bırakacağımız en önemli miraslardandır. Bu süreçte, akademik uzmanlar, kamu görevlileri ve bölgenin muhtarlarını, ilgili sivil toplum kuruluşlarını ve yerel halkın görüşlerini dikkate alarak vicdani ve bilimsel kararlar almasını bekliyoruz" ifadeleri yer aldı.

ANTALYA, (DHA) 

 
Teknoloji Çağında Yaşamak ve SEO
 
Antalya'da 34 gün sonra yaşam savaşını kaybetti
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzlandalı aile Antalya Sea to Sky'da yarışacak
ANTALYA'nın Kemer ilçesinde Uluslararası Motosiklet Federasyonu (FIM) ...
'Balinanın Bilgisi' dünya prömiyerini, Altın Portakal'da yaptı
BU yıl 61'incisi düzenlenen Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde ...
Antalya Uçak Bileti - En Uygun Fiyatlar ve Seçenekler
Antalya, Türkiye'nin Akdeniz Bölgesi'nde yer alır. Doğa harikası plajları ...
 
TOBB Portakal Çiçeği Anaokulu açıldı
ANTALYA'nın Kumluca ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Kumluca ...
Serikspor FK üçüncü sıraya yerleşti
NESİNE 2. Lig Kırmızı Grup'ta mücadele eden Serikspor FK oynadığı 6 maçta ...
Hayalini kurduğu festivale yönetmen olarak döndü
ANTALYALI yönetmen Sevgi Hirschhauser, çocukken annesiyle geldiği ve 'Bir ...
 
Alanyaspor'dan hakem tepkisi
Alanyaspor, Süper Lig'de Fenerbahçe ve Galatasaray ile oynadıkları maçtaki ...
Antalya'da tefecilik operasyonunda 5 tutuklama
ANTALYA'da 200 milyon liralık tefecilik eylemi gerçekleştiren 5 şüpheli tutuklandı.
Alman turist Antalya'da denizde boğuldu
ANTALYA’nın Manavgat ilçesinde tatil yapan Alman Günter Dieter Heinz Reuscher (83)denizde boğuldu.
 
Dursun Gündoğdu
Özgür Özel'e Antalya'da racon kesen adam...
YAZARLAR
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Batsın bu dünya…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Acil durum provası
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Toplumsal sıkıntılar
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ekim'de Terazi burcunda gerçekleşecek Güneş Tutulması ile sizin için bir çağ kapanıp bir çağ başlıyor. Hayatınızın ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva