Adana'daki baraj faciasının ardından yaşanan denetim tartışmalarına ilişkin Antalya Meslek Odaları Eşgüdüm Kurulu'nca bazın toplantısı düzenlendi. Tüm meslek odalarının temsilcilerinin katıldığı toplantıda barajlar ve tüm su yapılarının denetim görevinin DSİ'ye 6200 sayılı yasa ile verildiğine dikkat çekildi.
Eşgüdüm Kurulu Sözcüsü Abit Küçükaslan, barajlar ve su yapılarının, ciddi zemin etütleriyle, konusunda tecrübeli projeciler tarafından emniyet katsayıları yüksek tutularak yapıldığını, tecrübeli mühendisler tarafından denetlenmesi ve işletilmesi sonucunda da büyük yıkımlara neden olan tüm depremlerden bugüne kadar hiçbir zarar görmediklerini vurguladı.
Geçen yüzyılda dünyada 200 baraj hasarının 8 bin insanın hayatına mal olduğunu kaydeden Küçükaslan, günümüzde yapılan barajların göl hacmi ve yükseklikleri göz önüne alındığında, olabilecek hasarın ve can kayıplarının boyutlarının ürkütücü olduğunu kaydetti. Adana'da yaşanan facianın denetim yönetmeliğinin olmamasından değil, yasalara, mühendislik kurallarına ve ülke gerçeklerine uygun olmayan kararların alınmasından kaynaklandığını belirten Küçükaslan, "İşletme ve inşa halinde olan 306 özel sektör yatırımının ya hiç denetlenmediği ya da kısmen denetlendiği bir gerçektir. Başvurusu yapılıp işlem gören 4628 sayılı yasa kapsamındaki proje sayısı ise bin 479'dur ki, bu rakam önümüzde tehlike arz edebilecek proje sayısıdır" dedi.
Eşgüdüm Kurulu üyeleri, baraj ve HES'lerin denetimlerinin kamu eliyle titizlikle yapılması gerektiğini vurguladı.