Birlik Vakfı Burdur Şubesi'nin düzenlediği 'İlim ve Kültür Sohbetlerinin konuğu olan Murat Kuş, afetle mücadelede eğitimin önemli olduğunu kaydetti. Kuş, "Afetle mücadelede izlenmesi gereken zincir, afete hazır birey, afete hazır aile, afete hazır okul veya kurum ondan sonra da afete hazır il ve devlet gelir. Sıralama bu şekildedir" dedi.
Afetle mücadelede son 15 yılda kurumların büyük ivme kazandığını anlatan Kuş, "Devlet, afetle mücadelede geri dönüşü olmayan bir otobana girdi. Geçen yıllardaki afetle mücadele sistemi ile karıştırılmaması gereken seviyede bir mücadele sistemine girdi. Peki bu yatırım ve girilen doğru yolda her eksiğimizi tamamladık mı? Hayır. Çünkü afetle mücadele bir anda üstesinden gelinebilecek basit bir mevzu değil. Afetle mücadele bir kültür meselesidir" dedi.
Burdur'un yüzde 95'inin yüksek derecede deprem riski taşıdığına dikkat çeken Murat Kuş, "Bbiz afet riski haritasına baktığımız zaman Burdur resmen sinyal veriyor. Burdur-Fethiye fay zonu inanılmaz biriktirici ve yüzeye yakın. Kayseri'deki bir fay hattı aynı enerjiyi 50 yılda biriktirirken Burdur'daki fay hattı 15 yılda biriktirebiliyor. Ben jeolog değilim ama Burdur üzerine çalışan jeolog arkadaşlarım 2012 yılından beri 2020-2021 diyorlar. Bizim başka bir ildeki gibi rahat oturmaya zamanımız yok. Biriktirici bir fay hattımız var. O nedenle bizim afet bilinci ve kültürünü bir an önce oturtmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Mesut MADAN/BURDUR,(DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |