Antalya'da sahillerde hafta sonu yoğunluğu
Antalya'da sahillerde hafta sonu yoğunluğu
Ahu Tuğba için Atlas Sineması'nda tören düzenlendi
Ahu Tuğba için Atlas Sineması'nda tören düzenlendi
Antalya'daki yangında 2 gecekondu küle döndü
Antalya'daki yangında 2 gecekondu küle döndü
Ruslar Muratpaşa'yı örnek alacak
Ruslar Muratpaşa'yı örnek alacak
7 Haziran 2024 Cuma - 11:13

'Berber bile kıyma çekiyor'

TÜRKİYE Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, kurbanlık etlerin kıyma çekimi gibi işlenmesini sadece kasapların yapabileceğini belirterek; lokanta, bakkal, market, hatta berber, akaryakıt istasyonu gibi yerlerin bile kıyma çektiğini söyledi.

 Berber bile kıyma çekiyor
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Yardımcı, “Et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıt/onay kapsamı dışındaki işletmelere farklı birçok maddeden yazılacak cezalar 73 bin TL'yi aşıyor ve faaliyetten mene kadar gidebiliyor” dedi.

Kurban Bayramı için Türkiye'nin dört bir yanında oluşturulan hayvan pazarlarında kurbanlık satışları devam ederken, diğer taraftan da hem Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı birimler hem de Türkiye Kasaplar Federasyonu gibi kuruluşlarda satıştan kesime ilgili tüm süreçleri takip edip, bilgilendirici faaliyetler yürütüyor. Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, bayramda kurban kesimi yaptıranların kesim sonrası etlerin işlenmesine yönelik tüm işlemleri sadece kasapların yapabileceği uyarısında bulundu.

BAYRAMDA TÜM KASAPLAR İŞ BAŞINDA

Kurban Bayramı’nda 4 gün boyunca Türkiye genelinde tüm kasap esnafının açık ve işinin başında olacağını dile getiren Yardımcı, “Kurbanlar kesildikten sonra vatandaşlarımıza kesilen kurbanlardan kıymasını, kuşbaşını, pirzolasını hazırlayıp verebilecek. Ama kasaplar dışında da bazı merdiven altı dediğimiz, örneğin kıymayı bakkalı çekiyor, manavı çekiyor, berberi çekiyor hatta petrol istasyonu bile kıyma çekimi yapıyor. Buralar hijyen olmadığı halde sadece kıyma çekiyorlar. Ama et parçalamıyorlar. Biz de diyoruz ki bunun bir yasası var. Bu yasa çıkalı üç sene oldu. Tarım ve Orman Bakanlığının ilgili birimleri bu yasayı uygulamalı" dedi.

‘TARIM İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİMİZE GÖREV DÜŞÜYOR’

Kasap dışında başta kıyma çekimi olmak üzere kurbanlık etlerin lokantacı, bakkal, büfe, manav, berber ve diğer ilgisi olmayan iş yerlerinde yapılmasının cezaları olduğunu söyleyen Yardımcı, “O gün alınacak 3-5 bin TL için büyük para cezaları da var. Şimdi sen berbersin, ben dükkanımda sandalye koysam, milleti tıraş etsem sen kabul eder misin? Etmezsin. Sen bir büfecisin, ben burada içecek satsam kabul eder misin? Etmezsin. Esnaf ahlakı diye bir şey vardır. Herkes mesleğine saygı duymalı. Lokantacı, pideci dükkanın önüne koyuyor makineyi, kıyma çekiyor. Ya sen pidecisin. Sen kasap dükkanında biz pide yapıp satsak kabul eder misin? Etmezsin. Türkiye'deki bu kanunların işlemesi gerek. Bu yasa olarak çıktı, bilhassa tarım il ve ilçe müdürlüklerimize görev düşüyor" diye konuştu.

HİJYEN UYGUNSUZLUĞUNUN CEZASI 29 BİN TL

Kasap dışındaki bu tür işlemlerin hijyenik olmadığını da anlatan Yardımcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün 'Kurban Hizmetleri ve Kurban Bayramı Denetimleri' hakkındaki 2021 yılında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ ile kuralların belirlendiğini söyledi. Yardımcı, hijyen uygunsuzluğunun cezası 29 bin 234 TL, HACCP Sistemi uygulamamak 29 bin 234 TL, kayıtsız faaliyet göstermek 14 bin 595 TL olmak üzere kasap dışında kıyma çeken bir yer tespit edildiğinde karşılaşabileceği ceza miktarı toplamının 73 bin TL'yi bulduğunu söyledi. Denetime karşı gelmenin cezasının ise 73 bin 143 TL olduğunu belirten Yardımcı, insan sağlığı ve gıda güvenirliğini direkt etkileyen uygunsuzluklar durumunda da ayrıca 14 bin 595 TL para cezası ve faaliyetten men uygulanabileceği uyarılarında bulundu.

Tebliğe dayandırılarak Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğünün göndermiş olduğu yazıda şu ifadelere yer verildi:

“Kurban Bayramı döneminde kurban etlerinin parçalanması, muhafazası ve kıyma çekiminin hijyenik ortamda yapılması, şekerleme ve unlu mamullerin mevzuata uygun üretilerek piyasaya arz edilmesi de önem arz etmektedir. Bu kapsamda kurban vecibesini yerine getiren vatandaşlarımızın hijyenik ve sağlıklı bir şekilde kurban etlerini tüketmeleri ve dolayısıyla halk sağlığının korunması amacıyla etlerin parçalanması ile kıyma çekimlerinin, et ve et ürünleri konusunda faaliyet gösteren kayıt/onay kapsamındaki gıda işletmeleri tarafından yapılmasının sağlanması."

Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)-

Etiketler:
 
Dostluk Golf Turnuvası'nda şampiyon Türkiye oldu
 
'Yalancı aranıyor' ile perde açıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
taş 7 Haziran 2024 Cuma 23:50

En ucuz kurbanlık 20 Bin Tl olmuş.Nasıl olacak ve insanlar nasıl kurban alıp kesecekler.Etin kilosu 650 Tl olmuş,emekli 1 kğ et almaya muhtaç hale gelmiş.

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dostluk Golf Turnuvası'nda şampiyon Türkiye oldu
Antalya'nın Serik ilçesinde Türkiye Golf Federasyonu ve Kazakistan Golf ...
Konyaaltı'ndan çevre haftası etkinlikleri
KONYAALTI Belediyesi'nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Türkiye Çevre Haftası ...
Antalya yine orman yangını ile uyandı
ANTALYA'nın Aksu ilçesinde başlayan orman yangını, karadan ve havadan ...
 
Antalya İl Sağlık Müdürü koltuğa oturmadan istifa ettirildi
Antalya İl Sağlık Müdürlüğü koltuğunda yaklaşık 8 ay oturduktan sonra ...
Antalya'da kayıp doktordan haber alınamıyor
ANTALYA'nın Serik ilçesinde 2 gün önce yakınlarını ziyarete geldikten ...
Mezhep siyaseti yapmayı bırakın
Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, AK Parti Konyaaltı İlçe Başkanı ...
 
Depremde yıkılma riski taşıyan 30 yıllık Muratpaşa Belediye binası bedavaya yenileyecek
Muratpaşa Belediyesi, 1994 yılında inşaatına başlanılan, 11 yıl karkas ...
AESOB ve SGK'da imzalar esnaf ve emekliler için...
ANTALYA Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) ve Antalya Sosyal ...
Antalya'nın kalbi Konyaaltı'ndaki ormanlık alan yandı
ANTALYA'nın Konyaaltı ile Aksu ilçelerinde iki ayrı noktada yangın çıktı. ...
 
Dursun Gündoğdu
Değirmenin suyu nereden geliyor?
YAZARLAR
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Ölüm yatının sırları
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Diplomatik gelişmeler
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Nedir bu yaşadıklarımız?
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Eylül ayı sağlık konularıyla ilgili dikkatli olmanız gereken bir ay. Ayın ilk haftasında sorumluluklarınız, çalışma ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva