Daha az enerji tüketmek istiyorsanız bakliyatı önemseyin" dedi.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2 yılda bir gerçekleştirdiği 30'uncu FAO Avrupa Bölge Konferansı, Antalya'da başladı. 6 Mayıs'a kadar devam edecek konferansta, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında yarın gerçekleşecek ana konferans öncesinde FAO sivil toplum örgütleri toplantısı yapıldı.
Toplantı sonrası sivil toplum örgütleri adına Çiftçi-Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, Uluslararası Gıda İşçileri Sendikası adına Svetlana Boincean, Finlandiya gençliği ve bakliyatçıları adına Aslak Holmberg ve Uluslararası Topluluk Destekli Tarım Ağı'ndan Judith Hitchman tarafından yapıldı. Adnan Çobanoğlu, 2 gün süren ve 53 örgütten 56 temsilcinin katılımıyla yoğun bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirterek, toplantılarda resmi toplantıya neler sunacakları, FAO içinde sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerinin, yerel ve ulusal bazda hareket eden örgütlenmelerin ortak taleplerinin neler olacağının tartışıldığını söyledi.
GÖRÜŞÜLEN KONU BAŞLIKLARI
Toplantılarda küçük aile tarımının, agro-ekolojinin, küresel ısınmaya karşı çözüm olduğunun, endüstriyel tarımın ortaya çıkardığı zararların dile getirildiğini belirten Çobanoğlu balıkçıların, tarım işçilerinin, çiftçilerin taleplerinin de ele alındığını aktardı. Adnan Çobanoğlu, ayrıca tarım arazilerinin amaç dışı kullanımının büyük riskler taşıdığı, doğayı yok ettiği ve gelecek için tehlike yarattığı konusunda da fikir birliği sağlandığını vurguladı.
'BAKLİYATI ÖNEMSEYİN'
Bu yılın BM tarafından 'Bakliyat yılı' ilan edildiğine dikkat çeken Çobanoğlu, sivil toplum örgütleri toplantısında bakliyatın öneminin de tartışıldığını belirterek, bakliyatın küçük üretici tarımı olduğuna dikkat çekti. Bakliyatın aynı zamanda hayvan besin kaynağı ve dünyayı soğutan bir ürün olduğunu kaydeden Çobanoğlu şöyle konuştu:
"Bakliyat kimyasal kullanımını azaltan bir üründür ama bakliyat yılı olarak kimyasal, endüstriyel tarımın bakliyata teşviki söz konusu olursa 'Bakliyat yılı' olma esprisi ortadan kalkar. Daha az enerji tüketmek istiyorsanız bakliyatı önemseyin. Toprağı kimyasallarla beslemeyin. Bakliyatta küçük üretici tarımının önünü açacak, küçük üreticinin pazara erişimini sağlayacak tarzda teşvikler yapın. Gıda egemenliği, gıda güvencesi için bu önemlidir. Endüstriyel tarım, bakliyatı, çeşitliliği öldürür."
SAVAŞLAR DURDURULSUN
Mülteci sorununun da ayrı bir başlık olarak toplantılarda gündeme geldiğini aktaran Adnan Çobanoğlu, "Mülteci sorunu gıda problemini de beraberinde getiriyor. Bütün savaşların durdurulması gerekiyor. Küçük üreteciler tarlasını işleyemez, hayvanlarını otlatamaz hale geliyor. Bu nedenle bu soruna acil çözümler üretilmesinde hemfikir olduk" dedi.
Emre BAYLAN / ANTALYA, (DHA) -